Ombudsmana başvurular 29 Mart'ta başlıyor

Ombudsmana başvurular 29 Mart'ta başlıyor
Kamu Denetçiliği Kurumu'na 29 Mart 2013'ten sonra başvuruda bulunulabilecek

Kamu Denetçiliği Kurumu'na, 29 Mart 2013'ten sonra başvuruda bulunulabilecek. Mahalli idarelerin eylem ve işlemleri hakkında ise başvuru, 29 Mart 2014 itibarıyla yapılabilecek.
 
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, 28 Kasım Çarşamba günü kurulan Kamu Denetçiliği Kurumu'nda, kamu başdenetçisi (ombudsman) ve denetçilerin seçiminden sonraki süreç şu şekilde işleyecek:
 
-Başdenetçi TBMM Genel Kurulu'nda, denetçiler ise TBMM Dilekçe ile İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'ndan oluşan Karma Komisyonu'nda haftaya and içerek görevlerine başlayacak.
 
-Kanun, yayımı tarihinden 9 ay sonra yürürlüğe gireceğinden dolayı, Kurum'a 29 Mart 2013 tarihinden itibaren başvuruda bulunulabilecek.
 
-Genel başvurulardan farklı olarak, mahalli idarelerin eylem ve işlemleriyle tutum ve davranışları hakkında Kurum'a 29 Mart 2014 tarihi itibarıyla başvuru yapılacak.
 
-Kurum'un kuruluşunun ardından 90 gün içinde, yani en geç 26 Şubat 2013 Salı günü mesai bitimine kadar, mesleklerinde en az 5 yıllık deneyime sahip, ''Doktora yapmış üniversite öğretim elemanları'' ile ''kamu kurum ve kuruluşlarında görevli olup, mesleğe özel yarışma sınavı ile girilen ve belirli süreli meslek içi eğitimden sonra özel bir yeterlik sınavı sonunda atanmış olanlardan'' en fazla 75 kişi kamu denetçiliği uzmanı olarak atanabilecek.
 
-Kurum Genel Sekreteri, en az 4 yıllık yükseköğretim mezunu ve Devlet Memurları Kanunu'na tabi görevlerde 10 yıl hizmeti bulunanlar arasından Başdenetçi tarafından atanacak.
 
-50 kamu denetçiliği uzman yardımcısı, 4 yıllık fakülte mezunlarından, yapılacak giriş sınavında başarılı olan ve sınavın yapıldığı yılın ocak ayının ilk günü itibarıyla 35 yaşını doldurmamış kişiler arasından atanacak.
 
TBMM Genel Kurulu, eski Yargıtay üyesi Mehmet Nihat Ömeroğlu'nu Kamu Başdenetçisi olarak seçmişti. TBMM Dilekçe ve İnsan Haklarını İnceleme Karma Komisyonu ise kamu denetçiliklerine Abdullah Cengiz Makas, Mehmet Elkatmış, Zekeriya Aslan, Muhittin Mıhçak ve Serpil Çakın'ı seçmişti.