Onlar İçin Hesap Verme Zamanı

Onlar İçin Hesap Verme Zamanı
Vergi Kaçakçısı da Var, PKK Destekçisi de! Liste Dışı 70 Vekile Yargı Yolu! Listede Rize Ak Parti Milletvekili Ali Bayramoğlu da yer alıyor.

Seçimde yeniden milletvekili olma şansını kaybeden 284 milletvekilinin dokunulmazlığı sona erecek. Yeniden aday olmayan Rize Ak Parti Milletvekili Ali Bayramoğlu da listede yer alan isimlerden birisi.

AKP’den listelere alınmayan 190 vekilden 41’i, CHP’den listelere alınmayan 64 vekilden 16’sı, MHP’den liste dışı kalan 27 vekilden 6’sı yargı önüne çıkacak. BDP’nin destekleyeceğini açıkladığı bağımsız adaylar arasında yer alamayan 8 milletvekili için de yargı yolu açılacak

12 Haziran seçimlerinde yeniden aday olmayan veya gösterilmeyen milletvekilleri yeniden Meclis’e giremeyecek. Dokunulmazlıkları kalkacağı için haklarında fezleke olan milletvekillerine yargı yolu açılacak. Eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da uzun süre tartışılan vergi kaçakçılığı ve naylon fatura düzenleme suçlamalarını içeren fezlekeler nedeniyle yargı önüne çıkacak.

Seçimde yeniden milletvekili olma şansını kaybeden 284 milletvekilinin dokunulmazlığı sona erecek. Bu milletvekillerinden dokunulmazlık sayesinde yargılanmaktan kurtulan 70’i için milletvekilliğinin sona ermesiyle birlikte yargı süreci başlayacak. Meclis’teki 789 fezlekeden bir bölümü, seçim kanununa muhalefet gibi daha basit suçlarla ilgili olmasına rağmen, aralarında naylon fatura düenlemek, vergi kaçakçılığı, evrakta sahtecilik, hatta yaralama ve taksirle ölüme sebebiyet verme gibi daha ağır suçlarla ilgili fezlekeler de yer alıyor.

AKP’den listelere alınmayan 190 milletvekilinden 41’i, CHP’den listelere alınmayan 64 milletvekilinden 16’sı, MHP’den listelere alınmayan 27 milletvekilinden 6’sı yargı önüne çıkacak. Dokunulmazlık fezlekelerinden 537’si BDP’li vekiller hakkında düzenlenmiş durumda. BDP’nin destekleyeceğini açıkladığı bağımsız adaylar arasında yer alamayan 8 milletvekili için de yargı yolu açılacak. BDP’li Osman Özçelik 45, Sevahir Bayındır ise 42 dosya için ayrı ayrı yargılanacak. BDP’de 12 Haziran Genel seçimlerinde adaylık başvurusunda bulunmayan 9 milletvekilinden sadece BDP İstanbul milletvekili Ufuk Uras hakkında dosya bulunmuyor. Dokunulmazlık dosyalarının partilere ve suç türlerine göre dağılımı şöyle:

AKP’nin 41 dosyası

AKP: Dengir Mir Mehmet Fırat, Akif Gülle(aday olmadı), Asım Akyan, Metin Kaşıkoğlu, Mehmet Salih Erdoğan (aday olmadı), Hüsnü Ordu (aday olmadı), Ali Er, Mehmet Sekmen, Abdurrahman Müfit Yetkin, Kemal Unakıtan, Mehmet Emin Tutan, Ali Temür, Mehmet Mustafa Açıkalın, Mikail Arslan, Özkan Öksüz, Selami Uzun, Mehmet Mustafa Açıkalın, Necat Birinci, Abdullah Çetinkaya, Ertekin Çolak, Ali Koyuncu, Fatih Öztürk, Taha Aksoy, Cemal Taşar,Ayhan Yılmaz, Hüseyin Gülsün, Agah Kafkas, İlhan Evcin, Mehmet Şahin, Rıdvan Köybaşı, Hasan Kara, Cemal Kaya, Bayram Ali Bayramoğlu (aday olmadı), Hüsnü Tuna, Ahmet Gökhan Sarıçam, Fazlı Erdoğan, İsmail Özgün, Eyüp Fatsa, Mehmet Hanifi Alır, Osman Pepe, Mehmet Ceylan.

CHP’nin 16 dosyası

CHP: Erol Tınaztepe, Tacidar Seyhan, Ali Oksal, Mehmet Sevigen, Kemal Anadol, Rasim Çakır, Nevin Gaye Erbatur, Mevlüt Coşkuner, Rahmi Güner, Fuat Çay, Bayram Meral, Önder Sav, Halil Ünlütepe, Gökhan Durgun, Orhan Ziya Diren.

MHP’nin 6 dosyası

MHP: Mümin İnan, Mustafa Kemal Cengiz, Rıdvan Yalçın, Ahmet Oran, Mehmet Serdaroğlu, Osman Ertuğrul,
BDP’nin 8 dosyası 

BDP: Hamit Geylani, Şerafettin Halis, Nezir Karabaş, Osman Özçelik, Nuri Yaman, Fatma Kurtulan, Sevahir Bayındır, Özdal Üçer.

Sevahir Bayındır, “ Yasadışı PKK örgütü üyesi olmak aynı örgütün propagandasını yapmak ve 298 sayılı seçimlerin temel hükümleri ve seçmen kütükleri hakkında kanunun 151. maddesine muhalefet ve suçu ve suçluyu övme ve 2911 sayılı toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet etmek ve 2820 sayılı siyasi partiler kanunu ile 298 sayılı seçimlerin temel hükümleri ve seçmen kütükleri hakkında kanuna muhalefet”ten fezlekesi bulunuyor.