Onlar Savaşa Gitmiyor Peki Sizce Bu Adamlar Ne Yapıyor?

Onlar Savaşa Gitmiyor Peki Sizce Bu Adamlar Ne Yapıyor?
Rize'de ellerindeki taş, kısa balta ve dövizlerle bir araya gelen köy sakinleri ile onlara destek verenlerin savaşa gittiklerini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Peki bu kişiler ellerindekiler ile ne yapıyor? İşte cevabı:

Rize’nin Ardeşen İlçesi Yamaçdere Köyü’nde köy sakinleri Fırtına Deresi içerisinden taş alınmasını, dereden alınan taşları tekrar dereye atarak protesto ettiler.

Fırtına Deresi'nde mıcır firmaları tarafından derenin içerisinden taş alınması Yamaçdere Köyü sakinleri tarafından protesto edildi. Dere kenarında toplanan köy sakinleri döviz açarak slogan attılar.

dereden-tas-alinmasini-dereye-tas-atarak-protesto-ettiler-5.jpg

Köy sakinleri adına basın açıklaması okuyan Fırtına Deresini Koruma Platformu Sözcüsü Cavit Uzunibrahimoğlu, derelerden yasalara aykırı olarak malzeme alındığını belirterek, “Rize Valiliği’ne Fırtına Vadisi Derelerin Kardeşliği Platformu tarafından yapılan 15 Ocak 2013 tarihli başvuruya 21 Ocak 2013 tarihinde verilen cevapla 3 bin ile 3 bin 200 metreler arasında malzeme alınmasının yasaklandığı bildirilmiştir.Resmi kurumlara Fırtına deresinden malzeme alınması için izin yada ruhsat verilip verilmediğini sorduğumuz da aldığımız yanıt herhangi bir iznin verilmediğidir. Anladığımız kadarıyla sadece başvurular yapılmakta ve bu başvuruların yanıtlanması için geçen süre izin gibi değerlendirilip işlem yapılmaktadır” dedi.

dereden-tas-alinmasini-dereye-tas-atarak-protesto-ettiler-3.jpg

Uzunibrahimoğlu, dereden bir teneke kum alınmasının bile yasak olduğunu ifade ederek “Bir balık avlamanın, 1 teneke kum-çakıl almanın yasak olduğu, yakalanan vatandaşların para cezasına çarptırıldığı bir derede, kepçelerle onlarca kamyonun binlerce sefer yaparak malzeme alabilmelerine şaşırmamak ve de tepki göstermemek mümkün değildir. Fırtına Deresi birileri için para kaynağı olabilir. Ama bizler için yaşam kaynağıdır. Fırtına vadisi içinde bulundurduğu endemik türler ve doğal yapısı nedeniyle Dünya’da koruma altında olan 200 vadiden birisidir.Aynı zamanda ülkemizin en önemli su havzalarından birisidir” diye konuştu.

Basın açıklamasının ardından köy sakinleri iş makineleri ile dereden çıkartılan taşların küçük bir bölümünü elleri ile tekrar dereye atarak dereden malzeme alan firmaları protesto ettiler.

dereden-tas-alinmasini-dereye-tas-atarak-protesto-ettiler-2.jpg

dereden-tas-alinmasini-dereye-tas-atarak-protesto-ettiler-1.jpg

dereden-tas-alinmasini-dereye-tas-atarak-protesto-ettiler-4.jpg

dereden-tas-alinmasini-dereye-tas-atarak-protesto-ettiler-6.jpg

dereden-tas-alinmasini-dereye-tas-atarak-protesto-ettiler-7.jpg