Ordu'da Ağaçlar Kanser Oldu

Ordu'da Ağaçlar Kanser Oldu
Ordu'da bulunan 2 bini aşkın kestane ağacında 'dal kanseri', 100'ü aşkın meyve ağacında ise dalkıran hastalığı gözlendi.

Ordu’da kırsal alanda bulunan 2 bini aşkın kestane ağacında ‘dal kanseri’, 100'ü aşkın bazı meyve ağaçlarında ise 'dalkıran hastalığı' gözlendi.

Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün 2011 yılı çalışmaları kapsamında gerçekleştirilen ve ‘sürvey’ olarak adlandırılan alan araştırmasında merkez ilçede 10 köy ile 10 ilçede kestane ağaçlarında dal kanserine rastlandı. Buna göre Merkez ilçe de Oğmaca, Uzunmusa, Tikence, kısacık, Günören, Yağızlı, Gökömer, Şenocak, Kirazdere ve Cumhuriyet köylerinde Bin 672 ağaçta, Perşembe, Ulubey, Kabadüz, Kabataş, Gülyalı, Fatsa, Çatalpınar, Çaybaşı, Ünye ve İkizce ilçelerinde 400 olmak üzere 2 bin 72 kestane ağacında dal kanseri tespit edildi.

MEYVE AĞAÇLARINDA DALKIRAN

Öte yandan kırsal alanda bulunan meyve ağaçları üzerinde yapılan çalışmalarda ise dalkıran hastalığı belirlendi. Alan çalışmalarında Ordu Merkez ilçe köylerinde ve Saraycık beldesinde 63, Perşembe ilçesinde 25, Fatsa ilçesinde 23 olmak üzere 111 ağaçta dalkıran hastalığı tespit edildi.

Bu arada 2002 yılında Aybastı ilçesinde yetiştirilen patates ürünlerinde belirlenen ‘siğil kanser’ hastalığı aradan geçen yıllar içerisinde yapılan çalışmalar sonunda ortadan kaldırıldı. 2003yılından itibaren patates yetiştirilmesi yasaklanan Aybastı ilçesinde o yıldan bu yana yapılan hastalığı önleme çalışmaları başarıyla sonuçlandı. Son yapılan alan araştırmasında patates kanser hastalığının ortadan kalktığı belirlendi.