Ordu’nun Çöp Sorunu Çözülecek

Ordu’nun Çöp Sorunu Çözülecek
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2014-2020 döneminde hazırlanan projelerle ilgili bir açıklama yaparak, Ordu Büyükşehir Belediyesi’ni de Entegre Katı Atık Projeleri kapsamına aldığını duyurdu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Avrupa Birliği Yatırımları Dairesi Başkanlığı’nın çevre alanındaki entegre katı atık yönetiminin geliştirilmesi, su temini, kanalizasyon ve atık su arıtımının iyileştirilmesi gibi çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.

Bakanlık, Avrupa Birliği IPA-1 dönemi kapsamında tahsis edilen ve toplam bütçesi 711 milyon euro olan Çevre Operasyonel Programı (ÇOP) ile çevreye etkin bir şekilde destek sağlıyor. 711 milyon euroya ek olarak proje bütçelerinin yüzde 15 ila yüzde 30 arasındaki miktarı milli kaynaklardan sağlanıyor. Toplamı yaklaşık 972 milyon euro olan 39 çevre altyapı projesinin başvurusu Avrupa Komisyonu’na yapıldı. 23 projenin inşaatına başlanırken kalan projelerin de 2017 yılı sonuna kadar tamamlanması planlanıyor.

İkinci IPA döneminde (2014-2020) çevre ve iklim değişikliği projelerine ayrılan AB hibesi ise 644.6 milyon euro olarak belirlendi. Yeni dönem için 19 entegre su ve 12 katı atık projesi olmak üzere toplam 31 adet projenin hazırlanması için imzalanan teknik yardım sözleşmeleri ise devam ediyor.

IPA 2 olarak adlandırılan bu yeni dönemde (2014-2020) hazırlanan Entegre Katı Atık Projelerinin uygulanacağı iller ve kurumlar şöyle: Ordu Büyükşehir Belediyesi, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi (Çorlu/Tekirdağ), Kastamonu Belediyeler Birliği (Kastamonu), Balıkesir Büyükşehir Belediyesi (Körfez), Adana Büyükşehir Belediyesi, Çoruh Havzası Kalkınma Birliği (Erzurum/Artvin), Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi (Viranşehir-Ceylanpınar), Akdeniz Katı Atık birliği (Mersin), Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi (Siverek), Hakkari İli Belediyeleri Katı Atık Yönetimi Birliği (Hakkari), Elbistan (Kahramanmaraş), Silvan Çevre Ekoloji Birliği (Diyarbakır).