Organik Çay İzmir Fuarında

Organik Çay İzmir Fuarında
Türkiye'nin lider çay üreticilerinden birisi olan Çaykur'un 5 yıl önce başladığı organik çay üretimi çalışmaları bu yıl sonuç verdi.

Uluslararası denetim şirketleri tarafından sertifika alan yüzde 100 organik çay, İzmir Enternasyonal Fuarı'nda açılan 9. Organik Ürünler Fuarı'nda tüketicilerle buluştu.

Çaykur'un bundan 5 yıl önce organik çay üretmek için öncelikle toprak iyileştirme çalışmalarına başladığını kaydeden Çaykur Türkiye Bayiler Birliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Dündar Batık, Rize'de birçok arazinin kiralandığını ve bu süre içinde toprağın dinlendirilerek kimyasallardan arındırıldığını bildirdi.

organik-cay-5.jpg 

Ürünün yüzde 100 organik olabilmesi için üretimin hiçbir aşamasında kimyasal maddenin kullanılmaması gerektiğini kaydeden Batık şunları söyledi: "Çaykur 5 yıl önce Rize'de birçok arazi kiraladı ve toprağın kimyasallardan arınması için buralarda ekim yaptırmadı. 5 yılın ardından çiftçilerimiz ekim yapmaya başladı. Çayın yetiştirilmesinden paketlenmesine kadar üretimin hiçbir safhasında kimyasal madde kullanmıyoruz. Diğer çay üretici ülkelerde yılın 12 ayı çay hasadı yapılırken bizim ürünlerimiz için ise sadece yılın 3 ayında hasat yapılıyor. Bu da bir ürünün doğal, yani organik olduğunu gösterir. Ayrıca yurt dışındaki çay üreticileri yılan, fare ve çiyan gibi hayvanlarla biyolojik olarak mücadele edemediği için bu hayvanları zehirleyerek yok ediyor ve toprak ile ürün zehirli ilaçlardan etkilenmiş oluyor."

Son olarak vatandaşları korsan çaya karşı uyaran Batık, Çaykur ürünlerini emin oldukları yerlerden almalarını istedi. Çaykur tarafından yüzde 100 organik olarak üretilen çaylar Hemşin Çayı, Zümrüt Yeşil Çay ve Siyah Rize Çayı olarak piyasaya sürüldü.