Organik Gübreye Geçiş Süreci Başladı. "Organik Çay Üretimi’’ Toplantısı Yapıldı

Organik Gübreye Geçiş Süreci Başladı. "Organik Çay Üretimi’’ Toplantısı Yapıldı
Rize Ticaret Borsası ev sahipliğinde ‘’Organik Çay Üretimi’’ toplantısı yapıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı merkezli oluşturulan komisyon üyelerinin katılımı ile Rize Ticaret Borsası Toplantı Salonunda ‘’Organik Çay Üretimi’’ toplantısı yapıldı. Toplantıya, komisyon üyelerinin yanı sıra Rize Ticaret Borsası (RTB) Başkanı Mehmet Erdoğan,  Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, çay sektöründeki kuruluşların tesilcileri ve Çaykur yetkilileri katıldı.

ORGANİĞE NE ŞEKİLDE GEÇİLECEK? KARARI TOPLANTIDA ALINACAK

RTB Başkanı Mehmet Erdoğan, çay tarım alanlarında bu yıl kısmı olarak, 2018 yılından itibaren de tamamında organik üretime geçileceği hatırlatmasında bulunarak, organik üretime geçiş sürecinde çalışmaların doğru ve etkin bir şekilde yürütülmesi amacıyla, paydaşları bilgilendirme ve sürece hazırlık toplantılarının önem arz ettiğini kaydederek, “Bölgemiz, özellikle ilimiz için oldukça önemli olan çay,  ilimizde % 80 civarında diğer illerde de % 5 civarlarında çok önemli bir geçim kaynağı. Belki burada alacağımız kararlar, vereceğimiz mesajlar ve yapacak olduğumuz çalışmalar sektörümüzü oldukça etkileyecektir. Bölgemizde süreç başlamış bulunmaktadır;  ama nasıl geçilecek, nasıl bir uygulama yapılacak, ürün kaybı olacak mı yada nasıl telafi edilecek, hangi gübre ne şekilde kullanılacak? gibi konular toplantımızda konuşulacaktır.  Bu nedenle Bakanlığımızın düzenlemiş olduğu bu toplantıya katılım oldukça önemli.” dedi.

Yaklaşık yedi sekiz ay önce  Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in bölgesel ve Çaykur’da  yapılan toplantılarda ‘’Çayın Organiğe Geçiş Projesi’’ni dile getirdiğini kaydeden Erdoğan, çayın organiğe dönüştürülmesi yolunda çalışmaları başlatan Bakan Çelik ile Çaykur yetkililerine teşekkür ettiğini söyledi.

organik-gubreye-gecis-sureci-basladi-1.jpg

TÜRKİYE’DE EN KİRLİ İÇME SUYU RİZE’DE

Erdoğan, konuşmasının son bölümünde ise “Sayın vVlimiz Erdoğan Bektaş’ın da daha önce açıkladığı gibi, Sağlık İl Müdürlüğünün verilerine göre Türkiye’de  en kirli suyu tüketen il Rize’dir. Bunun beraberinde sağlık sorunları da giderek artmaktadır, Bu yüzden organik gübreye geçişin biran önce sağlanması gerekmektedir. Sinekle mücadeleden ziyade bataklıkla mücadeleyi bu şekilde başlatmış oluruz’’ diyerek konuşmasını sonlandırdı.

organik-gubreye-gecis-sureci-basladi-2.jpg