Organomineral Gübre Karadeniz'de Topraklara Çözüm Olmaya Aday!

Organomineral Gübre Karadeniz'de Topraklara Çözüm Olmaya Aday!
Hexagon Katı Atık, Sürdürülebilir Verimli Tarım Anlayışı Çerçevesinde Geliştirdiği Kompost İçerikli Organomineral Gübre Markası HEXAFERM ile Karadeniz Bölgesi’nin Derdine Derman Olacak.

Hexagon Katı Atık, giderek çoraklaşan Karadeniz topraklarına kompost kaynaklı organomineral gübre markası HEXAFERM ile çare sunuyor. 

Karadeniz topraklarının aşırı kimyasal gübre uygulamasından dolayı çoraklaştığı, yer altı sularının kirlendiği, hastalıklara sebebiyet verdiği ve dolayısıyla çay tarımının sürüdürülebilirliğini kaybettiği noktada, ürün gamında hem organik hem de organomineral gübre bulunduran Hexagon Katı Atık, Karadeniz toprakları için tek çarenin kompost içerikli organomineral gübre olduğunu savunuyor.  Organik gübrenin, ne kadar kaliteli olursa olsun, organomineral gübrelerin sunduğu verimi ve ürün kalitesini sağlayamadığını belirten Hexagon Katı Atık Yönetim Kurulu Başkan Danışmanı Murat Polat, “Kesin olarak bildiğimiz tek bir şey var, organik gübre her ne kadar toprağı iyileştirse dahi %50’lere yakın rekolte düşüşüne neden olacak. Bu rekolte düşüşü de çiftçinin elde etmiş olduğu gelirin azalmasına sebep olacak. Kimyasal gübrenin olmadığı yerde alternatif olarak organik gübrenin tek başına kullanılmasının taraftarı değiliz” diye konuştu. 

murat-polat.jpg

Organik gübrede  yeterince gübre arzı olmadığını, organik gübre  kullanıldığında çiftçi maliyetlerini çok ciddi şekilde artıracağını, çay verimlerini ve dolayısı ile rekoltesini düşüreceğini, çayda daha fazla ithalat yapılmasının önünü açacağını ve sonuç olarak  devlet bütçesine 600 milyon TL civarında ek yük getireceğini vurgulayan Polat, kimyasal gübre uygulaması ile de topraklarımızı giderek çoraklaştırdığımıza ve yer altı sularını kirlettiğimize dikkat çekerken, çözümün organik gübre olmadığını vurguladı.  Polat: “Biz burada organomineral gübreyi öneriyoruz. Belediye atıklarını toplayarak kompost üretiyor, bu kompost ile de organomineral gübre elde ediyoruz. En önemli artımız organomineral gübrenin kompost hammaddesini sürdürülebilir olarak aynı kalitede üretebiliyor olmamız. Organomineral gübrelerin içeriğindeki mineralleri kompost ile harmanlanmış olarak üretiğimizden bu besinlerin nerede ise tamamı bitkiler tarafından kullanılabiliyor ve bu yüzden toprak çoraklaşmasına ve/veya su kaynaklarının kirlenmesine sebep olmuyor. Bunların aksine HEXAFERM organomineral gübreleri içeriğindeki kompost sayesinde uygulama alanlarındaki toprakların pH’sını dengeleyerek toprak ıslahını sağlıyor” diye konuştu.   Organik madde kaynakları arasında organomineral gübre uygulaması için en uygun ürünün kompost olduğuna vurgu yapan Hexagon Katı Atık Yönetim Kurulu Başkan Danışmanı Murat Polat, “Kompostun en uygun olmasının sebebi yüksek organik madde içeriği, yüksek hümik-fülvik asit içeriği, iz element zenginliği, mikrobiyolojik faaliyeti besleme özelliği, yüksek çözünürlüğü ve sürdürülebilirliği. 

2010 yılında Pamukova’da atıktan değer yaratmak üzere hayata geçirilen Biosun Pamukova Entegre Katı Atık Yönetimi (EKAY) Tesisi ile Hexagon Katı Atık; atıktan değer yaratarak topluma ve çevreye katkı sağlıyor, enerji üretiyor, ambalaj atıklarının geri dönüşümüne yönelik ayrıştırma yapıyor, karbon salınımının azaltılmasına fayda sağlıyor ve bölge halkını verdiği eğitimlerle çevre konusunda bilinçlendiriyor. Bunların yanı sıra organik atıklar özel uygulamalar sonucunda tarımda kullanılabilen organik madde zengini komposta; bu kompost da ek süreçlerden geçirilerek organomineral gübreye dönüştürülüyor. Dünyada kurulmuş endüstriyel boyuttaki ilk kompost kaynaklı organomineral gübre üretim tesisi olan Biosun Pamukova EKAY’da yılda üretilen 25 bin ton kompost kaynaklı organomineral gübre ile mahsul miktarlarında ve kalitesinde iyileştirme sağlanıyor ve aynı zamanda uygulama alanlarındaki topraklar da ıslah ediliyor. Hexagon Katı Atık aynı zamanda, yapımına Ocak 2016’da başladığı Pazaryeri Organomineral Gübre Üretim Tesisi’nde 2017 yılının başından beri de yılda 175 bin ton kompost kaynaklı organomineral gübre üretiyor. Bilecik Belediyeler Birliği ile imzalamış olduğu 29 yıl süreli evsel atık yönetimi imtiyaz sözleşmesi kapsamında inşaa ettiği Bilecik EKAY Tesisi’nde ise yılda 120 bin ton evsel, tarımsal ve endüstriyel atık işlenecek ve bu atıklardan yılda 12 milyon KWh elektrik elde edilecek.