Ortalığı Daha Da Karıştıracak İddia: Suudi Arabistan...

Ortalığı Daha Da Karıştıracak İddia: Suudi Arabistan...
Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) web sitesi El Haliç'te yer alan haberde Suudi Arabistan'ın Yemen'deki Husi milislerin attığı füzeleri durdurmak için...

Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) web sitesi El Haliç'te yer alan haberde Suudi Arabistan'ın Yemen'deki Husi milislerin attığı füzeleri durdurmak için ABD'nin aracılığıyla İsrail'den demir kubbe denilen füze savunma sistemini aldığı iddia edildi.

BAE'li El-Haliç online web sitesinin, bir diplomatik kaynağa dayanarak verdiği haberde, İsrail'in önce demir kubbe füze savunma sistemi satmayı reddettiği, ABD'li yetkililerin araya girmesi ve Suudi Arabistan'ın İsrail'e ve bölgeye tehdit oluşturmayacağı sözü vermesinin ardından anlaşmaya varıldığı kaydedildi. Suudi medyasında yer alan haberlerde, Suudi Arabistan'ın İsrail'den aldığı füze savunma sisteminin gelecek aylarda teslim edileceği, hatta 2018 Aralık ayında kullanılmaya başlanacağı belirtildi.

Bu yılın ilk aylarında Suudi Arabistan ile İsrail arasında silah alımı konusunda yapılan görüşmeler gün yüzüne çıkmış, İsviçre gazetesi Basler Zeitung'da yer alan bir makalede, Suudi Arabistan ile İsrail arasında askeri işbirliği ve diplomatik ilişkilerin gelişmesiyle ilgili detaylı bir rapor yer almıştı. Raporda, İsrail ile Suudi Arabistan'ın İran'a karşı ilişkilerinin geliştiğine işaret edilerek, Suudi Arabistan'ın İsrail'den demir kubbe füze savunma sistemi almak istediği belirtilmişti.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile İsrail yetkilileri arasında 2017'den beri en az üç görüşme yapıldığına dair haberler basında yer aldı. BAE'den bir diplomat, geçen haziran ayında Netanyahu ile Muhammed bin Selman arasında gizli bir görüşme yapıldığını açıklamıştı.

Yine geçen nisan ayında Muhammed bin Selman İsrail'in var olma hakkının bulunduğu, İsrail'in bölgede büyüyen etkisini tanıdığını ilerde Körfez ülkeleri ile ilişkilerinin mümkün olacağını belirterek,"İsrail ile ortak menfaatlerimiz var. Eğer barış olursa İsrail ile Körfez Ülkeleri Konseyi arasında çok menfaatler olacak" ifadelerin kullanmıştı.

Suudi Arabistan, Yemen'de resmi hükümeti devirerek iç savaşa yol açan Husilere karşı meşru hükümeti desteklemek için ABD ile işbirliği içinde Arap koalisyonunu oluşturmuştu. İran'ın desteklediği Husiler zaman zaman Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da havaalanına ve Kraliyet Sarayı'na yönelik füze fırlattı.

İsrail'in kullandığı demir kubbe füze savunma sistemini imal eden Rafael Gelişmiş Savunma Sistemleri Firması Suudi Arabistan'ı savuna sistemi sattığı iddialarını birkaç kere yalanladı.

Kaynak:IHA