Oruç tutanlar yüzde 77'ye indi

Oruç tutanlar yüzde 77'ye indi
Bu yıl ramazan ayı, yaza denk gelince oruç tutanların oranında gerileme oldu.
DÜZENLİ olarak oruç tutma alışkanlığına sahip olanların bir bölününün bu yıl ramazan ayının yaz sıcaklarına denk gelmesiyle, oruç tutamadıkları ortaya çıktı. Bunda da sağlık sorunları ve iş hayatı etkili oldu.

Aegis Group"un 62 ülkede faaliyet gösteren araştırma kolu Synovate"nin Ramazan ayı ile ilgili yaptığı araştırmaya göre, Türk halkının yüzde 88"i, ramazan aylarında oruç tutma alışkanlığına sahip olduğunu belirtiyor. Ancak bu yıl ramazanda düzenli olarak oruç tutanların oranı yüzde 77"ye geriledi. Oruç tutamayanların yüzde 77"si sağlık sorunlarını, yüzde 13"ü ise işini gerekçe gösterdi.

İftar sofrasında buluşuluyor

Araştırmada, Türkiye"de iftar yemeğinin çok önemli olduğu vurgulanıyor. Ramazanda arkadaşlarını ve akrabalarını iftar yemeğine çağıranların oranı yüzde 80"i buluyor. Düşük sosyoekonomik gruplarda yer alanlar ise iftar yemeklerine daha fazla önem veriyor. İftar sofrası alışkanlığı, bu gruplarda yüzde 90 düzeylerine çıkıyor. Oruç tutma alışkanlığı evlilerde yüzde 80, bekarlarda ise yüzde 70 olarak belirleniyor.

Oruç tutmayana saygı

Türklerin büyük bölümü oruç tutmayana saygı gösteriyor. Katılımcıladrın yüzde 50"si ağır işlerde çalışanların oruç tutmamasını normal karşılarken, üçte ikisi de restoranların ramazan ayında gündüz saatlerinde oruç tutmayanlar için açık olabileceğini belirtiyor. Ancak yüzde 20"lik bir kesim, ne olursa olsun istisnasız oruç tutulması gerektiği görüşüne sahip ve gündüz restoranların kapanması gerektiğine inanıyor. Ramazan yaz aylarına denk geldiğinde, deniz kenarına tatile gitmek normal karşılanırken, yüzde 36"lık bir kesim bunu doğru bulmuyor.

İçkiye karşı çıkıldı

Araştırmaya katılanların yüzde 66"sı ramazan ayında içki içilmesine sert bir şekilde karşı çıkıyor ve ramazan boyunca içki tüketilmemesi gerektiğine inanıyor. Yüzde 20"lik bir kesim ise ramazan ayında oruç tutmayanların eğer isterlerse içki içmelerini anlayışla karşılayacağını ifade ediyor.

Araştırmaya 3 ilden 500 kişi katıldı

DÜNYANIN önde gelen pazarlama iletişimi şirketlerinden Aegis Group"un pazar araştırma kolu olan Synovate"nin Türkiye"de ramazan ayı ile ilgili yaptığı bu araştırmaya 500 kişi katıldı. Araştırma, İstanbul, Ankara ve İzmir"in il merkezlerinde gerçekleştirilirken, yaş grubu da 18 ile 54 arasında değişti.