Oruçla sağlık ve huzuru bulun..

Oruçla sağlık ve huzuru bulun..
Mübarek Ramazan, rahmetle bereketle geldi. İslam dünyası sabır, yardımlaşma ve dayanışmanın manevi iklimine girdi..

Oruç, tıpkı namazda olduğu gibi dilimize Farsça Ruze'den geçmiş ve Türkçeleşmiştir. Arapçası Savm'dır. "Bir şeyden uzak durmak, kendini tutmak, engellemek" demektir. Dinsel olarak da imsaktan iftar vaktine kadar yeme-içme ve cinsel ilişkiden uzak kalmak anlamına gelir. İslam dininin 5 temel esasından biridir. Farzdır. Bilinçli olarak niyet edilmeli, Allah (CC) rızası için tutulmalıdır. Aksi, ibadet değildir. Örneğin bilinç dışı aç kalma, yiyecek bulamama, diyet yapma ya da çok daha farklı amaçlarla yiyip-içme ve cinsellikten uzak kalma halleri oruç sayılmaz. Oruç, riyânın (gösteriş) en az karıştığı ve zor bir ibadet olduğu için sevabı da çok fazladır. Dini zorunluluk olmasının yanı sıra oruç, kişisel terbiye, bedensel ve manevi arınma, sabır, irade eğitimi işlevleri de görür. Gün boyu açlık ve susuzluğa katlananlar, sabır testinden başarıyla geçer. Alışkanlıklarını, bağımlılıklarını kontrol altında tutabilenler, ruhunu arındırır. Zaten bu yüzden bütün insanlık tarihi boyunca ve bütün inançlarda da ibadet değilse bile kişisel gelişim yöntemi olarak görülür. Ramazan orucunun toplumsal hayatımıza kattığı artılar da kişisel faydaları kadar dikkate değer. Kitleleri huzursuz eden taşkınlıklar, sapkın eğilimler, hayvani dürtüler kontrol altına alındıkça hayatımız huzur ve istikrar kazanır. Aşırılıklar azalır. Çok daha önemli olan ise oruç sayesinde sosyal adalet ve toplumsal barış sağlanır. "Tok, açın halinden anlar!" Oruç tutan varlıklı kesimler, yoksulları hatırlar. Bir aylığına da olsa insaf, merhamet, yardımlaşma duyguları zirve yapar. Bunlar da oruç ibadetinin dünyevi yararları olarak toplumu kucaklar. Sözün özü: Oruç tut, oruç da seni tutsun!

0 NE YERE, NE GÖKLERE, SADECE ACİZ BİR KULUN KALBİNE SIĞAR
Ümmeti, Musa Aleyhisselâm'a seslendi: "Ya Musa! Rabbimizi yemeğe davet ediyoruz. Buyursun, bir gün misafirimiz olsun. Neyimiz varsa ikram edelim!" Musa, etrafındakileri azarladı:
 Nasıl olur? Allah (haşa) yemekten, içmekten ve mekândan münezzehtir. Böyle bir şeyi aklınızdan bile geçirmeyin! Fakat Musa Aleyhisselam Tur Dağı'nda duaya başladığında şöyle bir ses duydu:
 Ey Musa, neden bana söylemiyorsun?
 Bu daveti yapmaya utanırım. Allah, kullarının söylediği şeylerden uzaktır. O ses tekrar yankılandı:
 Söyle ümmetine, Cuma akşamı için hazırlık yapsınlar. Musa Aleyhisselâm mesajı kavmine aktardı. Hazırlıklar başladı. Ne kadar yiyecek-içecek varsa toplandı. O güne kadar ki en görkemli sofra hazırlandı. Çünkü gelecek zat, eşi-benzeri olmayandı. Evrenin yaratıcısıydı! Her şey bitirildi. O sırada üstü-başı perişan biri belirdi. Peygamberin yanına geldi.
 "Ey Musa! Uzaktan geldim, açım. Biraz yemek verin de doyayım" dedi. Musa, "Acele etme ihtiyar. Şu testiyi al, su getir. Senin de katkın olsun. Biraz sonra Allah (CC) gelecek" cevabını verdi. Yaşlı adam, gitti. Halk bekledi, bekledi... Gece geçti. Ama beklenen yüce misafir gelmedi. Herkes ümidini kesti. Hz. Musa, şaşkın halde yine Tur Dağı'na çıktı. Duaya başladı:
 Ey Allah'ım, çok mahcubum. Ümmetim, onları kandırdığımı düşünüyor. O ses, yeniden belirdi.
 Geldi ya Musa! Geldi, açım dedi. Bir lokma ekmek vermedin. Musa dehşet içinde sordu:
 O bir kuldu. Bu iş nasıl olur? Gelen cevap, insanlığa ibretti:
 İşte Allah o kulu ile beraberdi. Yiyecek verseydiniz, O'na vermiş olacaktınız. Çünkü O, ne yere ne göklere, sadece aciz bir kulunun kalbine sığar!

BİR AYET
Ey iman edenler! Allah size orucu farz kıldı, nitekim sizden öncekilere de farz idi ki böylece kötülüklerden sakınırsınız. (Bakara Suresi-183)

BiR HADiS
Kim faziletine inanarak ve karşılığını Allah'tan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa geçmiş günahları bağışlanır. (Buhari, Müslim)

DİN DERSİ

NE BOZAR NE BOZMAZ
 Yiyip içmek, ağız dolusu kusmak, sigara, iğne yaptırmak, vücuda su girmesi, astım spreyi kullanmak, bilerek cinsel ilişkiye girmek, öpüşürken partnerinin tükürüğünü yutmak Orucu bozar.

 Dalgınlıkla yiyip-içmek, istemdışı boşalma, kulağına su kaçırmak, ağızdaki nohuttan küçük kalıntıyı yutmak, göze sürme çekmek, göze ilaç damlatmak Orucu bozmaz.

FETVA MAKAMI

PROMOSYON HELAL Mİ?
Bir arkadaşım, karısını boşayıp baldızıyla evlendi. İlişkimizi kestik. Yaptığı doğru mu?
İki kardeşle aynı anda evlenmek yasaktır. Eşinin ölümü veya boşanma halinde erkek, baldızıyla evlenebilir. Bu durum, törede hoş görülmese de dinen sakınca yoktur.

Devlet Süt Bankası kuracak, anneler de bebeklerine buradan süt verecekmiş. Peki süt kardeşliği nasıl olacak?
Süt kardeşliği evlenmeye engeldir. Bunun için, sütün hangi kadından alındığı ve hangi çocuğa içirildiği titizlikle kayıt altına alınmalıdır. Aksi halde yasak evlilikler ortaya çıkabilir.

Maaş aldığım kurum, en çok promosyon veren banka ile anlaştı. Promosyonu alsam haram olur mu?
Ödenen para, kurumunuz için faiz sayılır. Ama sizi bağlamaz. Hediye sayılır. Alınmasında sakınca yok...
..