Ovit'e İlk Kazma 2013'te

Ovit'e İlk Kazma 2013'te
Rize Ticaret ve Sanayi Odası (RTSO) yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ofluoğlu, Rize-Mardin otoyolu projesinin Türkiye için çok önemli bir proje olduğunu söyledi.

Ofluoğlu, yaptığı açıklamada, Ovit tünelinin yapılmasının artık kesinleştiğini belirterek, ''Projeleri birkaç ay sonra bitecek. Sanıyorum 2012'de ihale aşamasına gelir. En geç 2013 yılında da kazma vurulur. Bu çok önemli bir gelişmedir'' dedi.

Ovit tünelinin, Rize-Mardin otoyol projesinin bir parçası haline geldiğini ifade eden Ofluoğlu, ''Bu nedenle artık konuyu sadece Ovit olarak konuşmuyoruz. Biz buna 'Rize-Mardin Sevgi Yolu' diyoruz. Bu proje, bölgemizin kader projesidir. Ülkemizin güneyinde ve doğusunda yaşayan insanlarla Karadeniz'de yaşayan insanları kucaklaştıran bir proje olacak. Ülkemizin birliği için de önemli bir projedir'' diye konuştu.

Rize'de yaptıkları bir ankette ilde yaşayanların yüzde 85'inin doğu bölgesini tanımadıkları, gitmediklerinin ortaya çıktığını bildiren Ofluoğlu, şunları söyledi: ''Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki ticaret odaları da benzer anketler yaptılar. O bölgelerdeki insanlar da daha yüksek oranda bizim bölgemizi bilmiyor, tanımıyor. Birbirini tanımayan insanların birbirleriyle olan muhabbeti gelişemez. Bölgeler arasında gidip gelmek lazım. Günümüzde en önemli konusu iletişimdir. Bugün Rize'den Mardin'e karayoluyla gitmek için çok zorlu bir yolculuğu göze almak lazım. Ama Rize-Mardin otoyolu yapıldığı zaman Rize'den Mardin'e 5 saatte gidilebilecek. Mardin'de sabah yola çıkan kişi, öğle vakti Rize'de denize girebilecek. Rize'den Erzurum da 2 saat olacak. Bu nedenle bu proje, Türkiye için çok önemli bir projedir. Oradaki bütün iller bizim istediğimizden daha fazla bu yolu istiyorlar. Direk olarak 13 ili ilgilendiren bir projedir. En direk olarak ise 20 ili ilgilendiren bir projedir.''

Ofluoğlu, proje için diğer illerdeki heyecanın Rize'deki insanların heyecanından belki de fazla olduğunu dile getirerek, ''Bir süre önce Rize'de Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinin oda başkanı ve yöneticileri ile bir toplantı yaptık. Daha sonra da aynı toplantıyı Mardin'de yaptık. Bir sonraki toplantıyı Ankara'da yapacağız. Bölgedeki illerin milletvekili ve bakanlarımıza gideceğiz. Bir heyetle sayın Başbakanımız ve Ulaştırma Bakanımıza teşekkür ziyareti gerçekleştireceğiz. Projeye bir an önce başlanılmasını isteyeceğiz'' diye konuştu.

Proje hakkındaki çalışmaların artık eskisi gibi lafla kalmayacağını kaydeden Ofluoğlu, ''Geri dönülmez bir yola girilmiştir. Ama bizim arzumuz bunun mümkün olduğu kadar kısa sürede bitmesidir. Ne kadar erken biterse Rize, o kadar fazla istifade etmeye başlar. Bu yol yapıldığında sadece İran ile olan ticaretten 1-2 milyar dolar Doğu Karadeniz'deki limanlar kazanacak. GAP'ta yetişen ürünlerin en kolay pazarlanacağı ülkeler eski Kafkas ülkeleridir. Çünkü onlarda bu ürünlerin yetişmesi mümkün değil. GAP'a en yakın liman Rize limanıdır. Ovit yolu yapıldığında çok daha yakın olacak'' diye konuştu.

-RTB YÖNETİM KURULU BAŞKANI ERDOĞAN-

Rize Ticaret Borsası (RTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan ise 1940'lı yıllardan beri sadece Ovit yolunun konuşulduğunu belirterek, ''Konuyla ilgili geçmiş belediye başkanlarından rahmetli Ekrem Orhon çalışma yapmıştı. O günden bugüne Rize'de ticaret ve turizm konusu olduğunda Ovit tüneli konuşulur'' dedi.

Ovit yolu konusunda 2006 yılından bu yana sivil toplum örgütleri ortak çalışma yaptıklarını ifade eden Erdoğan, ''Ovit yolu artık sadece Rize-Erzurum yolu değil. Bu yol artık Doğu ve Güneydoğuyu Anadolu bölgelerindeki illerimizi, hatta güneyde bulunan ülkeleri Karadeniz'e bağlayacak yol olacak. Bu konuda RTSO önemli çalışmalar yaptı. Haliyle siyaset de bu çalışmanın içerisine dahil oldu. Böylece Rize-Mardin otoyolu projesi artık ilimizin olmazsa olmazı haline geldi'' diye konuştu.