Özel Harekata Müzakere Eğitimi

Özel Harekata Müzakere Eğitimi
Polis teşkilatının teknik donanım açısından en etkili gücü olan özel harekât polisine, 'müzakere' eğitimi verilmeye başlandı.

Özel Harekat Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen kurslarda, polislere rehine kurtarma operasyonlarında saldırganların davranışlarının nasıl yönetileceği öğretiliyor.

Türk Polis Teşkilatının teknik donanım açısından en etkili gücü olan özel harekat polisine, 'müzakere' eğitimi veriliyor. Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekat Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen kurslarda, rehine kurtarma operasyonlarında görev alacak özel harekat polislerine müzakere teknikleri öğretiliyor. Saldırganların davranışları ve bu davranışların yönlendirilmesi konularının bilimsel olarak ele alındığı kurslarda, psikologlar da eğitmen olarak görev yapıyor. Operasyonlarda, öncelikli olarak rehine ve saldırganı sağ olarak ele geçirmeyi hedefleyen özel harekat polisleri, çatışmadan ziyade müzakereye öncelik veriyor.

REHİNE KURTARMA TATBİKATI

Özel Harekat Dairesi Başkanlığının eğitim sahasında düzenlenen rehine kurtarma tatbikatları da görüntülendi. Özel harekat timi, senaryo gereği silahlı bir terörist tarafından rehin alınan 2 kişinin kurtarılması için operasyon düzenledi. Operasyonda, rehinenin tutulduğu binanın çevresinde güvenlik çemberi oluşturuldu. Daha sonra devreye giren rehine müzakere ekibi, teröriste, öncelikle amacını ve talebini sordu. Müzakere ekibi, isteklerin yerine getirilmesi için her şeyin yapılacağını, ancak bunun için zamana ihtiyaç duyulduğunu belirterek, teröriste sakin olması tavsiyesinde bulundu. Bu sırada binaya girmeye hazırlanan özel harekat timi de hazırlıklarını tamamladı. Terörist ikna olmayınca, özel harekat timleri binaya operasyon düzenledi. Operasyon sonunda terörist sağ olarak ele geçirildi, 2 rehine de kurtarıldı.