Özel İdare'den paraya doyuracak yarışma!

Özel İdare'den paraya doyuracak yarışma!
Birincinin 150 Bin, ilk 3 derecenin 310 bin lira kazanacağı yarışmaya ait detaylar şöyle:

Çanakkale İl Özel İdaresi tarafından Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Odak Alanları Fikir Projesi Yarışması düzenlenecek. Birincinin 150 Bin Lira kazanacağı yarışmada ikincilik ödülü 100 Bin, üçüncülük ödülü ise 60 Bin Lira. Yarışmada ayrıca 7 adet eşdeğer 25 Bin Lira Mansiyon ödülü verilecek.

İŞTE YARIŞMA HAKKINDA TÜM DETAYLAR:

GELİBOLU YARIMADASI TARİHİ MİLLİ PARKI ODAK ALANLARI FİKİR PROJESİ YARIŞMASI

İDAREYE AİT BİLGİLER

Çanakkale İl Özel İdaresi

(Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Odak Alanları Fikir Projesi Yarışması Raportörlüğü)

İletişim Adresi: Barbaros Mah. Atatürk Cad. İl Özel İdaresi No: 215/B 17100 ÇANAKKALE

T: (0286) 218 1055 / (0286) 220 0022 / Dahili: 6501 - 6505

F: (0286) 2181053 [email protected]

YARIŞMANIN AMACI

“Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Odak Alanları Fikir Projesi Yarışması” ile Milli Park alanı içindeki önemli odak noktaları ve onların bağlantı yolları boyunca oluşan sorunların güncel gereksinim, beklenti ve olanaklar doğrultusunda çözüme kavuşturulması; ekonomik, özgün ve nitelikli mimari yaklaşımların, günümüz mimarisine de ışık tutabilecek işlevsel ve yenilikçi çözümlerin öne çıkarılması; çağdaş bir çevre ve mimari anlayışı ortaya koyan proje ve müelliflerin saptanması; güzel sanatların teşviki, ilgili mesleklerin gelişmesi, etik değerlerin yerleşmesi, ekiplerin uluslararası rekabet gücü kazanmalarına uygun ortamın sağlanması amaçlanmaktadır.

YARIŞMANIN TÜRÜ ve ŞEKLİ

Bu yarışma Çanakkale Valiliği tarafından, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun 23.maddesine istinaden Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Mühendislik, Kentsel Tasarım Projeleri, Şehir ve Bölge Planlama ve Güzel Sanat Eserleri Yarışma Yönetmeliği çerçevesinde ulusal ön seçimli fikir projesi yarışması olarak düzenlenmiştir. Yarışma konusu birden fazla meslek disiplininin ve/veya sanat dalının katkısını gerektirecek türden konuları kapsamaktadır.

YARIŞMANIN YERİ ve KONUSU

Yarışmanın yeri Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı sınırları içinde yer alan; Kilitbahir, Abide, Seddülbahir ve Kabatepe - Conkbayırı odak alanları ve bağlantılı yollardır.

Amaç, alanın güçlü değerlerinin oluşturduğu kimlik göz önüne alınarak, ziyaretçinin tinsel ve ruhsal yoğunlaşmasına katkıda bulunacak, görsel kimlik, mekânsal kimlik ve senaryolarının kurgulanması; doğal yapı, bitki örtüsü, hayvan varlığı ve topografyanın yarattığı mekan duygusu dikkate alınarak, alanın üst ölçekli planları ile uyumlu, bütüncül bir yaklaşımla, son yıllarda artan ilgi ve ziyaretçi sayısının neden olduğu mekânsal sorun ve ihtiyaçları gideren çözümlere kavuşturulmasıdır.

AÇIKLAMA

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park’ı, tarihi öneminin yanı sıra, barındırdığı özgün kültürel ve doğal varlıkları ile ulusal ve uluslararası ortamda ilgi odağı olmuş, bir üst kimlik olarak Barış’ı temsil etmiş ve kutsal bir mekân olarak da kabul görmüştür. Yarımada yalnızca muharebe alanları ile değil, Arkeolojik ve Doğal Sit alanları ile de evrensel değerler taşımaktadır. Ulusal ve uluslararası önemi nedeniyle parkın sürdürülebilir bir biçimde koruma- kullanma dengesinin sağlanması ana hedeftir.

Her yıl yerli ve yabancı ziyaretçi sayıları artmakta ve Milli Park’ın giderek daha yoğun bir kullanıma açıldığı bilinmektedir. Yılın özellikle belli dönemlerinde gözlenen ziyaretçi sayılarındaki artış nedeniyle odak noktaları arasında ulaşım ve trafik yoğunluğu, duraklama alanlarında oluşan otopark gereksinimi, yeme-içme, alışveriş ve benzeri ihtiyaçlara yönelik işlevlerin karşılanması temel sorunları oluşturmaktadır.

Yerel talepler ve ziyaretçilerin farklı gereksinmeleri sonucunda oluşan düzensiz ve gelişigüzel geçici yapılaşmanın yeniden tasarlanması ve örgütlenmesi beklenmektedir.

Çözüm önerilerinde, belirlenen odak alanları ve çevresinde bütüncül bir yaklaşım ile tasarım stratejileri ve ilkelerinin geliştirilmesi, evrensel barış kavramı çerçevesinde yere ait özgün kimlik ve anlamın vurgulanması beklenmektedir.

Parkın yüklendiği saygın ve kutsal anlama yönelik olarak, sessiz, huzurlu ve dingin bir ortam içerisinde derin düşünme duyumlarını yaşatan ve tarihi-doğal peyzajı koruyan mekân tasarımı ve özgün kimlik kavramının öne çıktığı senaryoların üretilmesi beklenmektedir.

Parkın hassas ve özgün ekosistemi, endemik bitki örtüsü, hayvan varlığı ve biyolojik çeşitliliğine duyarlılık sergileyen, topografyanın yarattığı mekân duygusunu gözeten, alanın üst ölçekli planları ile uyumlu bütüncül kararlar önerilmesi istenmektedir.

Parktaki çok yönlü ve karmaşık sorunların çözümü disiplinler arası bir yaklaşımı gerektirmektedir. Bu nedenle ekipler; Mimarlık, Endüstri Ürünleri Tasarımı, Grafik/Görsel İletişim Tasarımı, Peyzaj Mimarlığı gibi birçok disiplinden oluşmalıdır.

Yarışma sonucunda kesinlikle bölgede geçerli olan makro planın (Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Uzun Devreli Gelişme Revizyon Planı-GYMTP) değişikliği beklenmemekle birlikte; ekiplerin, tasarım sürecinde, özellikle mekânsal sorunları daha net okuyabilmeleri için plancı desteği almaları yararlı görülmektedir.

YARIŞMA TAKVİMİ

Ön Seçim Şartnamesi İlanı           :  11 Şubat 2014

Ön Seçim Son Başvuru Tarihi      :  07 Mart 2014

Yarışmanın İlanı                           :  12 Mart 2014 (Seçilen 10 ekibe davet mektubu gönderilmesi)

Sorular İçin Son Gün                   :  01 Nisan 2014

Cevapların İlanı                            :  07 Nisan 2014

Projelerin Son Teslim Tarihi         :  02 Haziran 2014

Postayla Son Teslim Tarihi           :  05 Haziran 2014

Sonuçların İlanı                            :  11 Haziran 2014

Kolokyum ve Ödül Töreni            :  21 Haziran 2014

JÜRİ ÜYELERİNİN VE RAPORTÖRLERİN İSİMLERİ

Danışman Jüri Üyeleri

• Ahmet ÇINAR (Çanakkale Valisi)

• Ayhan GİDER (Çanakkale İl Özel İdaresi Genel Sekreteri)

• Prof.Dr. Ahmet Coşkun ÖZGÜNEL (Çanakkale KVKB Kurulu Başkanı)

• Prof.Dr. Ali Osman UYSAL (Çanakkale KVKB Kurulu Üyesi)

• İsrafil ERDOĞAN (Çanakkale Orman ve Su İşleri 3.Bölge Müdürü)

• Yrd.Doç. Lokman ERDEMİR (Tarihçi)

• Ömer YILMAZ (Mimar)

Asli Jüri Üyeleri

• Murat BALAMİR (Mimar, Şehir Plancısı)

• Belemir DALOKAY (Peyzaj Mimarı)

• Cem İLHAN (Mimar)

• Haydar KARABEY (Mimar, Jüri Başkanı)

• Nevzat Oğuz ÖZER (Mimar)

• Umut SÜDÜAK (Grafik Tasarımcı)

• Can YALMAN (Endüstri Ürünleri Tasarımcısı)

Yedek Jüri Üyeleri

• Rahmi UYSALKAN (Mimar)

• Ferda DEDEOĞLU BOZKURT (Mimar)

• Sevil URAL (Mimar)

• Serkan Korkmaz BAYRAM (Şehir Plancısı)

Raportörler

• Serap ÖBEKCİ (Mimar)

• Özgür ŞAHİN (Elektrik Mühendisi)

• Enise Burcu KARAÇİZMELİ (Peyzaj Mimarı)

Raportör Yardımcıları

• Nimet Arzu ERALP (Şehir Plancısı)

SON BAŞVURU TARİHİ

Ön seçim için başvurular posta veya kargo yoluyla en geç 7 Mart 2014 saat 17:00'a kadar İdarenin adresine ulaşmış olacaktır. Elden teslim kabul edilmeyecektir. Posta veya kargodan kaynaklanan gecikmelerden Çanakkale Valiliği sorumlu değildir.

ÖDÜLLER VE ÖDEME ŞEKLİ

Ön seçim aşamasında seçilecek 10 ekip arasında ikinci aşamada sürdürülecek yarışmanın ödülleri aşağıdaki gibidir.

1.lik Ödülü    : 150.000 TL

2.lik Ödülü    : 100.000 TL

3.lük Ödülü   : 60.000 TL

Mansiyonlar  : 25.000 TL (7 adet eşdeğer)

Seçici Kurul değerlendirmesi sonucunda, yukarıdaki ödüller Çanakkale Valiliği tarafından, en geç yarışma sonucunun yayımlanmasını izleyen bir ay içerisinde sahiplerine veya yasal vekillerine 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 29. Maddesine istinaden net olarak ödenecektir.

ÖN SEÇİME KATILIM KOŞULLARI

Yarışmaya katılacak yarışmacıların aşağıdaki koşulları yerine getirmeleri zorunludur. İdareyle ilişkilerin yürütülmesiyle sınırlı olmak üzere, mimar ekip üyesi ekip başı olacaktır. Ekip üyelerinin her birisi idareye karşı müştereken ve müteselsilen sorumludurlar.

a) Ekip yapısında aşağıdaki disiplinlerin her birisinden en az birer kişi olmak zorundadır.

- Mimar (Ekip Başı)

- Peyzaj Mimarı

- Endüstri Ürünleri Tasarımcısı

- Grafik Tasarımcı (Ya da Görsel İletişim Tasarımı ve İletişim Tasarımı bölümlerinden mezun)

b) Mimar ve Peyzaj Mimarı ekip üyelerinin meslekten men cezalısı durumunda olmaması gerekmektedir.

c) Jüri üyelerini ve raportörleri belirleyen ve atayanlar arasında olmamak.

d) Jüri üyeleri (danışman, asli, yedek) ve raportörlerle bunların birinci dereceden akrabaları, ortakları, yardımcıları ve çalışanları arasında olmamak.

e) Jüri çalışmalarının herhangi bir bölümüne katılmamış olmak.

f) Yarışmayı açan İdare adına hareket eden danışmanlar ile bunların çalışanları arasında olmamak.

g) Şartname alıp isim ve adreslerini yarışma raportörlüğüne kaydettirmek (Ekip başı tarafından)

h) Yer görme belgesi zorunlu olmamasına karşın, ekiplerin özellikle 18 Mart (Çanakkale Zaferi) ve 25 Nisan (Anzak Günü) günlerinde yerinde gözlemler yapmalarının çok yararlı olacağı jüri heyeti tarafından düşünülmektedir.

DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ

Jüri, ön eleme aşamasında aday ekiplerden yarışma konusundaki isteklerini ve niyetlerini yansıtan bir rapor ile birlikte portfolyolar beklemektedir. Adayların, yaptıkları açık alan düzenlemelerinin yanı sıra benzer ölçek, bağlam ve mekan kimliği konularında çalışmış olmaları beklenmektedir. Ayrıca; bir araya gelen ekiplerin takım çalışmasına yatkınlıkları da değerlendirilecektir.

ÖN SEÇİME KATILACAKLARDAN İSTENECEK BELGELER

1. KİMLİK DOSYASI

Mimar ve Peyzaj Mimarı ekip üyelerinden, 2014 yılı içinde bağlı olduğu Meslek Odası tarafından düzenlenmiş, yarışmacıya ilişkin oda üyelik belgesi; Endüstri Ürünleri Tasarımcısı ve Grafik Tasarımcı üyelerin diploma fotokopileri “Kimlik Dosyası” içerisinde teslim edilecektir.

Şartnamenin ekinde verilen dilekçenin imzalı kopyası kimlik dosyasının içerisine eklenecektir. (Ek-2)

Ayrıca Ek-3’te verilen bilgilerin tüm ekip üyeleri için doldurulması beklenmektedir.

2. PORTFOLYO

Her meslek kategorisi için referans ikişer projenin (toplam 8 proje) yer alacağı A3 formatında portfolyo basılı olarak ve CD olarak (PDF) teslim edilecektir. Portfolyolar 25 MB’ı geçemez.

Portfolyonun kapak sayfasında “GELİBOLU YARIMADASI TARİHİ MİLLİ PARKI ODAK ALANLARI FİKİR PROJESİ YARIŞMASI Ön Seçim Dosyası” ibaresi ve yarışmaya katılan ekip üyelerinin adı soyadı yer alacaktır.

Portfolyodaki her projenin ilk sayfasında proje künyesi (projenin adı, projenin yeri/konumu, proje yılı/durumu, tasarımın içeriği, fonksiyonları, işveren adını içerecektir) yer alacaktır. (Ek-1)

Basılı 1 kopya portfolyo yazışma adresine, son teslim tarihine kadar ulaşmış olmalıdır. Kargodan kaynaklanan gecikmelerden Çanakkale Valiliği sorumlu değildir.

Yarışmaya katılmak isteyenler, yukarıdaki belgeleri içeren dosyalarını “Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Odak Alanları Fikir Projesi Yarışması” başlığı ile şartnamede belirtilen gün ve saate kadar posta yolu ile teslim edeceklerdir.

3. NİYET MEKTUBU

Yarışmacılar, yarışmaya neden katılmak istediklerini ve tasarım yaklaşımlarını anlatan bir metin hazırlamalıdır, bu metin portfolyonun son sayfasında yer alacaktır. (En fazla 250 kelime)

4. ÖN SEÇİM ŞARTNAMESİ ÖDEME BELGESİ

Bankadan alınan şartname tutarı alındı makbuzunun fotokopisi teslim edilen belgeler arasında yer alacaktır.

5. DİJİTAL OLARAK TESLİM EDİLECEK BELGELER

Ön seçime katılacaklardan istenen belgelerde yer alan Portfolyo (pdf formatında) ve Niyet Mektubu ayrıca CD, DVD ya da USB ortamında teslim edilecektir.

BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ KAZANANA İŞİN VERİLİP VERİLMEYECEĞİ

İdare, yarışma sonucu elde ettiği 1. Ödül sahibi projenin uygulama aşamasına geçmesi için elinden gelen çabayı gösterecektir. İdare bu konuda iradesini açıklıkla ortaya koymaktan çekinmemektedir. Farklı kuruluşların önerilerinin de göz önüne almak üzere uygulama projesi hazırlama işinin verilmesi planlanmaktadır.

Bununla birlikte GYTMP üzerinde yetki sahibi aktörlerin çoklu yapısı nedeniyle uygulama sürecinde ortaya çıkabilecek sorunlar göz önünde bulundurulmalıdır.

GYTMP için ortaya çıkacak tasarıma ilişkin Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve il örgütlenmeleri ile Çanakkale Valiliği’nin çeşitli birimlerinin müdahil olabileceği hatırda tutulmalıdır.

ANLAŞMAZLIKLARIN ÇÖZÜLME ŞEKLİ ve YERİ

Yarışma sonuçlarının ilanından sözleşmenin imzalanmasına dek geçecek süre içinde İdare ile yarışmacı arasında doğabilecek anlaşmazlıklar, önce jüri hakemliğinde, anlaşma sağlanamaması halinde Çanakkale Mahkemelerinde çözümlenecektir. Ödül alan projelere ait her türlü fikri haklarda, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümleri uygulanacaktır.

ŞARTNAME ALIMI

Çanakkale İl Özel İdaresi, Ziraat Bankası Kordon Şubesi TR440001000813121575925002 No’lu hesaba 100 TL olan şartname tutarının yatırılması ve alındı makbuzunun yarışmanın mail adresine yarışmacı ismi (ekip başı) ve iletişim bilgileri ile birlikte göndermeleri gerekmekte olup; şartname dokümanı e-mail adreslerine gönderilecektir.

EK1

PORTFOLYO

Aşağıdaki bilgiler portfolyodaki her projenin giriş sayfasında yer alacaktır.

• Projenin Adı

• Projenin Yeri/Konumu (Mimari ve Peyzaj Projeleri İçin)

• Proje Yılı/Gerçekleşme Durumu

• Tasarımın İçeriği

• İşveren Adı

EK2

“Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Odak Alanları

Fikir Projesi Yarışması”

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Odak Alanları Fikir Projesi Yarışması’na sunduğum bilgi ve belgelerin bana/ekibime ait olduğunu ve bu belgelerin doğruluğunu beyan ederim.

Ad - Soyad

İmza

EK3

İLETİŞİM BİLGİLERİ

Mesleği: Mimar

Adı - Soyadı:

Telefon Numarası:

Oda Sicil Numarası:

E-posta Adresi:

Mesleği: Peyzaj Mimarı

Adı - Soyadı:

Telefon Numarası:

Oda Sicil Numarası:

E-posta Adresi:

Mesleği: Endüstri Ürünleri Tasarımcısı

Adı - Soyadı:

Telefon Numarası:

E-posta Adresi:

Mesleği: Görsel İletişim Tasarımcısı / Grafik Tasarımcısı

Adı - Soyadı:

Telefon Numarası:

E-posta Adresi:

Diğer Ekip Üyeleri (varsa)