Özer: Günde 5 Milyon Adet Ekmek Çöpe Gidiyor

Özer: Günde 5 Milyon Adet Ekmek Çöpe Gidiyor
TMO Trabzon Şube Müdürü Vahit Özer, Rize Valisi Ersin Yazıcı'yı ziyaretinde ekmek israfındaki korkunç rakamı açıkladı.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Trabzon Şube Müdürü Vahit Özer ve çalışma arkadaşları, Vali Ersin Yazıcı’yı makamında ziyaret etti. Özer, 2012'de günde 6 milyon adet, yılda 2,1 milyar adet ekmeğin israf edildiğini, “Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası” ile bu rakamın 2013'te yaklaşık 5 milyon adete, yıllık yaklaşık 1,9 milyar adete düşürüldüğünü ifade ederek, bu rakamların ülkemiz ekonomisi için korkutucu boyutlarda olduğunu vurguladı.

Vali Yazıcı’yı ziyaret eden Özer,  sosyal sorumluluk projesi olan “Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası” kapsamında görüş alışverişinde bulundu.

Ziyarette kampanyanın toplumun tüm kesimlerine ulaşabilecek boyutta sürdürülebilmesi için alınan tedbir ve yürütülen faaliyetlerin uygulama süreçleri ile sonuçlarının izlenmesi ve değerlendirilmesi amacıyla ilgili kuruluşlar arasında gerekli işbirliği ve koordinasyonu sağlamak üzere görüş alışverişinde bulunuldu.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Trabzon Şube Müdürü Vahit Özer, araştırma sonuçları hakkında da yaptığı açıklamada, “2012 Yılında yapılan araştırma sonuçlarına göre ülkemizde, günde 101 milyon, yılda 37 milyar adet 250 gramlık ekmek üretilmektedir. Buna mukabil günde 95 milyon adet ekmek tüketilirken, 6 milyon adet ekmek israf edilmektedir. Buna göre ülkemizde yıllık 1,546 milyar TL değerinde 2,1 milyar adet ekmek israf edilmiştir.” dedi.

tmo-trabzon-sube-muduru-vahit-ozer-ve-calisma-arkadaslari,-vali-ersin-yazici’yi-makaminda-ziyaret-etti.jpg

Ekmek israfı sebebiyle yıllık ekonomik kayıpın dünya birincisi olduğumuz un ihracatından elde edilen gelire eşdeğer olduğunu kaydeden Özer, bu rakamın dünya ekonomileri arasında gittikçe yükselen ve bu yoldaki yürüyüşüne devam eden ülkemiz için çok yüksek bir rakam olduğunu ifade etti.

Araştırma sonuçlarının, kamuoyu ile paylaşılması ve önleyici tedbirler için 2013 yılında yapılan çalışmaların sonuçların görmek için 2013 yılı sonunda tekrar kamuoyu araştırması yapıldığını belirten Özer, “Ekmek israfı günde 5 milyon 900 bin adetten 4 milyon 950 bin adete geriledi, yani yüzde 18 azaldı. Böylece yıllık 300 milyon TL tasarruf edilmiştir. Tam buğday ekmeği tüketiminin yüzde 93 arttığı, tüketim alışkanlığının değiştiği bu nedenle de tüketilen ekmek için 2012 yılında 26 milyar TL ödenirken,2013 yılında 23.5 milyar TL ödeme yapılmış (Ekmek tüketimi günlük 101 milyon adetten 91 milyon adete düşmüştür), yani 2.5 milyar TL kazanım olduğu görülmüştür. 2013 yılında yapılan çalışmalar sonucu halkımızın gösterdiği hassasiyet nedeniyle 2.8 milyar TL kazanım sağlanmıştır. “ diye konuştu.

Bir günde israf edilen 4,9 milyon adet ekmeğin; 3 milyonunun fırınlarda (% 62,1), 1,4 milyonunun hanelerde (% 27,7), 0,5 milyonunun ise personel ve öğrenci yemekhaneleri ile lokanta ve otellerde (% 10,2) israf edildiğini sözlerine ekleyen Özer, “2012 yılındaki ekmek israfının cari parasal karşılığı 1,5 milyar Türk lirasının üzerindeyken bu rakam kampanya çalışmalarıyla 2013 yılında 1,3 milyar lira düşürülmüştür.” dedi.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Yazıcı ise, ”Bu israfın önüne geçmek için Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından 17 Ocak 2013 tarihinde Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası ülke genelinde başlatıldı. Biz de bu yönde ilimizde başlatılan çalışmaları destekliyor, tüm hemşehrilerimizden kampanyaya verdikleri desteği sürdürmelerini istiyoruz.” dedi.