Paliç: Çaykur Mevsimlik İşçilerinin Fazla Çalışması Çaykur’u Zarara Uğratır

Paliç: Çaykur Mevsimlik İşçilerinin Fazla Çalışması Çaykur’u Zarara Uğratır
Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, çalışma süreleri en fazla 5 ay 29 gün olan mevsimlik işçilerin çalışma sürelerinin en fazla 9 ay 29 güne çıkarılmasının Çaykur’u zarara uğratacağını söyledi.

Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, yaş çay sezonu öncesi önceki gün bir televizyon kanalında canlı yayına katıldı. Yaş çay sezonu hakkında değerlendirmelerde bulunan Paliç, hava şartları nedeniyle yaş çay sezonunun erken başlayabileceğini belirtti. Yaş çay fiyatının sezon açılışıyla birlikte açıklanmasını istediklerini kaydeden Paliç, Çaykur mevsimlik işçilerinin çalışma sürelerine de değindi. Çaykur olmazsa çay sektörünün olmayacağını ifade ederek, mevsimlik işçilerin çalışma sürelerinin uzatılmasının Çaykur’u zarara uğratacağını savunan Paliç, “Çay sektörü için hava şartları önemli. Bu sene çayın erken geleceği kanaatindeyiz. Çünkü hava şartları iyi gidiyor. Bundan sonra öyle bir kar yağışıyla çayın yanmasıyla karşılaşacağımızı zannetmiyorum. Şartlar öyle gösteriyor. Onun için erken gelebilir. Nisan ayı içinde çay toplayacağımız kanaatindeyiz. Sayın Tarım Bakanımızdan da yaş çay fiyatını sezon açılışında Rize’de düzenlenecek bir festival eşliğinde açıklanması yönünde talebimiz var. Ancak bu yıl ülkemizin Afrin’de gerçekleştirdiği operasyon nedeniyle bu festivalin önümüzdeki yıldan itibaren gerçekleşmesi isteğimizdir.” diye konuştu.

Mevsimlik işçilerin çalışma sürelerinin en fazla 5 ay 29 günden 9 ay 29 güne çıkarılmasıyla Çaykur işçilerinin de en az 6 ay çalışma hakkına sahip olacak olmasının Çaykur’u zarara uğratacağını savunan Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, “O nasıl olacak onu bilemiyorum. Bu ne demektir biliyor musunuz? Ben seni 3 ay çalıştıracağım. 3 ay ya da 6 ayda sana çalışmadığın halde maaş vereceğim. Maaşının sana 3 katını vereceğim demektir. Bu sektöre uyar mı uymaz mı buna benim muhasebem yetmiyor. Çünkü nasıl çıkacağız altından. Hepsini batırır. Hesap yapmak gerekiyor. Bunu demek kolay. Tamam çalışalım hep iş bulalım çok güzel. O işyerinde orada bir şey kazanacak ki sana da maaş verebilsin. Emekli olan kadrolu işçi yerine mevsimlikten alım yapsın ona bir diyeceğimiz yok. Çaykur’da işçi çalıştırma maliyetleri yüksek. Çaykur’un belli bir taşıyacağı yük var. O yükten fazla Çaykur’a yüklediğin zaman onu taşıyamaz, zarar etti mi yaşayamaz. Bu sadece Çaykur için geçerli değil diğer özel fabrikalar için de geçerlidir. Çay sezonunda çalışacağı toplam 4 ay. Onun hakkını versin. Ondan sonra çalıştırmadığı aylarda tam maaş verirse bunun altından nasıl kalkar? Bunun mümkünü yok. O fabrikalarda başka bir üretim başka bir çalışma yapabilme imkanı olsa çay bittiğinde fabrikaları başka bir şeyde kullanabilsen olur.” şeklinde konuştu.

İLGİLİ HABERLERİMİZ

Karadağ'dan Paliç'e Mevsimlik İşçi Tepkisi

Paliç: Sözlerim Çarpıtıldı Mevsimlik İşçi Kardeşlerimizin Yanındayız

ÖZ Gıda'dan Paliç'in Sözlerine Sert Tepki: Ağzı Olan Konuşuyor