Parti kapatmaya 367 oy şartı

Parti kapatmaya 367 oy şartı
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, parti kapatmalarda TBMM onayı ve 367 oy aranacağını açıkladı.

Anayasa değişikliğini “mini paket” şeklinde TBMM’ye getirecek olan AKP, parti kapatmalarını zorlaştıracak formülü Yargıtay Başsavcısı’nın yetkilerini tırpanlanmasında buldu. Düzenlemeyle, savcının dava açma izni TBMM’nin onayı ve 367 oy şartına bağlanacak.

Başbakan Erdoğan’ın referanduma götürmeyi göze aldıklarını belirttiği mini Anayasa Paketi, konusunda üç ayrı “Vazgeçilmez” belirlendi. Buna göre; parti kapatma, HSYK’nın yapısının değiştirilmesi ve obdusmanlık kurumunun kurulması konularında geri adım atılmayacak.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, yaptığı açıklamada, “Bu konulardaki değişiklikler mutlaka paket içinde yer alacak” dedi. Kuzu, “ Venedik ya da İspanya, Almanya örneğinde olduğu gibi dava açılması için Meclis’ten onay istenmesi şeklindeki düzenleme olabilir. Yani bunlardan birisi parti kapatma davasını açılmadan önceden Meclis onayına sunarken, diğeri ise davanın sonucunda, kapatma durumu söz konusu olduğunda Meclis’in devreye sokulması şeklinde olabilir. Bunları görüşüyoruz ve Türkiye’ye en uygun olanı belirlemeye çalışacağız” dedi.

YARGITAY MECLİS’İN YOLUNU TUTACAK

Bu sistemde Yargıtay, kapatılması gündeme gelen bir parti ile ilgili delilleri topladıktan sonra Meclis’e başvuracak. Meclis de gizli oyla dava açılıp açılmamasına karar verecek. Bunun için 367 oy gerekecek. Anayasa Mahkemesi’nde parti kapatmalar ise dörtte üç çoğunlukla 21 üyeli mahkemede 17 oyla belirlenecek.

Daha sonra partinin kapatılması için Venedik Kriterleri devreye girecek. Partilerin rejim karşıtı, odak olma tanımı benzer şekilde korunacak. Ancak, rejime karşı “açık ve mevcut tehlike oluşturma” şartı getirilecek. Venedik Kriterleri, partilerin yalnızca ırkçılık ve şiddeti övme ve teşvik etme suçlarından kapatılmasını ya da lider ve yöneticilerinin yasaklanabilmesini öngörüyor. Kriterleri, bir süre önce Avusturya’da aşırı milliyetçi parti lideri Haider’in seçimle iktidara gelmesine karşın AB liderlerince yasaklanmasına da dayanak oluşturmuştu.

KARMA PAKET OLACAK

AKP’li Kuzu, mini paket için yeni bir “bilimsel kurul” oluşturulmayacağını belirterek daha önce hazırlanan anayasa değişiklik paketleri baz alınarak, karma bir çalışma yapıldığını ve bunlar içinden yeni bir paket oluşturulacağını söyledi. Kuzu, muhalefetin desteği konusunda da “Bırakın desteği, CHP bu işe engel olacağını zaten açıkladı. Böyle bir arayış şu an için mümkün gözükmüyor” diye cevap verdi.