Patron Çıldırdı! Tek Rakibi Kendisi. O da Kendisiyle Yarışıyor

Patron Çıldırdı! Tek Rakibi Kendisi. O da Kendisiyle Yarışıyor
Bir önceki Genel Müdür döneminde 1 yıl içinde alınan yaş çayı 2 sürgünde alan ÇAYKUR Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim, inanılmaz bir karar alarak 3. sürgün kotasını 400 kg açıkladı.

2018 Nisan ayında ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu’nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından görevden alınmak süretiyle istifa ettirilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından vekaleten Genel Müdürlüğe atanan Yusuf Ziya Alim, geçen yıl uyguladığı yaş çay alım politikasıyla son 20 yılın rekorunu kırarak 732 bin ton yaş çay alımı gerçekleştirdi ve üreticinin özel sektöre karşı mağdur olmaması için büyük çaba sarfetti.

Göreve atandığından itibaren üreticiden ve ÇAYKUR’dan yana tavır alan Genel Müdür Vekili Alim, günlük kapasitesi kadar çay almadan yüzde 6 ve yüzde 10’luk kontenjan uygulayan önceki genel müdürün tersine 9 bin ton olan günlük kapasitesinin üzerinde yaş çay alımı yapmasına rağmen kontenjanı hiçbir zaman yüzde 15’in altına düşürmedi ve üreticiyi özel sektöre mahküm ettirmedi. Bunun sonucunda da ÇAYKUR, yaş çay alımında 732 bin ton yaş çay alımı yaparak yarım asırlık tarihinin en yüksek 2. yaş çay alımını gerçekleştirdi. Yaş çay alımlarının rekor seviyede artıran ve İmdat Sütlüoğlu’nun görevde olduğu bir önceki yıla 218 bin ton fark atan Alim, İmdat Sütlüoğlu’nun 8 yıllık görev süresinde 688 bin tonla en yüksek yaş çay aldığı 2016 yılına da 44 bin ton fark atarak yöneticilik farkını açıkça ortaya koydu.

İmdat Sütlüoğlu’nun uygulamalarından olan ve üreticiyi zorunlu olarak Gürcü işçi çalıştırmaya yönlendirdiğinden her platformda karşı olduğumuzu belirttiğimiz ve kaldırılması gerektiği yönünde haberlerimizde de yer verdiğimiz randevulu sistemde 2019 yılında değişiklik yapan ÇAYKUR Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim, yaptığı bu hamleyle üreticinin yeniden bahçeye girmesini sağlarken çay toplamaları karşılığında Gürcü işçilere ödenen yıllık 100 Milyon Dolardan fazla paranın da büyük bir çoğunluğunun üreticinin cebinde kalmasını sağladı. Ayrıca Alim’in çayın kurtuluşu olarak yaptığı bu hamle aynı zamanda üreticinin kendi çayını kendisinin toplaması dolayısıyla da daha kaliteli çay toplanması sağladı.

Çayda kalitenin istenilen düzeye yükseltilmesi ve Gürcü işçilere çay toplamaları karşılığında 1 yıl içinde ödenen 120 Milyon Dolar’ın büyük bir çoğunluğunun üretici de kalmasını sağlayan Genel Müdür Vekili Alim, 2019 yaş çay sezonunun ilk sürgününde 288 bin ton, ikinci sürgününde 262 bin ton olmak üzere 550 bin ton yaş çay alırken, bu rakam Sütlüoğlu döneminin 1 yıl içerisinde aldığı rakamın üzerinde oldu.

Kuru çay satışlarında önceki yıllara göre 20 bin ton fazla satış gerçekleştirmesine rağmen alınan ve üretimi yapılan yüksek çay dolayısıyla depoları kuru çay dolan ve satış için tüm alternatif yolları deneyerek çözüm arayışlarında olan Genel Müdür vekili Alim, buna rağmen 3. sürgünde üreticinin özel sektöre ezilmemesi için büyük bir risk aldı ve kotayı 400 kilo olarak açıkladı.

3. sürgünde 400 kilo kota açıklamasıyla çay sektörü içerisinde olan üreticisinden, işçisine, personelinden özel sektör çay fabrika sahipleri ile yöneticilerine kadar taraflı tarafsız herkesin adeta “Aboooo patron çıldırdı”, “böyle bir kota olamaz” “Şoktayız. Alim bizi şoka soktu”, “Alim bir kez daha zalimliğe dur dedi” “Alim varsa keder yok” demesini sağladı.

Öte yandan yaş çay üreticileri ve vatandaşlar,  2. kez vekaleten göreve atanan ve görev süresince uygulama ve yönetimiyle üreticisinden işçisine, personelinden bayisine kadar tüm kesimin takdirini kazanan Genel Müdür Vekili Alim'in bir an önce asaletinin onaylanmasını ve asaleten bu göreve atanmasını bekliyor.