Pazar'da Kokulu Kara Üzüm Pekmezi Geleneği Sürüyor

Pazar'da Kokulu Kara Üzüm Pekmezi Geleneği Sürüyor
Rize'nin Pazar ilçesinde vatandaşlar, kokulu kara üzümden pekmez üretme geleneğini yıllardır sürdürüyor.

Cumhuriyet Mahallesi'nde yaşayan Hasan Basri Gültekin, 50 yıldır kara üzüm pekmezi yaptıklarını belirterek, bu geleneği devam ettireceklerini ifade etti.

Amaçlarının ticari olmadığını, büyüklerinden kalan pekmez kaynatma geleneklerini sürdürmek olduğunu belirten Gültekin, doğal pekmez yapmanın zahmetli olduğu kadar zevkli bir iş olduğunu söyledi.

Kış aylarının vazgeçilmez şifa kaynağının pekmez olduğunu kaydeden Gültekin, kara üzüm pekmezinin demir ve kalsiyum içerdiği için birçok hastalığa da iyi geldiğini dile getirdi.

kokulu-kara-uzum-pekmezi.jpg

Eskisi kadar bol üzüm yetişmediğini ifade eden Gültekin, ''Artık pekmez aranan yiyecekler arasında yerini almaya başladı. Önceki yıllarda yaptığımız pekmezleri kendi ihtiyacımızı karşıladıktan sonra akraba ve komşularımıza da verebiliyorduk. Şimdi maalesef kendi ihtiyacımızı zor karşılayabiliyoruz'' dedi.

Gültekin, Karadeniz Bölgesi'ne özgü bir meyve olan kokulu kara üzümün, eskiden olduğu gibi önem verilerek yetiştirilip değerlendirildiği takdirde yöre insanına yüksek gelir getirecek bir ürün olacağını belirterek, son yıllarda piyasaların aranılan pekmezi haline gelen kokulu üzüm pekmezine gösterilen ilginin bunun göstergesi olduğunu söyledi.

kokulu-kara-uzum-pekmezi-2.jpg

Gültekin, pekmezin yapılışını ise şöyle anlattı: ''Tarım ilacı kullanılmamış üzümler yıkandıktan sonra ayağına oldukça temiz bir çizme giyen kişi tarafından güzelce ezilir ve şırası çıkartılır. Çıkarılan bu şıra posasından ve tozundan ayrılmak için ince delikli torbalardan veya ince delikli süzgeçten süzülür ve bakır olan kaynama kazanına aktarılır. Kaynama esnasında pekmez dip tutup yanık kokusunun oluşmaması için devamlı karıştırılmalı ve savrulmalıdır. Bu sırada kaynatma kabının kenarında ve şıranın yüzünde toplanan köpükler bir kepçe ile alınmalıdır. Pekmez kıvama geldiğinde pekmezde kırmızı köpük oluşur ve ağdalaşma dediğimiz durum gelir. Çeşitli denemelerle pekmezin kıvama gelip gelmediğini anlayabiliriz. Ayrıca tahta bir kaşığı pekmeze daldırıp, pekmezden çıkardığımızda son damlayı temiz bir tabağa damlattığımızda dağılmıyorsa pekmez olmuştur.''