Pazartesi günü neler olacak?

Pazartesi günü neler olacak?
Genelkurmay'da yaşanan istifa rüzgarının ardından gözler Yüksek Askeri Şura'da...

Komutanların istifa depreminin ardından yarın toplanacak YAŞ'ta TSK komuta kademesi yeniden dizayn edilecek. 4 komutan istifa ettiği, bir komutan da tutuklu olduğu için YAŞ bu yıl 16 yerine 11 üye ile toplanacak. Toplantıya 14 orgeneral yerine 9 orgeneral katılacak.

TSK'nın zirvesini belirleyen Ağustos Yüksek Askeri Şura'sı yarın toplantılarına başlıyor.

TSK'nın zirvesini belirleyen Ağustos Yüksek Askeri Şura'sı yarın toplantılarına başlıyor. 4 generalin istifasının gölgesinde başlayacak YAŞ, 5 general eksikle 11 üye ile toplanacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yarın sabah toplanacak Yüksek Askeri Şura 5 eksik üye ile çalışmaya başlayacak. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın ilk kez katılacağı toplantıya, bugün bir kararname çıkmazsa Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Necdet Özel, Genelkurmay Başkan Vekili olarak katılacak. Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı'nın tutuklu olduğu için katılamayacağı toplantıya TSK'daki kalan 8 Orgeneral ve Oramiral katılacak.

Daha önce 16 üye ile alınan kararlar bu yıl ilk defa 11 üye ile karara bağlanacak. Çoğunluk sayısı ise 6 olacak. Genelkurmay Çakmak Salonu'nda sabah toplanacak YAŞ'ın ilk dakikalarında basın mensuplarının görüntü almasının ardından toplantıya geçilecek. İlk gün öğle arasından önce YAŞ üyeleri Başbakan Erdoğan başkanlığında Anıtkabir'i ziyaret ederek Atanın mozolesine çelenk koyacaklar.

İlk gün yapılacak toplantılarda Genelkurmay Başkanlığı ve Kuvvet Komutanlıklarına atamalar ile kriz yaratan 17 generalin durumu değerlendirilecek. İlk günkü toplantılara Başbakan Erdoğan'ın katılması beklenirken, Albay altı subayların dosyalarının değerlendirileceği diğer gün yapılacak toplantılara katılması beklenmiyor. Bu toplantıları Genelkurmay Başkanlığı görevini yürütecek olan Orgeneral Özel'in yürütmesi planlanıyor.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay ile eğer emekliye sevk edilirse Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı'nın yerine atamalar yapılacak toplantıların öğle yemeği araları Ramazan olması nedeniyle olmayacak. Yaklaşık 1 ay önceden Genel Sekreterlikçe planlaması yapılan YAŞ'nın ardından her yıl yapılan veda yemeği de Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanlarının istifası nedeniyle gerçekleşmesi beklenmiyor.

YAŞ'ın 4 günlük toplantılarının ardından aldığı kararlar Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayına sunulmasının ardından kamoyuna açıklanacak.