Pekmezli Çay Fabrikası 30 Yıldır ÇAYKUR Taban Fiyatının Altına Düşmedi

Pekmezli Çay Fabrikası 30 Yıldır ÇAYKUR Taban Fiyatının Altına Düşmedi
Rize’de yaş çay üretiminde yer alan özel sektör firmalarından Pekmezli Çay Fabrikası, peşin ödemede ÇAYKUR taban fiyatıyla ödeme yaparak üreticilerin yüzünü güldürüyor. Üreticiye 3 ay vadede ise +20 kuruş fazla ödeme yapan fabrika bölgede örnek oluyor.

Yaş çay üretiminin 1. sürgün alımları yoğun bir şekilde devam ederken Pekmezli Çay Sanayi ve Tic. Ltd. Şti., yaş çay alımlarında uyguladığı fiyatlarla diğer özel sektör çay fabrikalarına fark atıyor.

Kantarda ÇAYKUR taban fiyatıyla peşin ödeme yaparak çay alımlarını sürdüren ve 3 ay vadede taban fiyata ek olarak 20 kuruş ödeme seçeneği sunarak üreticilerin mağduriyetlerinin önüne geçen Pekmezli Çay Sanayi ve Tic. Ltd. Şti. Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Katmer, üreticilere acele etmemeleri ve bir an önce çayını bitirmek isteğiyle düşük fiyata çayını satmamaları tavsiyesinde bulundu.

Katmer, aynı zamanda bir çay üreticisi olarak yaklaşık 30 yıldır sektörün içerisinde imalatçı olarak yer aldığını belirterek kuruluşundan bugüne kadar ÇAYKUR fiyatının altında çay almayarak hiçbir üreticiyi mağdur etmediklerini ve üreticilerin de ÇAYKUR fiyatı altına çayını satmasının kendilerini üzdüğünü belirterek, üreticilerin çaydan daha fazla gelir elde etmeleri için bilinçli olmaları ve acele etmemeleri gerektiğini kaydetti.

30 YILDIR ÇAYKUR FİYATININ ALTINA DÜŞMEDİ

Kampanyayı ÇAYKUR taban fiyatıyla peşin ödeme ile açtıklarını ve Eylül ayı vade farkıyla 20 kuruş daha fazla ödeme garantisi sunduklarını kaydeden Katmer, “Kampanyaya girerken ÇAYKUR taban fiyatıyla beraber peşin para çay aldık. Eylül ayı ödeme şartı alımlarda ise 20 kuruş fark verdik. Bu prensibimizi yıllardır devam ettiriyoruz. Günlük 30-35 ton çay işleme kapasitemiz olmasına rağmen günlük 100 tonun üzerine alımlara çıkıyoruz. Şu an öğle saatleri olmasına rağmen bugün 50 tona ulaştık. Randevu alarak çayını getirecekler olan üreticilerimiz de var ve akşama kadar da 100 tonu geçeceğimizi düşünüyorum. Üreticilerimiz kantarda çayını tarttıktan hemen sonra da muhasebimizden ÇAYKUR taban fiyatından parasını alıyor. Ardından çiftçi olduğuna dair belgesini getirdiğinde de devletin ödemiş olduğu 13 kuruşluk fark desteğinden faydalanıyor.” dedi.

Katmer, kendisinin aynı zamanda bir müstahsil olduğunu ve çayın her alanında çalışmış birisi olarak emeğe saygılı olduğunu belirterek, emeğe saygı gösterilmesi gerektiğinin altını çizerek, “Her şeyden önce şunu vurgulayan birisiyim. Kendim müstahsilim. Çayın her alanında çalışmışım. Çay dikmişim, tohumunu serpmişim, çayı kesmişim, çay toplamışım, taşımışım hamdolsun imalat ediyorum. Ben önce müstahsilim. 30 yıldır bu müstahsil bana çay veriyor. Benim sektörümdeki tonajdaki fabrikalardan çok az insan kalmış bir tanesi de benim. Müstahsil hiçbir zaman beni mahcup etmedi. Müstahsile kıyasla yaradan beni hiç mahcup etmedi. Emeğe saygılı birisiyim. Bir pasta ortaya geliyorsa o pastada fark şudur. Bazıları bir dilim yer doyar, bazılarına o pasta da yetmez başkasının sofrasındaki pastalara da göz dikerler. Biz onlardan olmadık olmayacağız da.” diye konuştu.

yilmaz-katmer-pekmezli-cay-fabrikasi-rize-(6).jpg

ÇAYKUR’UN ALIM POLİTİKASI ÜRETİCİYİ MAĞDUR ETMİYOR. ÜRETİCİ ACELE EDEREK KENDİ KENDİNİ MAĞDUR EDİYOR

ÇAYKUR’un uyguladığı alım politikasının üreticinin ve ÇAYKUR’un menfaatine olduğunu ve hiçbir üreticinin ÇAYKUR’un alım politikasından şikayet etmesini gerektirecek bir durumun olmadığını kaydeden Katmer, üreticilerin bir an önce çayını bitirmek isteği nedeniyle ÇAYKUR’un günlük kapasitesinin üzerinde alımlar yaptığını ve üretici acele etmezse çaydan daha çok gelir kazanacağını belirterek, “Ben burada bir şey vurgulamak istiyorum. Özellikle ÇAYKUR Genel Müdürümüz Yusuf Ziya Bey kardeşim çay kurumunda, çayın tabanında yetişmiş, çaydan büyümüş bir genel müdür olarak gelen ender insanlardan bir tanesidir. Ona güvenim sonsuzdur. Hiçbir müstahsil Yusuf Ziya Bey için bizi özel sektöre mağdur ediyor, bizi özele peşkeş çekiyor gibi söylemlere girmesin. Yusuf Ziya Bey asla öyle birisi değildir. Müstahsil birazcık kendisine dikkat etmesi lazım. Acele etmeyip çayını biraz uzun zamana yayabilirse hiçbir zaman çay 2.50 liraya, 2.60 liraya inmeyecek. Çayı kaliteli olarak satacak ve daha fazla gelir elde ederek her türlü kazançlı çıkacaktır. Ama her nedense bazı dönemlerde müstahsili bir heyecan alıyor. Sanki bir sınav heyecanı alıyormuşçasına illa çayını erken bitirecek. Nimetin nesini erken bitireceksin. Biraz sabırlı olalım da bu nimetin bereketini kazanalım, daha fazla gelirinden faydalanalım.” dedi.

ÜRETİCİ BİLİNÇLİ OLMAZSA KANUN ÇIKSA DA DEĞİŞEN BİRŞEY OLMAZ. BU ÇAY BİR HAFTAYA BİTMEZ

Katmer, yaşanan yoğunluk nedeniyle kendilerinin de zaman zaman zorda kaldıklarını ifade ederek, “Benim burada ve farklı alanlarda çayı depolayacak alanım var. Bu nedenle peyderpey çay alıyorum. Olması gerekenden çok daha fazla işçi çalıştırarak, çayı yakmadan en iyi şekilde imalat yapmaya çalışıyorum. Ama müstahsil çayını biraz zamana bıraksa bu hem kendi açısından çok önemli, hem kalite açısından çok önemli hem de bundan sonraki sürgün açısından çok önemli. Burada üreticilerimiz birazcık sabırlı olsa işler rayına girecek. Müstahsil bu bilinçte, bu anlayışta, bu düzeyde olmazsa bunun düzeleceği yok. Kanun çıksa da değişen bir şey olmaz. Bir haftaya bu çay bitmez.” şeklinde konuştu.

yilmaz-katmer-pekmezli-cay-fabrikasi-rize-(3).jpgyilmaz-katmer-pekmezli-cay-fabrikasi-rize-(7).jpgyilmaz-katmer-pekmezli-cay-fabrikasi-rize-(5).jpgyilmaz-katmer-pekmezli-cay-fabrikasi-rize-(1).jpgyilmaz-katmer-pekmezli-cay-fabrikasi-rize-(2).jpgyilmaz-katmer-pekmezli-cay-fabrikasi-rize-(4).jpg