Pkk/kck’ya Sigara Kaçakçılığı Darbeci

Pkk/kck’ya Sigara Kaçakçılığı Darbeci
PKK/KCK'nın en önemli finans kaynakları arasında yer alan sigara kaçakçılığına yönelik son iki yılda düzenlenen operasyonlarda milyonlarca paket sigara...

PKK/KCK'nın en önemli finans kaynakları arasında yer alan sigara kaçakçılığına yönelik son iki yılda düzenlenen operasyonlarda milyonlarca paket sigara ele geçirildi. Operasyonlar sonucunda 3 bin 133 kaçakçı hakkında da işlem yapıldı.

Terör örgütü PKK ile kırsalda ve şehirlerde mücadeleye devam eden güvenlik güçleri, aynı zamanda örgütün önemli gelir kaynağı olan kaçakçılığı da engellemeye yönelik çalışmalar yürütüyor. Bu kapsamda İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçları ile Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince 15 Temmuz 2016'dan günümüze kadar 673 operasyon düzenlendi. Güvenlik güçlerinin sigara kaçakçılarına yönelik operasyonlarında 2016'da 846, 2017 yılında bin 229, 2018'in ilk 6 ayında bin 58 kaçakçı yakalanırken, baskınlarda toplam 3 bin 133 kişiye "tütün ve alkol kaçakçılığı'ndan işlem yapıldı. İstanbul Emniyet Müdürlüğünce 2016'dan bu yana yürütülen operasyonlarda tonlarca kaçak sigara ele geçirilirken, 2018'in ilk 6 ayında ise 1 milyon 266 bin 813 paket kaçak sigara ele geçirildi.

Daha önce kaçak sigaraların büyük kısmının karayolu üzerinden Irak, Suriye ve İran'dan yurda sokulduğu ve Van, Mardin ile Şanlıurfa gibi illerden ülke çapına yayıldığı kaydedilirken, yapılan operasyonlar neticesinde örgütün bu rotayı değiştirdiği tespit edildi. Önceki yıllarda terör örgütünün Irak ve İran topraklarında oluşturduğu sözde gümrük noktalarında kaçakçılardan "vergi" adı altında haraç aldığı belirtilirken, değişen kaçakçılık rotasında hava ve deniz yolunun kullanıldığı, bu kapsamda da emniyet güçlerince operasyonların yönünün bu tarafa çevrildiği görüldü.

Sigara kaçakçılığı, bölücü terör örgütünün en önemli para kaynaklarından biri olarak gösteriliyor. Kaçakçılıkla mücadelenin önemine dikkat çeken güvenlik uzmanları, sigara kaçakçılığıyla mücadele konusunun uyuşturucuyla mücadele kadar önemli olduğuna vurgu yapıyor.

(Sadık Kahraman/İHA)

Kaynak:IHA