PKK'nın tepesinde önemli değişiklik

PKK'nın tepesinde önemli değişiklik
Terör örgütü PKK'nın siyasi yapılanması olan KCK'nın tepe yönetiminde dikkat çeken değişiklikler oldu.

Abdullah Öcalan yeniden KCK Genel Başkanı seçildi, Murat Karayılan ise PKK'nın dağ kadrolarının örgütlenmesi olan HPG'nin başına kaydırıldı.

KCK Yürütme Konseyi yeniden belirlendi. Abdullah Öcalan’ın yeniden KCK Genel Başkanı seçildiği toplantıda, KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan PKK'nın silahlı yapılanması HPG'nin başına getirildi. KCK Yürütme Konseyi Başkanlığına PKK’nın kurucularından Cemil Bayık ve Bese Hozat getirildi. KONGRA-GEL Eş Başkanlığı'na ise Hacer Zagros ile Remzi Kartal seçildi.
 
PKK'nın zirvesini değiştiren ve 6 gün süren genel kurulda 5 ayrı Kürtçe lehçesinin yanı sıra Türkçe yemin edildi.
 
KCK sistemini değiştiren kararların alındığı kurulda, eş başkanlık sistemi geldi.
 
Murat Karayılan, KCK Yürütme Konseyi Başkanlığı’ndan PKK'nın dağdaki silahlı kadrolarının örgütlenmesi olan HPG'nin başına getirildi. Karayılan’ın yerine gelen isim PKK'nın üst düzey isimlerinden Cemil Bayık ve Bese Hozat oldu. KONGRA-GEL Eş Başkanlığı'na ise Hacer Zagros ile Remzi Kartal seçildi.
 
“Cuma” kod adlı Cemil Bayık, PKK’nın yaşayan 5 kurucusundan biri. Alevi olan Bayık'ın örgüt içerisinde “Şahin” kanattan olduğu biliniyor.
 
KCK yapılanmasının yeniden dizayn edildiği genel kurulda dikkat çeken en önemli nokta “barış sürecine” devam kararı oldu.

Kongre sonucu açıklanan bildiride şu ifadelere yer verildi: “Kürt halkı küresel kapitalizme karşı küresel demokrasinin öncü gücüdür.  Özellikle Suriye’de Kürt halkının izlediği bu çizginin doğruluğu ve başarısı gün geçtikçe daha iyi anlaşılmaktadır.  Suriye’deki Kürdistan devrimi, Suriye ve Ortadoğu’nun demokratikleşmesinde örnek olacaktır. Öcalan’ın deklarasyonunu PKK ve halk sahiplenmiştir. AKP’ye rağmen sonuna kadar geliştirilecektir. Ancak AKP hükümetinin savaş hazırlıklarına  ve her türlü ihtimale karşı da her türlü mücadeleye hazırlıklı olunmalıdır.”

9. Genel Kurul’da tüm bunların sürece ilişkin kuşkuları artırdığı ileri sürüldü ve bundan sonraki adımların paralel ve karşılıklı olmadığı taktirde sürecin tıkanabileceği, bunun tek sorumlusunun da AK Parti olacağı öne sürüldü.
 
Öcalan’ın Nevruz planına sadık kalınacağının ilan edildiği kurulda, PKK’nın sınır dışına çekilmesini kapsayan birinci adımın tamamlandığı, AKP hükümetinin adım atacağı ikinci safhaya geçildiği vurgulandı.
 
CEMİL BAYIK KİMDİR?

Cemil Bayık, 1970'li yılların başında, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nde öğrenci olduğu dönemde Kemal Pir'in aracılığıyla Abdullah Öcalan'la tanıştı.
 
Bese Hozat daha önce PKK'nın kadın örgütlenmesinden sorumluydu.