Pku’lu Çocuklar Uludağ’da Hayat Buldu

Pku’lu Çocuklar Uludağ’da Hayat Buldu
Fenilketonüri ve Diğer Kalıtsal Metabolik Hastalıklı Çocuklar Vakfı (METVAK), Geleceğin Yıldızları ve PKU Aile Derneği iş birliği ile organize edilen "PKU kampı", 100 çocuğun iştirakiyle Uludağ’da başladı. Kampta çeşitli oyunlar oynayan çocuklar, mutfağa

- Fenilketonüri ve Diğer Kalıtsal Metabolik Hastalıklı Çocuklar Vakfı (METVAK), Geleceğin Yıldızları ve PKU Aile Derneği iş birliği ile organize edilen "PKU kampı", 100 çocuğun iştirakiyle Uludağ’da başladı. Kampta çeşitli oyunlar oynayan çocuklar, mutfağa da girip fenilketonüri hastalarının ömür boyu uymak zorunda olduğu diyet yiyeceklerinden hazırladı.

Doğumsal metabolik hastalıklardan biri olan fenilketonürinin (PKU) ülkemiz için önemli sağlık problemlerinden biri olduğunu söyleyen uzmanlar, "Bu hastalıkla doğan çocuklar, karaciğerde bulunan fenilalanin hidroksilaz enzimi yetersiz olduğu için ömür boyu bir protein yapı taşı olan fenilalaninden kısıtlı diyet uygulamak zorunda. Fenilalanin vücutta oluşmayan, diyetteki protein kaynakları ile vücuda giren bir protein yapı taşıdır ve diyetle protein alımı kısıtlanarak kan fenilalanin seviyesi kontrol edilebilir" dedi.

METVAK, Geleceğin Yıldızları ve PKU Aile Derneği iş birliği ile organize edilen PKU (fenilketonüri) kampına 10-18 yaş arası 100 PKU hastası çocuk ve çeşitli hastanelerden doktor ve diyetisyenler katıldı. Kamp süresince çocuklar çeşitli spor faaliyetleri yaptı. Oyunlar oynayan çocuklar, mutfağa girip, diyetisyen nezaretinde PKU diyetine uygun yiyecekler hazırladı.

Bu yıl ilk defa yapılan kamp hakkında bilgi veren Geleceğin Yıldızları Genel Müdürü Osman Gözet, “Türkiye’nin 19 yerinden bu hastalıkla ömürlerini sürdüren çocukları bir araya getirdik. Çocukların en büyük ihtiyacı olan eğlenme ve sosyal gelişimlerini arttırabilecek bir ortam hazırladık. Şu anda kampın sonuna geldiğimiz günlerinde bir birleriyle sıcak ilişkiler kurmuş ve ilk defa ailesinden ayrı bir şekilde hayatını devam ettiriyorlar. Tabii ki bu kampın en önemli unsurlarından bir tanesi de yemek, yani diyettir. METVAK 5 diyetisyeni ile bizlere burada hizmet vererek çocukların hayal ettiği ve tadına varmak istedikleri her şeyi birlikte başardılar" diye konuştu.

PKU Aile Derneği Başkanı Deniz Yılmaz Atakay ise, "Ulusal anlamda yaptığımız ömür boyu diyet yapmak zorunda olan çocukların sosyal hayatlarında da bir değişiklik yapmak istedik. Gayemiz onları topluma kazandırmak ve öz güvenlerini geri vermek. Onlar burada şu anda çok mutlular. Burada diyetlerine yeni kattıkları alternatif yemekleri öğrendiler. Bu hayatı rahatlıkla girdikleri ortamda idam ettirebilmelerini sağlayacaklar. Benim de 13 yaşımda bir kızım da PKU’lu olarak bu kampta ve şu an çok mutlu" dedi.