Prof. Dr. Şimşirgil ile Osmanlı'yı Doğru Anlamak Konulu Konferans Gerçekleştirildi

Prof. Dr. Şimşirgil ile Osmanlı'yı Doğru Anlamak Konulu Konferans Gerçekleştirildi
Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, Rize'de "Osmanlıyı Doğru Anlamak" konulu konferans verdi.

Rize Gençlik Merkezi tarafından düzenlenen Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil'in konuk olduğu "Osmanlıyı Doğru Anlamak" konulu konferans, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği konferansa Vali Ersin Yazıcı, Vali Yardımcısı Turan Yılmaz, Rize İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ümit Erkan, Rize Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Mustafa Çelik, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü İdris Altuntaş, akademisyenler, İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ile çok sayıda davetli de katıldı.

ahmet-simsirgil-rizede-1.jpg

"Osmanlıyı Doğru Anlamak" konulu konferansını vermek üzere kürsüye gelen Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, tarihte Osmanlı Devleti kadar yanlış bilinen başka bir devlet olmadığına vurgu yaparak şunları söyledi: "Bir insanı tanımak için onun fiziki özelliklerinin yanı sıra edebi, terbiyesi gibi manevi özelliklerine de bakmak gerekir. İşte devletler de böyledir. Bir devleti sadece toprağı, hazinesi ile anlayamazsınız. Devletin de manevi yönleri vardır. Devleti devlet yapan özellikleri iyi bilmek lazım. Bu yönden baktığımızda bizim devletimiz nasıl bir devlet? Yakın tarihimiz açısından söylüyorum, Dünyada, Osmanlı tarihi kadar yanlış anlaşılan, Osmanlı tarihi kadar iftiraya ve hakarete uğramış başka bir devlet yoktur. Selçuklular, Gazneliler de bizim tarihimiz, bunlar için böyle bir şey söylemek mümkün değil, ama iş Osmanlıya gelince onun kadar yanlış bilinen bir devlet yoktur. Lütfen tarihe ideolojik bakmayalım. Tarihi bir ilmi disiplin içerisinde değerlendirelim." şeklinde konuştu.

ahmet-simsirgil-rizede2.jpg

Tarih şuurunun milleti millet yapan bir unsur olduğunu ve tarihi çok iyi öğrenmek gerektiğini vurgulayan Şimşirgil, "Gücün yanında adalet yoksa hiçbir mana ifade etmez. Osmanlı gücün yanında adaleti de sağlıyordu. İşte bizim ceddimiz böyle bir devletti. Osmanlı ile ilgili bir şey duyduğunuzda önüne kocaman bir soru işareti getirin. Romanlarda, dizilerde, filmlerde şöyle anlatılıyor ama gerçek nedir şeklinde sorgulayın, araştırın. Reddetmeyin ama araştırın. Çünkü artık çok fazla kitap yazılıyor. Bir doğruya ulaşmak için bin eğri var, dikkat edin sonrasında iyi ki araştırmışım diyeceksiniz. Müessir eseriyle tanınır. Yeryüzünde Osmanlı kadar haksız yere iftiraya uğramış bir millet daha yoktur. Tarihimizi iyi öğrenmek zorundayız. Bunu yaparken de doğru kaynakları bulmalıyız. Tarih ne filmlerden ve ne de romanlardan öğrenilmez." dedi.

ahmet-simsirgil-rizede3.jpg

Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil'e Talip Kahraman El Sanatları Merkezinde hazırlanan üzerinde Şimşirgil'in adının yazılı olduğu fular ve üzeri işlemeli yöresel çay bardağı takımı hediye eden Vali Ersin Yazıcı, konferansın ardından birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.

ahmet-simsirgil-rizede4.jpgahmet-simsirgil-rizede5.jpgahmet-simsirgil-rizede6.jpg