Ramazan alışverişini sabah ve tok karnına yapın

Ramazan alışverişini sabah ve tok karnına yapın
Bu yıl sıcak yaz günlerine rastlayan ramazanda alışverişin sabah serinliğinde veya iftardan sonra yapılması gerektiği bildirildi.

Bu yıl sıcak yaz günlerine rastlayan ramazanda alışverişin sabah serinliğinde veya iftardan sonra yapılması gerektiği bildirildi.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ferdi Tanır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yarın başlayacak ramazan öncesi vatandaşların diğer aylara göre daha yoğun alışveriş yapmaya başladığını söyledi.

Ramazan ve iftar sofralarını zengin kılmak isteyenlerin market, pazar ve şarküterilerden yapacakları alışverişlerde öncelikle saat konusuna dikkat etmeleri gerektiğini belirten Tanır, alışveriş için en uygun zamanın sabah serinliği veya iftardan sonra olduğunu ifade etti.

Doç. Dr. Tanır, günün ilerleyen saatlerinde, iftar öncesi aç karnına yapılacak alışverişin dozunun konsantrasyon düşük olacağı için ayarlanamayacağını belirterek, ''Aç karnına yapılan alışverişlerde karar vermekte acele ediliyor, normalin üzerinde tüketim maddesi kontrolsüz olarak sepetlere dolduruluyor. Kişi, beyninde açlık hissi oluştuğu için sindirimi kolay yiyecekler yerine yağlı ve ağır yiyecekler ile gazlı içeceklere yöneliyor. Bunu önlemek için daha önceden sindirimi kolay ve sağlıklı ürünlerin yer alacağı alışveriş listesi hazırlanmalı. İftardan bir süre sonra yapılacak alışveriş de sindirimi kolaylaştıracağı için sağlıklı bir seçim olur'' diye konuştu.

Alışverişlerde gıdaların son kullanım tarihine dikkat edilmesi uyarısında bulunan Tanır, şunları kaydetti:

''Kapalı gıdaların son kullanım tarihinden önce alınmasına ve mutlaka soğuk ortamda muhafaza edilmiş olmasına dikkat edilmeli. Alışverişlerde ilk sıra hemen bozulmayacak gıdalara yer verilmeli, dondurulmuş ya da soğuk yerlerde muhafaza edilmesi gereken yiyecekler marketten çıkmaya yakın alınmalı. Çabuk çözülüp tekrar dondurulan yiyeceklerin bakteri oluşumunu hızlandırarak gıda zehirlenmelerine yol açabileceği unutulmamalı. Ramazan sofralarında tüketilecek ürünler taze sebze ve meyve ağırlıklı olmalı, bunlar da mutlaka iyice yıkanmalı. Kişiler yaz nedeniyle uzun süre susuz kaldığı için bol bol sıvı tüketmeli. Bu sıvılar fazla şeker, gaz ve yüksek kafein içermemeli. Su, açık çay, bitki veya meyve çayları, ayran veya maden suyu tercih edilmeli.''

-Hamileler, yaşlılar ve çocuklara sıcak hava uyarısı-

Doç. Dr. Tanır, hamileler, yaşlılar ve çocukların ramazan süresince dışarı çıkma saatini iyi ayarlamaları gerektiğini söyledi.

Bu kişilerin 11.00 ile 15.00 saatleri arasında dışarı çıkmamaları gerektiğini ifade eden Tanır, ''Bu saatlerin dışında dışarı çıkanlara da tek başına olmamalarını, serin yerleri tercih etmelerini, geniş kenarlı şapkalar ve şemsiyeler kullanmalarını öneriyorum'' diye konuştu.