Ramazan beyni ve vucudu nasıl etkiliyor?

Ramazan beyni ve vucudu nasıl etkiliyor?
Uzmanlar Ramazan’da tutulan orucun insan vücuduna bir çok faydasının olduğunu söylüyor. Strese de iyi gelen oruç, bakın beyni ve vücudu nasıl etkiliyor…

Beynin, diğer hücrelerden farklı olarak oruç esnasında daha yüksek bir kapasiteyle çalıştığını, diğer organların çalışmaları azaldığı için beyne daha az uyarı gittiğini belirten Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Çevik, Ramazan boyunca oruç tutanların beyninde ve ruh dünyasında büyük değişimler yaşandığını ifade ederek, “Ramazan’da beyin, nefs-i emmarenin (kötülüğü emreden nefis) uyarılarından daha az etkilenir.” dedi. 

ORUÇ KITALARARASI YOLCULUK GİBİ

Prof. Dr. Cemal Çevik, Ramazan boyunca gündüz yerine gece yiyen ve az uyuyan oruçluların biyolojik saatlerinin değiştiğini, oruçluların kıtalararası yolculuk yapmış gibi olduğunu, yeni yaşam tarzına adaptasyonda zorlandığını, hayat tarzının değişmesinin, hormonların salınım saatleri, hücrelerin kullandığı yakıtlar, hücredeki sentez ve parçalanma işlevlerinin zamanlarını değiştirdiğini belirtti.

ORUÇ STRESTEN KURTULMAYI SAĞLIYOR

Bu tip yaşam tarzı değişikliklerinin vücut tarafından “stres” olarak algılandığını ifade eden Çevik,“Oruç bir stres oluşturarak bir mücadeleye zorluyor. Ramazanla stres egzersizine başlıyoruz. Stresten kurtulmak, yeni şartlara uyum sağlamayla söz konusu olabiliyor. Bunun en iyi yolu da uyku ve yeme içme düzeninin değiştirilmesinden geçiyor” şeklinde konuştu.

YENİ YAŞAM TARZINA ALIŞMAK İÇİN 3 HAFTA GEREKİYOR

Prof. Dr. Çevik, yoğun stresin etkilerinden kurtulmak için gerekli olan sürenin 3 hafta olduğunu belirterek, “Ramazan ayı 30 gün olduğuna göre tutulan oruçla yaklaşık 20. günün sonunda artık yeni yaşam tarzına alışmış ve Ramazan başındaki ağır stresten kurtulmuş oluruz”ifadesini kullandı.

KADİR GECESİ; ÖLÇÜLER ÂLEMİ İLE BOYUTSUZLUK ÂLEMİNİN İÇ İÇE GEÇMESİ

Kadir Gecesi ile ilgili de konuşan Çevik, “Kadir Gecesi’nde halklar, ölçüler alemi dediğimiz içinde yaşadığımız alemle, boyutsuzluk alemi dediğimiz emirler alemi iç içe giriyor, iki alemin birbirine kapısı açılıyor. İç dünyamızda da kalp kapımız açılıyor. Emirler alemindeki ruh, nefis alemine uzanıyor.

İnanmış akıl olan imanımız, ruh aleminde dolaşmaya başlıyor, sırlar keşfediliyor, biyolojik bedenimize keşifle elde edilen güzellik programları yerleştiriliyor. Ramazan sonunda, gelecek seneki Kadir Gecesi’ne kadar bu bilgiler kullanılıyor. ” dedi.

BAYRAM; RUHUN NEFSE KARŞI KAZANDIĞI ZAFERİN KUTLANDIĞI GÜN

Bayram ile ilgili de konuşan Çevik, “Ramazan’ın sonu bayram. Bayramla ruhun nefis karşısındaki zaferi ve kazanılan yeni bilgi ve tecrübelerin heyecanı yeni bir derecede kutlanıyor.” dedi