Ramazan, sigarayı bırakmak isteyenler için de büyük fırsat

Ramazan, sigarayı bırakmak isteyenler için de büyük fırsat
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Başhekimi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Ramazan ayının sigarayı bırakmak isteyenler için de çok önemli bir fırsat olduğunu söyledi.

Orucun tıbbi açıdan büyük bir irade terbiyesi anlamına geldiğine dikkat çeken Prof. Özlü, "Çünkü insanlar oruçla her zaman yapageldikleri alışkanlıkları, davranışları kontrol altına alabiliyorlar. Yeme, içme ve sigara gibi birçok alıştığı davranışı uzun süre yapmadan durabiliyor. Günde 15-16 saat susuzluğa, açlığa dayanabiliyor. Bu aslında kişinin özgüvenini güçlendiren önemli bir deney diye düşünüyorum." dedi.

Sigara içenler açısından bu özgüvenin çok büyük önemi olduğunu vurgulayan Özlü, sigarayı bırakmada en büyük faktörün kişinin kararlığı olduğunun altını çizdi. Özlü, şöyle devam etti: "Kişinin 'ben bunu yapmalıyım ve yapabilirim' güvenini hissetmesi çok önemli. Eğer kişi zihinsel olarak kendini motive edebiliyorsa başarılı olabiliyor. Ama bu güveni hissetmesi çok önemli. Çünkü sigara içenlerin bir çoğu, 'ben yapamam, sigarasız duramam, sigarasız olarak işimi yürütemem, sinirlerimi, öfkelenirim, konsantre olamam' gibi birtakım düşünceler var. Bu tür düşünceler sigarayı bırakmadaki kararlılığı olumsuz etkiliyor. Oysa sigara içenler de biliyor ki, Ramazan boyunca güde 15-16 saat hiç sigara içmeden durabiliyorlar." 

Burada önemli olanın zihinsel şartlanma olduğuna işaret eden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Özlü, "Kişi 'ben şu zamana kadar sigara içmeyeceğim' diyerek aslında zihninde işi bitiriyor. Ve nikotin bağımlısı olsa bile sigara içme ihtiyacı duymuyor. Ancak iftar saatinde hemen sigara ihtiyacı hasıl oluyor. Çünkü zihinsel şartlanma iftar vaktine kadar yapılıyor. Bu da aslında sigara içmede en büyük etkenin zihinsel şartlanma olduğunu ortaya koyuyor." diye konuştu.

Bu açıdan Ramazan ayının tiryakiler için büyük bir fırsat olduğunu belirten Özlü, şu tavsiyelerde bulundu: "Kendinizi 16 saate göre kurmayın, 24 saate göre kurun. 'İmsak vaktinden iftar vaktine kadar sigaraya içmeyeceğim' şeklinde şartlanacağınıza, 'Ramazan ayı boşunca sigara içmeyeceğim' diyerek işe başlayın. Kendinizi o şekilde kararlı hale getirin. Ve bir ay boyunca hiç sigara içmeden Ramazan'ı geçirin. Bunu yapabildiğinizde Ramazan dışında da yapabilme şansınız olacak. Bu özgüveni sağladığınızda sigarayı içmeden de yaşayabildiğinizi göreceksiniz. Onun için ben Türkiye'de sigara içen yaklaşık 15-20 milyon vatandaşımıza Ramazan'ı bir fırsat olarak telakki etmelerini öneriyorum." 

Sigarayı içenleri en çok etkileyen şeyin, bıraktıktan sonra sigara içilen ortamlarda bulunmaları olduğuna da değinen Özlü, Ramazan'ın bu yönde de ayrı bir fırsat olduğunu dile getirdi. Ramazan'da gündüzleri hemen herkesin sigara içmediğini kaydeden Özlü, bunun kişi için bir sosyal destek olduğuna işaret ediyor. Özlü, eğer aile başka sigara içen varsa bırakma işinin ailece planlanmasının daha faydalı olacağına inandığını söyledi.

İftarda aç karna sigara riski artırıyor

Tiryakilerin iftar vaktinde bir lokma eklem ya da sudan sonra hemen sigara içmelerinin de çok sakıncalı olduğuna dikkatleri çeken Prof. Dr. Özlü, "İftar vaktinde üst üste sigara içilmesi sağlık açısından çok büyük bir risk. Çünkü aç karnına alınan yüksek miktarda nikotin ve diğer zehirler, kümülatif etki gösteriyor. Özellikle nikotinin kalp damar sistemi üzerindeki etkisi, aç karnına üst üste içilen sigarada daha belirgin hale geliyor. Kalp krizi, enfarktüs geçirme riski, yüksek tansiyon ve tansiyona bağlı diğer sorunlar ani beyin ödemi veya kanaması gibi çok fazla artabilir." uyarısında bulundu