Ramazanda Ağız Kokusuna Çözüm

Ramazanda Ağız Kokusuna Çözüm
Özel Hatem Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Barış Çabuk Ramazanda oluşan ağız kokusunun nedenleri ve çözüm yolları hakkında bilgiler verdi.

Özel Hatem Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Barış Çabuk Ramazanda oluşan ağız kokusunun nedenleri ve çözüm yolları hakkında bilgiler verdi.

Ramazanda ağız kokusunun sosyal hayatta sıkıntılara neden olduğuna dikkat çeken Özel Hatem Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Barış Çabuk, "Ağız kokusuna solunum sistemi hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları, diyabet hastalığı ve vitamin eksikliği neden olabilir. Son zamanlarda mide ülserine neden olan HelikobakterPilori denilen mide mikrobu mideden bağımsız olarak ağız boşluğuna yerleşip diğer bakterilerle beraber ağız kokusuna neden olmaktadır. Ülser benzeri dispepsi yakınması olanlarda HelikobakterPilorinin antibiyotik tedavisi ile ağız kokusu önlenebilmektedir. Oruç tutmak, ağız salgılarının azalması ve su kaybı ile ağızda USB üreten bakterilerin çoğalmasına neden olur. Oruç tutarken enerji için ilk olarak vücuttaki depo, karbonhidratları kullanılır. Karbonhidrat depoları boşalınca, sonrasında yağlar yakılır bu da ağız kokusuna neden olur. Çünkü yağ yakımı sonucu ağız kokusuna neden olan "keton cisimcikler" oluşur. Bu nedenle sahurda enerjiyi yavaş yavaş vücuda veren karbonhidrat içerikli gıdaların tüketimi önemlidir. Vejetaryen beslenme de ağız kokusunu azaltmaktadır. Sahurda bol fiberli yiyecek tüketilmesi önem taşır. Ağız kokusu yapacak besinlerden ve sigaradan kaçınılmalıdır" dedi.

Ağız kokusunda beslenmenin de önemli bir faktör olduğunu vurgulayan Özel Hatem Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Barış Çabuk, "Oruçta açlığa bağlı tükürük salgılarının azalması, su kaybı ve uzun açlıkta meydana gelen keton cisimcikleri de ağız kokusunun oluşmasına katkıda bulunur. Beslenme de sarımsak, soğan, turp gibi besinlerin alınmaması, yeterli kompleks karbonhidrat tüketimi, sahurda bol su içilmesi, gargara, karanfil, nane, maydanoz tüketilmesi, Baharat, çay, kahve ve süt tüketiminin sınırlanması, ağız kuruluğu yapan ilaçlardan kaçınılması, sigara içilmemesi, sahurda bol lifli havuç gibi yiyeceklerin tüketilmesi önem taşır" ifadelerine yer verdi.

Sahurda yenilen besinlerin kompleks karbonhidratlar olmasına dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Özel Hatem Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Barış Çabuk, "Sahur yemeği yüksek enerji verecek abartısız bir yemek olmalıdır. Sahurda yavaş sindirilen hafif yiyecekler, yeşil salata, yulaflı ekmek, gevrek, tost tercih edilmelidir. Kompleks karbonhidratlar, uzun oruç günlerinde enerjinin yavaş yavaş salınımına yardımcı olur. Kompleks karbonhidratlar olarak tahıllar, baklagiller, oruçlu saatler boyunca yavaş yavaş enerjiyi serbest bırakarak rafine şekerlere, pirinç ve beyaz una tercih edilmelidirler" diye konuştu.

Kaynak:IHA