Ramazan'da alışverişi iftardan sonra yapın

Ramazan'da alışverişi iftardan sonra yapın
11 ayın sultanı Ramazan'a sayılı günler kala mübarek ayda yapılacak alışverişlere dayalı olarak Tüketiciler Birliği Başkanı Mahmut Şahin'den tüyoları aldık.

Ramazan'a sayılı gün kala Tüketiciler Birliği Başkanı Mahmut Şahin oruçlu iken alışveriş konusunda uyardı. Oruçlu halde alışverişin kesinlikle abartılmamasını ve hatta iftardan sonra yapılmasının uygun olacağını vurguladı. Şahin, “Ramazan alışverişinde dikkatli ve seçici olmalıyız. Açlık alışverişte lüzumsuz gayretin içine sokabilir.” dedi. Halkın gıda, içecek ile diğer tüketim gereksinimini çok alma eğilimi içine girdiği Ramazan'da gereksiz şekilde ve zarar verici oranda alışverişe yönelebiliyor. Şahin, şunları aktardı: “Ramazan'da kesinlikle aç karnına alışverişe gitmemeli ve toplu alışveriş yapmamalı. Normal zamandaki alışveriş miktarı ve davranışına göre bu ay tüketicilerin daha dikkatli olması gerek. Açlık duygusu her ne kadar fazlasını almaya itse de izin vermemeli.”

İHTİYAÇ LİSTESİ ÇIKARTILMALI

Ramazan'ı ticari fırsata çevirmek isteyenlerin olabileceğini ifade eden Şahin şöyle devam etti: “Ramazan'ı ranta dönüştürmek isteyen kesim var. Alışverişin mutlaka yapılacağını bildikleri için belli ürünlere zam yapıyorlar. Bu tuzağa düşmemek için haftalık veya 10 günlük toplu alışverişlerden kaçınmalıyız. Bu ayda, mümkünse iftardan sonra alışveriş yapılmalı. Alışverişe tok karnına gidip ihtiyacımız olanı almalıyız. Evde liste yapılmalı ve bu listeye uygun reyonlara gidilmeli. ‘Ramazan bereket ayı' sözü yanlış anlaşılıyor. Bereketten kasıt bol bol alışveriş yapmakmış gibi algılanıyor. Ramazan'ın bereket ayı olması bol alışverişten değil, tevekkülden ve sabırdan geçer.”

GIDALARDA SON KULLANIMA DİKKAT!

Ramazan'da yoksullara gıda yardımı yapacak olanlara da önerilerde bulunan Şahin, özellikle son kullanım tarihi geçmiş paketlere dikkat çekti. Hazır gıda paketleri alınırken genellikle fiyatına bakılmakla yetinildiğini söyleyen Şahin, “Paketlerin içinde hangi ürün var? Son kullanma tarihi geçmiş mi? Bakılmıyor! Ellerinde kalan ve tarihi geçmiş ürünleri Ramazan iaşe paketi adı altında stoklarından eritmiş oluyorlar. İhtiyacı olan insanlara tarihi geçmiş, bayat ürünleri vererek hayır işlediğimizi zannediyoruz. Halbuki Allah malın iyisinden vermeyi emreder. Bu açıdan yoksula verilecek Ramazan paketi alınırken dikkat edilmeli.” dedi.