Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'nden Çay Çalıştayı

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'nden Çay Çalıştayı
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Çay İhtisaslaşma Koordinatörlüğü tarafından Çay Çalıştayı düzenlenecek.

Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi kapsamında çay alanında ihtisaslaşacak üniversite olarak belirlenen Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) tarafından 17 – 18 Ekim 2019 tarihlerinde Çay Çalıştayı düzenlenecek.

RTEÜ Çay İhtisaslaşma Koordinatörlüğü tarafından düzenlenecek çalıştaya, Türkiye’nin farklı bölgelerinde görev yapan ve çay üzerinde araştırmalarda bulunan 5’i profesör olmak üzere 7 akademisyen katılacak.

Üniversitenin Zihni Derin Yerleşkesi Sosyal Tesis Salonunda yarın (Perşembe günü) saat: 13.30'da başlayacak ve 2 gün sürecek çalıştay ile ilgili bilgi veren RTEÜ Rektör Yardımcısı ve aynı zamanda Çay İhtisaslaşma Koordinatörü Prof. Dr. Ali Bilgin, çayın mevcut sorunlarını ve bu sorunların çözüm yollarını beraber tartışmak, planlamak, geleceğe yönelik projeler yapmak, yaptıkları çalışmalarla projeleri ortaya koyup çay ile çalışmalar içerisinde yer alan diğer akademisyenler ve dış paydaşların görüşlerini alarak ortak akılla ve ortak zeminde bütün çay sektörünün tamamına hizmet edecek şekilde çalışmaları planlayıp uygulamaya koymak ve bunun bir değerlendirmesini yapmak üzere çay çalıştayı düzenleyeceklerini kaydetti.

Rektör Yardımcısı ve Çay İhtisaslaşma Koordinatörü Prof. Dr. Ali Bilgin, çalıştaya, Türkiye’nin farklı bölgelerinde çayla ilgili çalışmaları bulunan Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. Feramuz Özdemir, Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yakup Sedat Velioğlu, Ordu Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ali İslam ve Prof. Dr. Faruk Özkutlu ile TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nden Doç. Dr. Cesarettin Alaşalvar ve Maltepe Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Hamit Vanlı’nın konuşmacı olarak katılacağını belirterek, Perşembe ve Cuma günü düzenlenecek çalıştayın ilk günkü bölümünün kamuoyuna açık olacağını, ikinci bölümün ise değerlendirme ve danışma kurulu ile koordinasyon kurulunun toplantısı şeklinde gerçekleşeceğini kaydetti.

YÖK’ün 2015 yılının Aralık ayında başlattığı Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi kapsamında 5 üniversitenin ihtisaslaşacak üniversite olarak belirlendiğini ve 2016 yılının Ekim ayında Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde bu 5 üniversitenin Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandığını kaydeden Prof. Dr. Ali Bilgin, “YÖK, 2018 yılında tekrar çağrıya çıkarak ikinci 5 üniversitenin ihtisaslaşan üniversite olarak belirleneceğini duyurunca biz de Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi olarak çay alanında başvuruda bulunduk. 34 üniversite arasında ön değerlendirme sonucunda ilk 16’ya kaldık ve mülakata gittiğimizde Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Hüseyin Karaman başkanlığında sunumumuzu yaparak 2018’in Aralık ayında üniversitemizin çay alanında ihtisaslaşan ikinci 5 üniversite arasında yer aldığı kamuoyuna ilan edildi. Ve bizde hızlı bir şekilde altyapı çalışmalarını başlatarak yönergemizi hazırladık, koordinatörlük kurduk üniversitemizde. Üniversitemizde çay ihtisaslaşma koordinatörlüğü mevcut. Sayın rektörümüzün görevlendirmesiyle bu koordinatörlük görevini ben yürütüyorum. Ayrıca üniversitemizde çay araştırma uygulama merkezini kurduk. Bu anlamda biz hem komisyonlarımızı hem de koordinasyon kurulu danışma kurullarımızı oluşturarak projelerimizi belirledik. STK’larla sektör temsilcileriyle ve dış paydaşlarla ikili görüşmeler, toplu toplantılar yaptık sürekli. Projelerimizi şekillendirerek neler yapacağımız noktasında bunu belirledik. Strateji bütçeden gelecek bütçemizi de beklemeye başladık ve bu esnada projelerimizi oluşturduk, bakanlığa giderek sunumlarımızı yaptık. Henüz bütçemiz açıklanmadı yani çok kısıtlı bir bütçenin verileceği öngörülüyor. Biz bu arada özellikle yaptığımız çalışmalarda dış paydaşlarımızın görüşünü aldık, çay alanında çalışan diğer akademisyenlerimizin Türkiye genelinde kimler varsa bunlarla da irtibata geçtik. Bunların bir kısmı ile telefon görüşmesi yaptık bir kısmını da buraya davet ederek kendi içimizde bizim ele aldığımız projeleri, sektörün önerdiği sorunları bir araya getirerek, bir araya gelerek bunları kendi içerimizde bir değerlendirelim, ortak akılla hareket edelim istedik bu anlamda da bir çalıştay düzenleyelim dedik. İnşallah 17 Ekim ve 18 Ekim’de bu çalıştayımızı gerçekleştireceğiz” dedi.

RTEÜ Çay İhtisaslaşma Koordinatörü Prof. Dr. Ali Bilgin, 17 Ekim'deki çalıştayın herkese açık olacağını ve iki oturum şeklinde çay üzerine çalışan akademisyenler tarafından sunumlar yapılacağını ifade ederek, “Özellikle ülkemizin değişik üniversitelerinde çay alanında çalışma yapan hocalarımız çayla ilgili genel bir bilgilendirme sunumları olacak ilk gün. Burada özellikle daha çok bu toplantıya katılacak paydaşlarımızın görüşlerini, önerilerini de almış olacağız. İkinci gün ise cuma günü sabah 9’da kapalı oturum dediğimiz beş farklı masada, çayla ilgili beş farklı konuyu enine boyuna tartışılarak öneriler çözüm yolları sorunların enine boyuna tartışılmasını arz ediyoruz ki ortak akılla geleceğe yönelik bir projeyle yolumuza devam edelim. Burada tamamen amaç farklı üniversitelerde çalışan hocalarımızın da görüşlerine desteklerini almak, sektörün görüşlerini aldık ama yine mevcut projelerle onların da tekrar görüşlerini alarak bu görüşleri bir değerlendirmek ve Cuma gününün sonunda da 11 kişilik bir danışma kurulumuz var. Tamamen dış paydaşlardan oluşan danışma kurulumuzda ÇAYKUR, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA), İl Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, ÇAYMER, Ziraat Odası, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve 2 özel sektör yetkilisi yer alıyor. Bu yetkililerinde katılacağı toplantı ile saat 15:30'dan sonra da bu çalıştayın sonunda çıkan görüşleri kararları orada tekrar değerlendirip daha sonrasında da bu sonuçları bir kitapçık haline getirerek hem bize bir yol haritası olması hem de kamuoyu ile paylaşılması noktasında çalışmamız olacak.” dedi.

Bu tür çalışmaların önümüzdeki zaman dilimi içerisinde devam edeceğini ve çay üzerine çalışmalarına ara vermeyeceklerini kaydeden Bilgin, “Bu çalışmalar devam edecek. Bu başlangıcı. O yüzden dar kapsamda tuttuk, peyderpey önümüzdeki aylarda daha spesifik alanlarda tek konu başlığı üzerinden giderek yine ülkemizde değişik bu alanda ya da benzer alanda çalışma yapan ziraat fakültelerinden tutunda gıda mühendislerine kadar bir çok hocamızı davet ederek projelerimizi tartışmak paylaşmak ortak akılla daha büyük kitlelere yayarak sağlam bir zeminde hareket etmek istiyoruz. Bu anlamda yine özellikle ÇAYKUR bizim temel ortağımız. Bölgenin en önemli kuruluşu, çay sektörünün çok önemli bir bileşeni. Çay sektöründe olan herkes aslında bizim danışma kurulumuzda hem de cuma günü yapacağımız kapalı oturumda bizim dış paydaşlarımız olacak. Biz daha çok kendi düşüncelerimizi aktardıktan sonra dış paydaşlarımızın değerli katılımcılarımızın görüşlerini alıp, onların fikirlerini alıp onları projemizde değerlendirerek çalışmalarımızı sürdürmek istiyoruz. Buradaki temel amaç bunu bir sonraki toplantılarda bölgesel anlamda yapacağız. Bu çalışmamızı sadece bir tarama konferansı şeklinde isimlendirebiliriz. Rize kapsamında, Rize ili kapsamındaki paydaşları davet ettik. Daha sonraki çalıştaylarımızda özellikle çay tarımının yapıldığı Artvin’den Giresun'a kadar bütün paydaşlarımızı çağırarak daha geniş ölçekte aldığımız ya da uygulamaya koyacağımız planları da duyurmuş olacağız.” diye konuştu..

Yaptıkları çalışmanın karşılığı olmasını ve özel sektör, ÇAYKUR, üretici, çiftçi, tüketici için bir yol haritası ortaya koymak istediklerini kaydeden Bilgin, “Ben özellikle şuna dikkat çekmek istiyorum. Yaptığımız bir çalışmanın karşılığı olsun. Yani nedir? Biz bir çalışma başlattık. Özel sektör bunu uygulamayacaksa ya da ÇAYKUR’a dokunmayacaksa, üreticimiz,e çiftçimize bu dokunmayacaksa ya da marketteki rafa yansıyacaksa bu çalışmaların bir anlamı yok, kaynaklarımız boşa gitmiş olur. Biz bu anlamda şunu söylüyoruz: Üniversite olarak var olan ya da başka paydaşların yürüttüğü çalışmalara biz destek olalım. Bizim yürüttüklerimize de onlar destek vererek bir kere yapalım ülke kaynaklarını bir kez kullanalım, tasarruflu kullanalım ve ürün odaklı çalışalım. Hedefimiz bu Bu anlamda biz sadece bardakta içtiğimiz çayı değil çaydan alternatif ürünler geliştirmeyi hedefliyoruz. Tarladan başlayarak en baştan başlayarak markete rafa kadar olan sürecin tmamını değerlendirip her noktada yapılabilecek iyileştirmeleri daha fazla katma değeri nasıl üretebiliriz bütün bunları planlıyoruz, konuşuyoruz. Bu anlamda da biz bütün devlet kurumları ile hem kamu kurumlarıyla hem de ÇAYKUR’a özel sektör ki çok önemli bir ayağı masamızın bir ayağı özel sektör. STK’larımızla birlikte projelerimizi paylaşarak ortak akılla kısa orta ve uzun vadede projelerimizi uygulayarak inşallah hep beraber güzel sonuçlarını görmüş oluruz.” şeklinde konuştu.