Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'ne Uluslararası Bilim Ödülü

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'ne Uluslararası Bilim Ödülü
2018 Yılı SARES Science Award (Bilim Ödülü), Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Enerji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Midilli'ye verildi.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ)’ye uluslararası bilim ödülü geldi. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Enerji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Midilli, havacılık sektöründe kullanılan teknolojilerin ve proseslerin sürdürülebilirlik kapsamında termodinamik değerlendirmesini yapabilecek “havacılıkta ekserjetik sürdürülebilirlik indikatörleri”nin geliştirilmesi ve enerji alanında bilim ve teknolojiye yaptığı katkıları sayesinde SARES Science Award’ı almaya hak kazandı.

adnan-midilli-rteu’ye-uluslararasi-bilim-odulu1.jpg

SARES HAKKINDA

SARES (The Sustainable Aviation Research Society-Sürdürülebilir Havacılık Araştırmaları Derneği) 2015 yılında Türkiye merkezli araştırma odaklı uluslararası bir topluluktur. SARES’in temel amacı, havacılık alanında başta enerji tüketimi, malzeme bilimi ve havayolu ulaşımı olmak üzere sürdürülebilirliği temin edecek çözüm önerilerini yol haritalarını ortaya koymak üzere bilimsel araştırmaları koordine etmek, bilimsel etkinlikler düzenlemek ve alanın önde gelen isimlerini bir araya getirerek sürdürülebilir havacılığa katkı sağlamaktır. Havacılık sektöründe yenilikçi ileri düzey araştırmaları ve faaliyetleri koordine eden disiplinlerarası bir kuruluş olan SARES, periyodik International Symposium on Sustainable Aviation (Uluslararası Havacılık Konulu Sempozyum) konulu faaliyeti düzenlemektedir. Ayrıca, SARES her yıl aday gösterilenler arasından uygun bulunanlara, Yaşam Boyu Başarı Ödülü, Bilim Ödülü, Hizmet Ödülü, Genç Bilimi İnsanı Ödülü ve Firma Ödülü olmak üzere beş farklı kategoride ödüller verebilmektedir.

2018 yılı uluslararası SARES ödülleri töreni, bu yıl 9-11 Temmuz 2018 tarihlerinde İtalya’nın başkenti Roma’da La Sapienza Üniversitesi’nde gerçekleştirilen International Symposium on Sustainable Aviation (Uluslararası Havacılık Konulu Sempozyum) sempozyumunun açılış gününde yapıldı. Törende sadece üç kategoride “Lifetime Achievement Award (Yaşamboyu Başarı Ödülü), Science Award (Bilim Ödülü) ve “Young Scientist Award (Genç Biliminsanı Ödülü) uluslararası ödülleri sahiplerini buldu.

Bu ödüllerden en önemlisi olan SARES Science Award (Bilim Ödülü), sürdürülebilir havacılık alanında adayın yaptığı makalelerin niteliği, aldığı atıf sayısı, h-indeks değeri, yaptığı projeler ve projelerden elde edilen faydalı çıktılar ve bu çıktıların uygulanabilirliği çerçevesinde bilim, teknoloji ve sanayiye önemli uluslararası katkılar sağlayan bilim insanlarına verilmektedir.

2018 Yılı SARES Science Award (Bilim Ödülü), RTEÜ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Enerji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Midilli’ye takdim edildi. Profesör Midilli, özellikle havacılık sektöründe kullanılan teknolojilerin ve proseslerin sürdürülebilirlik kapsamında termodinamik değerlendirmesini yapabilecek “havacılıkta ekserjetik sürdürülebilirlik indikatörleri”nin geliştirilmesi ve bu indikatörlerin birçok çalışmaya adaptasyonunun sağlanmasında önemli katkılarda bulunmuş olması, özellikle enerji alanında yaptığı çalışmalar ve projelerden elde edilen çıktıların bilim ve teknoloji katkıları sayesinde SARES Science Award’ı almaya hak kazandı.

adnan-midilli-rteu’ye-uluslararasi-bilim-odulu4.jpg

SARES’in varoluş amacına uygun olarak sürdürülebilir havacılık teknolojileri alanında adayların yapmış oldukları bilimsel yayınlar, projeler ve çalışmalarının toplumsal ve sanayiye katkılarının değerlendirilmesiyle kazananın belirlendiği SARES Science Award (Bilim Ödülü) önceki yıllarda dünyanın pek çok ülkesinden önde gelen isimlere verilmiştir. SARES Bilim Ödülü, önceki yıllarda sürdürülebilir havacılık alanına önemli katkılar sağlayan Avusturalya RMIT University’den Prof. Dr. Roberto Sabatini’ye; ABD Howard University’den Prof. Dr. Nadir Yılmaz’a; Ukrayna National Aviation University’den Prof. Dr. Oleksandr Zaporozhets’e, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Chingiz Hajiyev’e; Kanada University of Ontario Institute of Technology’den Prof. Dr. Ibrahim Dincer’e; ABD Syracuse University’den Prof. Dr. Jeongmin Ahn’e takdim edilmiştir.

adnan-midilli-rteu’ye-uluslararasi-bilim-odulu.jpgadnan-midilli-rteu’ye-uluslararasi-bilim-odulu2.jpgadnan-midilli-rteu’ye-uluslararasi-bilim-odulu3.jpg