Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nin 2020 Yılı Değerlendirildi

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nin 2020 Yılı Değerlendirildi
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, “Akademik performans ve başarımız her geçen yıl yükseliyor. Tebrikler RTEÜ ailesi” dedi.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, 2020 yılını değerlendirme amacıyla birimlerin yöneticileriyle gerçekleştirmiş olduğu toplantının ardından yaptığı yazılı açıklamada, COVİD-19 salgını başta olmak üzere, Türkiye’yi ve dünyayı derinden etkileyen pek çok olumsuz gelişmenin yaşandığı 2020 yılını maalesef insanlığın kayıp bir yıl olarak anacağını ifade etti ve “Bireysel ve toplumsal yaşam pratiklerindeki zorunlu değişim, sokağa çıkma kısıtlamaları, ülkemizde meydana gelen depremler, çığ ve sel felaketleri, orman yangınları, mültecilerin durumu… Tüm bu olaylar, 2020 yılı boyunca hayatımızı derinden etkiledi” dedi.

2020 yılının gerek Türkiye, gerekse dünya açısından problemlerin öne çıktığı bir yıl olmasına rağmen Üniversite olarak akademik, sosyal, kültürel, sportif ve fiziki gelişim alanlarında çok önemli işler yaptıklarını ve önemli başarılara imza attıklarını belirten RTEÜ Rektörü Karaman, “Öğrencilerimizle ayrı geçirdiğimiz ve onları çok özlediğimiz bu süreçte fiziki alt yapı, eğitim öğretim ve araştırma geliştirme alanlarındaki işlerimizi aksatmadık. Uzaktan eğitim başta olmak üzere yeni yatırımlar ve bilimsel çalışmalarla Üniversitemizin performansını artırmaya çalıştık” dedi. Her yıl bir önceki yıldan daha iyi bir noktada olmak için gayret gösterdiklerini belirten Karaman, “alt yapı faaliyetlerindeki iyileşmeler, her geçen yıl tercih edilirlik oranı ile akademik performans ve başarının yükselmesi bizlerin motivasyonunu artırmakta ve gayretlerimizin bir karşılığı olarak bizleri memnun etmektedir.” dedi.

2021 yılının daha iyi bir yıl olması temennisinde bulunan Rektör Karaman, “2020 yılı içerisinde başta salgın ve terörle mücadelede hayatlarını kaybeden vatandaşlarımız olmak üzere, deprem ve sel felaketlerinde de hayatlarını kaybeden insanlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine ve tüm yakınlarına başsağlığı, tedavileri devam edenlere de acil şifalar diliyor, salgın sürecinde en ön safta mücadele eden sağlık çalışanlarımıza bir kez daha şükranlarımızı sunuyoruz.” dedi.

recep-tayyip-erdogan-universitesi’nin-2020-yili-degerlendirildi.jpg

Rektör Prof. Dr. Hüseyin Karaman, 2020 Yılında RTEÜ’de yaşanan bazı gelişmeleri şöyle özetledi:

“* Öğretim elemanlarımız tarafından yapılmış olan 4 çalışma Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan patent alırken, 2 farklı çalışma da faydalı model olarak tescil edildi.

* Öğretim elemanlarımız tarafından hazırlanmış olan 405 yayın, uluslararası indekslerde (SCI, SCI-E, SSCI ve AHCI) taranan dergilerde yayınlandı. 2019 yılına göre uluslararası indeksli dergilerdeki yayın sayımız 69 artmış ve Üniversitemiz, bir yılda yapılmış olan en yüksek uluslararası indeksli yayın sayısına ulaşmış oldu.

* 2020 Yılında Öğretim elemanlarımızın yaptığı çalışmalar 5.855 atıf aldı. 2019 Yılında ise Öğretim Elemanlarımızın yapmış olduğu çalışmalar 4.558 atıf almıştı.

* RTEÜ, ilk defa Londra merkezli Yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Times Higher Education (THE) tarafından yapılan Dünyanın En İyi Üniversiteleri listesine girdi. Dünyanın en iyi ilk 1500 Üniversitesinin yer aldığı listeye Türkiye’den 43 üniversite girerken Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki Üniversitelerden sadece Ondokuz Mayıs Üniversitesi ile Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi listeye girme başarısı gösterdi.

* RTEÜ, ilk defa sağlık alanında Times Higer Education (THE) World Rankings by Subject (Dünya Alan) listesine girdi. Dünyadan 856 Üniversitenin yer aldığı listede Türkiye’den 29, Doğu Karadeniz Bölgesi’nden de sadece Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi bulunmaktadır.

* Stanford Üniversitesi’nin koordinatörlüğünde oluşturulan Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları listesine RTEÜ’den 4 Öğretim Üyesi girdi: Makine Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Adnan Midilli ile Dr. Öğr. Üyesi Erdem Cüce, İnşaat Mühendisliği Bölümünden Doç. Dr. Erol Yılmaz ve Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Pınar Mert Cüce.

* RTEÜ, 30 bin üniversitenin değerlendirildiği Webometrics Dünya Üniversite Sıralamasında, 2019 yılına göre 256 basamak yükselerek 2.817 sırada yer aldı.

* RTEÜ, ODTÜ - URAP Araştırma Laboratuvarı verilerine göre, 2019 yılında olduğu gibi 2020 yılında da, akademik performans ve başarı açısından dünyanın en iyi ilk 2 bin 500 üniversitesi arasına girdi.

* Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) tarafından yayınlanan 2020 yılı Türkiye Bilim Raporuna göre Üniversitemiz, akademik verimlilik ve yayın yapma oranı açısından ülkemizdeki devlet ve vakıf dâhil tüm üniversiteler arasında 37. sırada yer aldı.

* RTEÜ, TÜBİTAK tarafından yayınlanan Üniversitelerin 2020 Alan Bazlı Yetkinlik Analizi Raporuna göre, 22 araştırma alanında hacim ve kalite açısından birinci bölge üniversiteler arasında yer aldı.

* RTEÜ, TÜBİTAK Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı 2209/2 çağrı sonuçlarına göre tüm üniversiteler arasında en çok projesi onaylanan 10. Üniversite oldu.

* RTEÜ, TÜBİTAK Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı (1001) sonuçlarına göre tüm üniversiteler arasında en çok projesi kabul edilen 14. Üniversite oldu.

* RTEÜ, ODTÜ - URAP Araştırma Laboratuvarı verilerine göre, akademik performans ve başarı açısından; 2000 yılından sonra kurulan 95 üniversite arasında 12. sırada yer aldı.

* RTEÜ’nin Öğretim Üyesi sayısı 490’dan 517’e, Öğretim Elemanı sayısı ise 1.153’ten 1.217’e yükseldi.

* RTEÜ’de 2020 yılında, 33 Öğretim Elemanı Dr. Öğretim Üyesi, 23 Öğretim Elemanı Doçent ve 14 Öğretim Elemanı da Profesör kadrosuna atandı.

* Kamu Personeli Seçme Sınavında (KPSS) İlahiyat Fakültemiz mezunları ülkemizdeki tüm İlahiyat Fakültesi mezunlarını, Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü mezunları da ülkemizdeki tüm Hemşirelik Bölümü mezunlarını geçerek Türkiye Birincisi oldu.

* Öğrencilerimiz, TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Programları Başkanlığı (BİDEB) tarafından Erzurum’da düzenlenen TÜBİTAK-2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nda 2 birincilik, 2 ikincilik ve 2 üçüncülük elde etti.

* Üniversitemiz Erasmus Kurum Koordinatörlüğü tarafından hazırlanan proje AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı (Türkiye Ulusal Ajansı) tarafından kabul edildi ve 77.190€ hibe desteği aldı.

* Öğretim Elemanlarımız tarafından hazırlanmış olan 27 proje Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklendi.

* Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğümüz (BAP) tarafından Öğretim Elemanlarımızın 96 projesi desteklendi.

* Öğretim Elemanlarımız tarafından, 21’i uluslararası kitap ve 14’ü ulusal kitap olmak üzere toplamda 35 kitap yayınlandı.

* Öğretim Elemanlarımız tarafından, 130’u uluslararası kitap bölümü ve 150’si ulusal kitap bölümü olmak üzere toplamda 280 kitap bölümü yayınlandı. * Öğretim Elemanlarımız tarafından 349’u uluslararası sempozyumlarda ve 187’si de ulusal sempozyumlarda olmak üzere toplamda 536 bildiri sunuldu.

* Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından çıkarılan Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi’nin ilk sayısı yayınlandı.

* Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü FEDEK tarafından akredite edildi.

* Tıp Fakültesi ve İlahiyat Fakültesi ile Eğitim Fakültesi’nin 4 ve Fen Edebiyat Fakültesi’nin 5 bölümü akredite olmak üzere müracaat etti, süreç devam ediyor.

* Mühendislik Fakültemiz ile Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültemiz Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi olarak birleşti.

* RTEÜ; 1 Ön Lisans, 1 Lisans, 5 Yüksek Lisans ve 1 Doktora Programı olmak üzere toplamda 8 yeni program açtı ve bu programlara ilk defa öğrenci aldı.

* RTEÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ilk öğrencilerini aldı.

* RTEÜ’nün, 2020 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre, tercih edilirlik oranı ile taban puanları yükseldi. Üniversitenin yerleşme oranı lisans programlarında % 99’a toplamda ise % 96’ya çıktı.

* RTEÜ’nin 2020 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre, öğrenci alan 42 lisans programından 39’u ile 36 ön lisans programından da 30’u % 100 doldu.

* 2020 Akademik Yılında Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’ne, YKS, DGS, özel yetenek sınavı, uluslararası öğrenciler ile lisansüstü öğrenciler dahil 4.950 yeni öğrenci kaydoldu.

* RTEÜ’nden 2020 akademik yılında 3.488 öğrenci mezun oldu.* COVİD-19 salgını dolayısıyla, tüm Üniversitelerde olduğu gibi Üniversitemizde de eğitim[1]öğretim 30 Mart 2020 tarihinden itibaren dijital imkânlar kullanılarak uzaktan eğitim yöntemiyle eş zamanlı olarak yürütüldü.

* Eğitim Fakültesi Ek Binası, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Ek Binası, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Ahmet Erdoğan Camii ile sahil dolgusu yol geçişinde inşaat çalışmaları tamamlandı.

* Ziraat Fakültemiz öğretim elemanlarının ar-ge merkezi olması ve öğrencilerimizin de uygulama yapmaları için DOKAP Projesi çerçevesinde Mini Çay Fabrikası Kuruldu.

* RTEÜ ile Türk-Alman Üniversitesi’nin ortak olarak kurmuş oldukları Dijital Park Teknokent’in İstanbul Çekmeköy İlçesi’nde yer alacak olan binasının inşaatı başladı.

* Üniversitemiz Sahil Dolgusunda yer alan spor tesislerinin Spor Toto Teşkilat Başkanlığı tarafından yapılması için Üniversitemiz ile Spor Toto Teşkilat Başkanlığı arasında 15 Ocak 2020 tarihinde protokol imzalandı.

* İstanbul Deniz Ticaret Odası tarafından Turgut Kıran Denizcilik Fakültesi’ne yaptırılan iki adet Simülatör Laboratuvarı tamamlanarak hizmete açıldı.

* RTEÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığına atandı.

* Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ali Bilgin, Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Göktuğ Dalgıç, ve Adalet Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Cengiz Yanıkları, TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları başkanlığı (BİDEB) Danışma Kurulu üyeliğine seçildi.

* RTEÜ ile Atatürk Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü'nün birlikte yürüttüğü, ÇAYKUR'un da müşteri kurum olarak yer aldığı "Çay Bitkisi Gen Havuzunun Oluşturulması ve Ticari Çay Çeşit Adaylarının Belirlenmesi” başlıklı TÜBİTAK KAMAG 1007 projesinin ikinci ve üçüncü altı aylık değerlendirme toplantıları yapıldı.

* Ziraat Fakültemiz Öğretim Üyesi Doç. Dr. Keziban Yazıcı tarafından 7 yıldır yürütülen Rize Mandalinası ile ilgili çalışma tamamlandı ve tespit edilen 9 farklı tür Rize Mandalinası için Tarım ve Orman Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifasyon Merkezine Meyve Çeşidi Tescil başvurusu yapıldı.

* Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) Üniversiteler Birliği’nin 2020 Yılı Dönem Başkanlığı Üniversitemiz tarafından yürütüldü ve birliğin üst kurul ile stratejik kurul toplantıları 14 Üniversite Rektörü, ilgili Rektör Yardımcıları ve DOKAP Başkanının katılımıyla 17 Şubat 2020 tarihinde Üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

* RTEÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü 18-20 Kasım 2020 tarihleri arasında “II. Uluslararası Biyoçeşitlilik Araştırmaları Sempozyumu” düzenledi.

* RTEÜ Çay İhtisaslaşma Koordinatörlüğü, 16 Haziran 2020 tarihinde “Yalancı Kelebek ve Sarı Çay Akarı ile İlgili Gerçekler ve Mücadele Yöntemleri”, 05 Kasım 2020 tarihinde “SriLanka’da Çay Endüstrisi”, 25 Aralık 2020 tarihinde de

“Japonya’da Çay Tarımı” konulu eğitimler düzenlendi.

* Azerbaycan Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Hazar İbrahim 23 Ocak 2020 tarihinde Üniversitemizde “Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Dış Politikası” konulu konferans verdi.

* Beyin Cerrahı ve Yazar Prof. Dr. İsmail Hakkı AYDIN, 20 Şubat 2020 tarihinde “Beynin Sırları ve Beyin Fırtınası” konulu konferans verdi.

* Gazeteci Yazar Sadık Albayrak, 16 Temmuz 2020 tarihinde “15 Temmuz Demokrasi Zaferi” konulu konferans verdi.

* Ziraat Fakültesi, Turgut Kıran Denizcilik Fakültesi ve Yabancı Diller Yüksekokulu Yükseköğretim Kurulu’ndan engellilerle ilgili mekânda erişim konusunda yapmış olduğu düzenlemelerden dolayı Turuncu Bayrak ödülü aldı. * Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokul Spor Yöneticiliği öğrencisi Salih Aydın, Sırbistan’ın Belgrad şehrinde düzenlenen büyükler bireysel Dünya Güreş Şampiyonasında 82 kg. da Dünya ikincisi oldu.

* Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Spor Yöneticiliği öğrencisi Kader Korkmaz, C1 büyük kadınlar akarsu slalom Türkiye Şampiyonasında Türkiye Şampiyonu oldu."

Rektör Karaman yapmış olduğu yazılı açıklamanın sonunda, “Yaptığımız çalışmalar ve geldiğimiz nokta da göstermektedir ki; Üniversite olarak iyi yoldayız” dedi.

Başarının, üst yöneticinin tek başına elde ettiği bir sonuç olmadığını her fırsatta dile getirdiklerini belirten Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Karaman, “Üniversite olarak, temizlik elemanından güvenlik görevlisine, memurundan Daire Başkanı ve Genel Sekreterine, Araştırma Görevlisinden Dekanına ve Rektörüne varıncaya kadar büyük bir aileyiz ve burada yapılan her güzel çalışma, her kademede çalışan mesai arkadaşımın sabrı, özverisi ve gayretinin bir yansımasıdır. Başarı hepimizindir, çünkü biz bunları birlikte başardık. Bu vesileyle Üniversitemizin kurulması ve bu günlere gelmesindeki katkı ve destekleri dolayısıyla başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Üniversitemiz Geliştirme Vakfına, ilimizin milletvekillerine, YÖK Başkanımıza, katkı ve destek veren her kişi ve kuruma, Üniversitemizin bilinirliği ve görünürlüğünün artmasını sağlayan basın camiası ile bu başarılarda asıl söz sahibi olan, Üniversitemizin daha iyi olması için 7/24 çalışan, emek veren tüm mesai arkadaşlarıma ayrı ayrı teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum” dedi.