Rektör Karaman: Afiliasyon Mecburen Devam Edecek

Rektör Karaman: Afiliasyon Mecburen Devam Edecek
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Eğitim ve Araştırma Hastanesinde afiliasyon yönetmeliğinin mecburen uygulanmaya devam edeceğini kaydetti.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Sağlık Bakanlığı ve üniversite hastanelerinin ortak kullanımını sağlayan afiliasyon yönetmeliğinin RTEÜ Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde mecburen devam edeceğini açıkladı.

Herhangi bir şeyin artıları eksileri, olumlu ve olumsuz yönleri beraberinde getirdiğini kaydeden Rektör Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Türkiye’de 20 civarında üniversitede afilasyonun uygulandığını belirterek, kendilerinin de bu sisteme mecburiyetten devam edeceklerini kaydederek, “Türkiye’de sadece bizde afiliasyon yok. Bizim gibi 20 civarında üniversitede afiliasyon var. Mesela Marmara Üniversitesi de aynen bizim sistemle eğitim öğretimde Tıp Fakültesi afiliye. Yine aynı şekilde İstanbul Medeniyet Üniversitesi de bizim gibi devam ediyor. İzmir Katip Çelebi de bizim gibi devam ediyor. Bolu Abant İzzet Baysal bağımsız tıp fakültesi hastanesi vardı sonradan afiliye oldu bizim gibi. İşte Sakarya bizim gibi. Bu anlamda afiliasyonla bizim tek başına ayrıldık filan demek gibi bir şeyimiz yok zaten. Bu nüfus oranlı da bir şeydir. Devletin belli nüfus sayısının altındaki illerde bağımsız tıp fakültesi kurmamak gibi bir şeyi de var zaten. Afiliasyonun bize olumlu yönleri de var olumsuz yönleri de var tabiî ki. Öğretim üyesi arkadaşlarımızın rahatsız olduğu boyutları da var ama biz yerelde kanunun ve yönetmeliklerin bize el verdiği oranda bu rahatsızlık olan noktaları minimize etmeye çalışıyoruz. Ama bazıları tabiî ki çok mümkün olmuyor ama afiliasyon mecburen devam edecek. Sadece bizim tek başına karar verdiğimiz bir mekanizma değil. Onun için devam edecek ama devam ederken de öğretim üyelerimizle yaptığımız toplantılarda onların rahatsız olduğu noktaları da azaltarak devam edecek.” dye konuştu.

Rektör Karaman, Sağlık Bakanlığı ile Üniversitenin olaya bakış açılarının farklı olması nedeniyle sorunlar meydana geldiğini kaydettiği açıklamasında bu sorunları minimuma indirmek için çalıştıklarını belirterek “Sağlık Bakanlığının olaya bakışı biraz daha farklı, üniversitenin olaya bakışı biraz daha farklı. Doğal olarak bu farklılık bir sorun oluşturuyor. Bunun artıları da var. Artıları da olduğu için Marmara, Bolu, Sakarya yıllardır bununla devam ediyor. Sakarya istese ayrılabilirdi ama yıllardır bunla devam ediyor. Onun için bunda gidiliyor. Bizde şu anda bu şekilde gideceğiz. Ama dediğim gibi arkadaşlarımızın problem gördüğü noktaları zaten Sağlık Müdürümüzle olsun, başhekimimizle görüşerek onlar minimize edilmeye çalışılıyor ama bazıları olmayabiliyor.” dedi.