Rektör Karaman: Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsmini Taşıyan Üniversiteyi O İsme Layık Hale Getirmeye Çalışıyoruz

Rektör Karaman: Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsmini Taşıyan Üniversiteyi O İsme Layık Hale Getirmeye Çalışıyoruz
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, üniversitenin kuruluşundan bugüne kadar epeyce mesafe kat ettiklerini bunun daha artması için gayret gösterdiklerini söyledi.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Rize’de görev yapan basın mensuplarıyla kahvaltılı toplantıda bir araya geldi. Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İstiklal Yaşar Vural ile Prof. Dr. Ali Bilgin ve Üniversitenin Genel Sekreteri Adnan Er’in de hazır bulunduğu program Rektörlük Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıda Karaman, üniversitenin mevcut durumu ve çalışmaları hakkında bilgi verdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ismini taşıyan üniversiteyi, o isme layık hale getirmeye çalıştıklarını ifade eden Karaman, "Hem yurt içinde hem de yurt dışında tercih edilen bir üniversite kurmak ancak üniversite kurma işi sadece bir yılda olacak bir iş değil. Uzun soluklu bir süreçtir." dedi.

huseyin-karaman-rteu-rektoru-basin-toplantisi-(4).jpg

Rektör Karaman konuşmasına, üniversitenin yıllar itibariyle öğrenci alan aktif program sayısı, akademik ve idari personel, öğrenci sayısı ve yıllara göre kitap sayılarını vererek başladı ve “Üniversitemizde 2017 yılı itibariyle 44 ön lisans, 39 lisans,  29 yüksek lisans ve 12 doktora olmak üzere toplam 124 diploma programımız; 66 profesör, 71 doçent, 307 yardımcı doçent olmak üzere 444 öğretim üyesi, 42 okutman, 380 araştırma görevlisi, 27 uzman ile toplam 1036 akademik personel, 386 idari personel ve 321 de taşeron firma (güvenlik/temizlik) çalışanı ile toplam 1743 personelimiz bulunmaktadır. Bu akademik birimlerde 7815 ön lisans, 10387 lisans, 1812 yüksek lisans, 166 doktora ve 449 uluslararası olmak üzere toplam 20180 öğrencimiz eğitim öğretim görmektedir. Kütüphanemizde öğrencilerimiz ve akademisyenlerimizin çalışmalarında faydalanabileceği 125.797 basılı kitabımız bulunmaktadır. Elektronik kitaplar ile birlikte kitap sayımız 300.000’i geçmektedir.” dedi.

Rektör Karaman, 2013 yılından bugüne geçen dört yıllık zaman içinde öğrenci alan programlarının % 39, öğretim üyelerinin % 30, öğrenci sayısının da % 34 oranında arttığını belirtti.

Karaman, üniversitenin 2006 yılında kurulduğuna işaret ederek, "Geçen 12 yıllık zamanda epeyce mesafe kat ettik. Bunun daha artması için gayret gösteriyoruz. Nitelikli bir üniversite için eğitim ve öğretim binaları, laboratuvarlar önemlidir. Tek başına yeter şart değildir. Öğretim elemanı ve öğrencinin nitelikli olması burada önemli bir noktadır." diye konuştu.

Birkaç eksiklerinin olduğunu, yakın zamanda o eksikler tamamlandığında altyapı ihtiyaçlarının kalmayacağını belirten Karaman, eğitim ve Ar-Ge süreçleri noktasında gayret göstereceklerini söyledi.

huseyin-karaman-rteu-rektoru-basin-toplantisi-(3).jpg

ODTÜ-URAP Araştırma Laboratuvarı’nın akademik başarı ve performans açısından yaptığı araştırmanın sonuçlarını da paylaşan Karaman, “Üniversitemiz 2017 yılında Türkiye’deki tüm üniversiteler genel sıralamasında 148 üniversite arasında 50. sırada, 102 devlet üniversitesi arasında 43. sırada, 2000 yılından sonra kurulan 77 üniversite arasında 7. sırada, tıp fakültesi olan 74 üniversite arasından ise 40. sırada yer almaktadır. Yine aynı araştırma laboratuvarının sonuçlarına göre ilk defa dünyadaki tüm üniversiteler sıralamasında akademik performans ve başarı açısından ilk 2000 üniversite arasına girmiş ve 1931. sırada yer almıştır.” şeklinde konuştu.

Rektör Karaman, “2013 yılında, Üniversitemiz tüm üniversiteler sıralamasında 125 üniversite arasında 66. sırada; devlet üniversiteleri sıralamasında 96 üniversite arasında 56. sırada, 2000 yılından sonra kurulan üniversiteler sıralamasında 51 üniversite arasında 6. sırada, Tıp Fakültesi olan üniversiteler sıralamasında ise 64 üniversite arasında 52. sırada yer almaktaydı. Geçen dört yıllık zaman içinde Üniversitemizin hem puanı yükselmiştir hem de başarı sırası artmıştır.” diye konuştu.  

TÜBİTAK tarafından yapılan açıklamanın sonuçlarını paylaşan Rektörümüz, Üniversitemizin desteklenen proje sayısı açısından 2016 yılı sonuçlarına göre tüm üniversiteler arasında 25. sırada, 2000 yılından sonra kurulmuş olan üniversiteler arasında ise 2. sırada yer aldığını belirtti.

huseyin-karaman-rteu-rektoru-basin-toplantisi-(6).jpg

Üniversitenin 2013 yılında 169.000 metrekare kapalı alana sahipken, 2017 yılı sonu itibariyle 290.000 metrekare kapalı alana sahip olduğunu ifade eden Rektör Karaman, yapımı tamamlanan, devam eden ve yapılması planlanan projeler hakkında bilgi vererek, "Kongre ve Kültür Merkezi, Güneysu Fizik Güneysu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu, Merkez Kütüphane, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Ek Bina, Karadeniz Araştırma Gemisi, İlahiyat Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Ardeşen Turizm Fakültesi’nin yapımı tamamlandı ve hizmet vermektedir. 2017 yılında 480 adet lojmanı içeren Sosyal Kampüs, Sahil Dolgusu, Diş Hekimliği Fakültesi, Tıp Fakültesi Simülasyon Merkezi, İslampaşa Camii ve Pazar Ziraat Fakültesi Camii projelerimiz başlamış olup devam etmektedir. Önümüzdeki süreçte Eğitim Fakültesi Ek Bina ve Çevre Düzenlemesi, Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Çevre Düzenleme ve Mini Çay Fabrikası, Zihni Derin Yerleşkesi Çevre Düzenleme, Mühendislik Fakültesi Ek Bina, Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Merkezi Araştırma Laboratuvarı gibi projeleri hayata geçirmek istiyoruz.” dedi.

Üniversitenin Rize ile ilgili araştırma sonuçları ve kitap çalışmalarını da paylaşan Rektör Karaman, "Rize’de Alışveriş Merkezi ve Tüketici Tutumlarının İncelenmesi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Öğrencilerinin Gelir Harcama Analizi ve İl Ekonomisine Katkısı, RTE Üniversitesi Öğrenci ve Akademisyenleri ile Rize Halkının Karşılıklı Algı ve Beklentileri ve Rize Sivil Toplum Kuruluşları Yerel İşbirliği Çalıştayı." diye konuştu.

Karaman, 2017 yılında Yükseköğretim Kalite Kurulu denetiminden geçtiklerini, bunu kendilerinin talep ettiğini kaydederek, raporun yazıldığını ve yakında YÖK'ün sayfasında yayınlanacağını belirtti.

Rize ile ilgili RTEÜ'nün çalışmalarından da bahseden ve bölgenin temel ürünü çay konusunda araştırma yaptıklarına işaret eden Karaman, şunları söyledi: "Çay Uygulama ve Araştırma Merkezi kurduk. Çay ile ilgili araştırma grubu oluşturduk. DOKAP ile çayın kalitesinin geliştirilmesi konusunda işbirliği protokolü imzaladık ve 1,5 milyonluk proje aldık. Mini çay fabrikası kuracağız. ÇAYKUR ile TÜBİTAK'a çay genetik kaynaklarının toplanması, karakterizasyonu, muhafazası ve yeni çay çeşit adaylarının belirlenmesi projesini sunduk. Özel bir fabrika ile çayın klonlanması ve çoğaltılması ile ilgili proje yürütüyoruz. Üniversitemiz öğretim elemanları tarafından çay ile ilgili yapılan çalışmaları kitaplaştırdık. Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümümüz Rize Tarihini kitaplaştırıyor. Rize’nin Halk Edebiyatını kitaplaştırıyoruz. Rize Mandalinasını tescil çalışmalarımız devam ediyor. Bunun için bir bahçe kurduk. Türkiye’nin En Büyük Su Ürünleri Müzesini Üniversitemizde kurduk. ÇAYKUR, RTB, Ziraat Odası ile birlikte Organik Gübre çalışması yapıyoruz. Bölgenin Florası ile ilgili ‘Rize İli Çiçekli Bitkiler Polen Atlası’ projesini hazırlayarak DOKAP’a sunduk."

huseyin-karaman-rteu-rektoru-basin-toplantisi-(1).jpg

Üniversitenin alt yapı ihtiyaçlarını önemli oranda tamamladığını ifade eden Rektör Karaman, "Birkaç eksiğimiz var, onları da önümüzdeki bir iki yıl içinde tamamen tamamlamış olacağız. Bundan sonra eğitim öğretim ile Ar-genin kaliteli olması ve akreditasyon süreçlerine yoğunlaşacağız. YÖK Kalite Kurulu 2017 yılında Üniversitemizi dış değerlendirmeden geçirdi. Ekip gayet memnundu. Yakında rapor da YÖK’ün sayfasında yayınlanacak.” dedi.

Rektör Karaman, “Sözlerimi bitirirken Üniversitemize isimlerini bahşeden ve her daim destek veren başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN ve Üniversitemiz Geliştirme Vakfı Kurucular Kurulu Başkanı Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Sayın İsmail KAHRAMAN olmak üzere, Üniversitemiz Geliştirme Vakfı Başkan ve Üyelerine, İlimizin Bakan ve Milletvekillerine, Kamu Kurum ve Kuruluşlarına, öğrencilerimize kucak açan Rize Halkına ve tabi ki bizlerin yaptıklarını doğru ve hızlı bir şekilde insanlara ulaştıran siz değerli basın mensuplarına ayrı ayrı teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum." diyerek konuşmasını tamamladı.

Toplantının sonunda Rektörümüz, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

huseyin-karaman-rteu-rektoru-basin-toplantisi-(2).jpg