'Renkli bakışlara' bakanlık ayarı

'Renkli bakışlara' bakanlık ayarı
Sağlık Bakanlığı, renkli lenslerin de numaralı lensler gibi uzman doktor reçetesiyle satılmasına karar verdi.

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Saim Kerman, numarasız renkli lenslerin satışının nasıl ve nerede yapılacağına açıklık getiren genelge yayımladı.

Optisyenlikle ilgili hususların, Optisyenlik Hakkında Kanun ve Optisyenlik Müesseseleri Hakkında Yönetmelik ile düzenlendiği anımsatılan genelgede, söz konusu Kanun'da optisyenlerin, yalnız koruyucu gözlükleri, güneş gözlüklerini ve göz hastalıkları uzmanı tabiplerce verilen reçetelerde yazılı numaralı gözlük camlarını, her türlü lensleri, optik görme gereçlerini ve gözlük çerçevelerini satabilmelerine izin verildiği vurgulandı.

Kanunla optisyenlerin, "reçetesiz numaralı gözlük camı satmaları, vermeleri veya tavsiye etmelerinin, otorefroktometre ve keratometre gibi bilgisayarlı aletlerle olanlar da dahil her nevi göz ve görme muayene ve testleri yapmalarının veya müesseselerinde bu işlere yarayan her türlü aletleri ve cihazları bulundurmalarının yasaklandığına dikkat çekildi.

Aynı Kanun'un, optisyenlik müessesesinde her türlü kontakt lens uygulanmasını da men ettiği anımsatılan genelgede, bu hüküm doğrultusunda göz hastalıkları uzmanı tabiplerce verilen reçetelerde yazılı numaralı gözlük camı, her türlü lens, optik görme gereci ve gözlük çerçevesi satış yetkisinin optisyenlere verildiği kaydedildi.

-Bilimsel ve teknik komisyon değerlendirdi-

Genelgede, renkli lenslerin satışının nerede ve nasıl yapılması gerektiğinin, eğitim ve araştırma hastanelerinde görevli göz hastalıkları uzmanlarınca değerlendirildiği bildirildi.

Değerlendirmede, renkli lenslerin materyal ve uygulama olarak numaralı lenslerden farkının bulunmadığı, bunlarda da aynı uygulama prensipleri ve komplikasyon riskleri olduğu, kullanmak isteyenlerin uygulama öncesi ve sonrasında aynı muayene ve eğitim aşamasından geçmesi gerektiği görüşünün ağırlık kazandığı ifade edildi.

Bu nedenle renkli lenslerin de göz hastalıkları uzmanı tarafından düzenlenen reçeteyle optisyenlik müesseselerinde satılmasının uygunluğu ve gerekliliği sonucuna varıldığı, ayrıca tüm lens reçetelerinin bir yıl geçerli olmasının kararlaştırıldığı vurgulandı.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun genelgesinde, Optisyenlik Hakkında Kanun ve bilimsel ve teknik komisyon raporu doğrultusunda, fertlerin ve toplum sağlığının korunması amacıyla numarasız renkli lenslerin de göz hastalıkları uzmanı reçetesi ile optisyenlik müesseselerinde satılması, bunların başka kişi ve kuruluşlarca satılmasının engellenmesi gerektiği bildirildi.