Ricania Simulans Çalıştayı Rize'de Yapıldı

Ricania Simulans Çalıştayı Rize'de Yapıldı
Ricania Simulans (Kelebek) zararlısı ile ilgili çalıştay Rize'de yapıldı.

Çay tarımında zararlı Ricania Simulans (Kelebek) yok edilmesi konusunda akademisyenlerin de katıldığı çalıştay bugün Rize'de yapıldı.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü koordinatörlüğünde Rize Ticaret Borsası, Batum Shota Rustaveli Üniversitesi, Bozok Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ortaklığıyla “Rize Ricania Simulans Çalıştayı” Rize Ticaret Borsası’nda yapıldı.

ricania-simulans.20130416205703.jpg

cay-tariminda-zararli-kelebeklerin-yok-edilmesi-konusunda-calistay-yapildi.jpg

Geniş katılımlı çalıştayda; son yıllarda İlimizde başta sebze olmak üzere meyve, bağ, çay ve mısır gibi hububat ürünlerinde kurumalara neden olarak zarar veren, Ricania Simulans (Kelebek Zararlısı) böcek türüyle mücadele edilmesi konusu işlendi.

Çalıştayda konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Şafak Bulut, Artvin ilinden başlayarak Trabzon sahillerine kadar özellikle Rize’nin bitki örtüsünü etkisi altına alan zararlı kelebeklerin 2007 yılından itibaren görülmeye başladığını kaydetti. Halkımızın bu kelebeklerden çok şikayet etmesi üzerine bakanlık nezdinde çalışmalar başlatıldığını ifade eden Bulut, “Bütün bu çalışmalar sonucunda, Bozok Üniversitesi Tarım ve Doğa Bilimleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Şaban Güçlü tarafından ilimizde bulunan kelebek zararlısının Homoptera Takımı, Ricaniidae Familyasına bağlı Ricania simulans olduğu teşhis edilmiştir.” dedi.

safak-bulut.20130416205328.jpg

Bulut ayrıca, bu zararlının yok edilmesi konusunda tarafların görüşlerini almak üzere çalıştay düzenlediklerini, çalıştaydan çıkacak sonuçların bu sorunun çözümü konusunda ışık tutacağına inandığını söyledi.

Doğal Ekositem Bozulmadan Zararlı Kelebekler Yok Edilmelidir

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nden Murat Şahin, Ricania Simulans böceğinin ülkemize yurt dışından sonradan geldiğini, özellikle ülkemizin milli değeri,olduğunu söyledi. Bakanlığın bu konuyu yakından takip ettiğini, bölgenin bozulmamış bir ekosistemine zarar vermeden Ricania Simulans kelebeğiyle mücadele emek gerektiğini vurgulayan Şahin, “Bizim ülkemizin çayı sizin de bildiğiniz üzere zirai ilaç kullanılmadan doğal olarak üretilmektedir. Bu doğal üretimi bozmadan zararlı kelebeklerin yok edilmesi konusunda ilgili tarafların böyle çalıştaylarda görüş bildirmeleri önem arz etmektedir.” dedi.

murat.jpg

Prof. Dr. Şaban Güçlü, araştırmalı sonucunda bu kelebekler rahatsız edildiklerinde hızlı bir şekilde zıplayabilirler. Nimf (larva); Vücutları genel olarak açık gri renktedir. Yumurtalarını konukçularının kabukları içine bırakırlar. Ergin ve Nimfleri özellike tek yıllık sebze ve yabancı otlarda beslenerek kurumalarına neden olduklarını söyledi.  Güçlü, “Eğer bu kelebeklerle mücadele edemezsek çay bitkisindeki suyun emilip kurumasından dolayı çayda kalite ve veririm düşmesine sebep olacaktır. Bu zararlı kelebekler üreticinin, sanayicinin ve ülke ekonomisinin zarar etmesini sağlayacaktır.” dedi.  Güçlü, “Konuyla ilgili bilim insanları ve bütün tarafların bir araya gelerek bu sorunun çözümüne yönelik bir çalışma yapmanın Rize için hayati önemine inanıyorum. Unutmayalım ki Çay Rize ekonomisinin her şeyidir.” dedi.

saban-guclu.jpg

Çalıştay sonucunda bütün katılımcılara plaket takdimleri yapıldı.

cay-tariminda-zararli-kelebeklerin-yok-edilmesi-konusunda-calistay-yapildi-1.jpg