RİKE Personeline Araçtan Yaralı Kurtarma Eğitimi Verildi

RİKE Personeline Araçtan Yaralı Kurtarma Eğitimi Verildi
Rize Arama Kurtarma Ekibi (RİKE) personeline araçtan yaralı kurtarma eğitimi verildi

Rize Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe başkanlığında Rize Belediyesi İftaiye Müdürlüğü eğitim salonunda gerçekleşen eğitime, Rize Arama Kurtarma Ekibinde (RİKE) yer alan Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), Rize Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, Off Road Kulüpleri, Dağcılık Kulüpleri, Dalgıçlık kulübünden temsilciler katıldı.

Rize Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, burada yaptığı açıklamada, "Rize'de RİKE ile çok güçlü bir ekip oluşturduk ve çok iyi bir noktaya geldik. Afet ve acil durumlarda sadece Rize'de değil, ülke genelinde meydana gelebilecek her türlü acil ve afet durumuna deneyimli personellerimizle hazırlıklı olacağız." dedi.

rike-personeline-aractan-yarali-kurtarma-egitimi-verildi-1.jpg

rike-personeline-aractan-yarali-kurtarma-egitimi-verildi-2.jpg

Dr. Tepe, açıklamasının devamında Rize'nin afetlere maruziyet açısından oldukça sıkıntılı bir il olduğunu kaydederek, "Rize'nin coğrafi konumu yapısı itibari ile sel başta olmak üzere günlük hayatta irili ufaklı bir çok acil afet durumu ile karşı karşıya kalmaktayız. Afet durumunda en önemli öge afet öncesi hazırlıktır. Bu anlamda belkide en dikkat edilmesi gereken şey teçhizat donanıma sahip ve en önemlisi de yeterli eğitime sahip, hazır personelin her alan bulundurulması. Bizde bu kapsamda zaten ilimizde var olan UMKE ekibimizin yanı sıra İtfaiye ve AFAD birimlerinin akabinde, birde Türkiye'de bir olarak sivil kamu ortak bir birim olarak Rize Arama Kurtarma Ekibini Valiliğimizin şemsiyesi altında kurduk. Burada amacımız, bizim zaten elimizde kamunun afet ve itfaiye gibi kendi alanında uzman personel bulundururken, aynı zamanda özellikle ilimizde çok deneyimli dağcı, yine çok deneyimli profesyonel anlamda faaliyetlerde bulunan dalgıç arkadaşlarımız var. Nehir arama kurtarma ekiplerimiz var. Offroadçı arkadaşlarımız var ve bunların ortak özellikleri tüm afet ve acil durumlarda cani gönülden yardım etmek istemeleri, fakat kendilerinin gerek yetkilerinin olmaması, gerekse yeterli donanımlarının olmaması, maddi güçlerinin olmaması gibi sebeplerde hep ikinci planda kalıyor. Bizim bu insan gücüne ciddi anlamda ihtiyacımız vardı. Hepsini Valiliğimiz çatısı altında birleştirerek, RİKE kavramını ortaya çıkardık ve ortak bir arama kurtarma ekibi kurduk" dedi.

Bu kapsamda 15 haftadır eğitimlerin sürdüğünü söyleyen Tepe, "Bugün ise araç içinden yaralı çıkartma, kesme ve ayırma cihazlarının kullanımını ekibimizde çok basit ve yalın bir şekilde anlattık. Araç içinden yaralı kurtarmak, kesme ayırma cihazı kullanımı asli olarak afet birimlerinin ve İtfaiye Müdürlüğümüzün profesyonellik alanına girmekle beraber, biz bu eğitimler sayesinde diğer birimlerinde, dağcıların ve sağlıkçı arkadaşlarında bu konuda bilgilenmelerini, bilinçlenmelerini, tecrübe kazanmalarını sağlıyoruz. Bu eğitimlerimiz sayesinde çok güçlü bir ekip oluşturduğumuza inanıyoruz. Çünkü her alanda uzmanlaşmış ekiplerimiz var". diye konuştu.

rike-personeline-aractan-yarali-kurtarma-egitimi-verildi-6.jpg

Rize Arama Kurtarma Ekibinin yaptığı faaliyetler hakkında da bilgi veren Dr. Tepe, "Dağda bir insan mı kaldı, bir turist mi kayboldu, vatandaşımız mı yuvarlandı, hemen profesyonel dağcıların eşliğinde bizde onlara yardımcı olarak oraya gidiyoruz. Deniz dibinde bir kurtarma mı var, dalgıçlarımız dalıyor biz yardım ediyoruz. Nehirde birimi aranacak, profesyonel aramacılarımız var, onlara da ekibimizde yer alan  diğer arkadaşlarımız destek oluyor. Yani herkes birbirini asiste ediyor. Bunu birbiriyle yarışarak değil, birbirine yardım ederek, çok daha kısa zamanda hedefe ulaşmak bu sayede mümkün oluyor. Bize bu konuda en büyük desteği Valiliğimiz veriyor. Onların ekipman ve desteği sayesinde biz, çok iyi bir noktayız. Umarım ilerde çok daha iyi bir noktaya geleceğiz. Sadece ilimiz için değil, komşu illere de, ülkemiz genelinde oluşabilecek her türlü afet durumlarında acil müdahale gerektirecek durumlarda, deneyimli personellerimizde gerek deniz altında, gerek nehrin içinde, gerek dağlarda ve bir deprem olayında her zaman hazırlıklı olacağız" dedi.

rike-personeline-aractan-yarali-kurtarma-egitimi-verildi-3.jpg

rike-personeline-aractan-yarali-kurtarma-egitimi-verildi-5.jpg