Risiad'dan "Değişen Dünya Piyasalarında Rekabet" Konferansı

Risiad'dan "Değişen Dünya Piyasalarında Rekabet" Konferansı
Rize Sanayici ve İşadamları Derneği (RİSİAD) tarafından "Değişen Dünya Piyasalarında Rekabet" konulu konferans düzenlendi.

RİSİAD, KASİF ve Dünya Gazetesi işbirliği içerisinde düzenlenen “Değişen Dünya Piyasalarında Rekabetin Ön Şartı; İşbirliği, Güçbirliği ve Ortaklık” konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Dünya Gazetesi Yazarı ve Yönetim Danışmanı Dr. Rüştü Bozkurt, işbirliklerinin “moda değil, ihtiyaç” olduğunu söyledi.

Rize Sanayici ve İşadamları Derneği (RİSİAD), Karadeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (KASİF) ve Dünya Gazetesi’nin ortaklaşa düzenlediği konferans Rize Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda yapıldı.

Konferansa; Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, İl Müftüsü Yusuf Doğan, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Osman Karamustafa, Prof. Dr. Adnan Midilli, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Şafak Bulut, Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Hocaoğlu, İşkur İl Müdürü Hasan Kiraz, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Erhan Kavaz, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İl Md. V. Şaban Yakıcı, Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu, RİSİAD üyesi işadamları, sanayiciler ve esnaflar katıldı.

risiaddan-degisen-dunya-piyasalarinda-rekabet-konferansi-3.jpg

Konferansta konuşan Dr. Rüştü Bozkurt, Dünya ekonomisi ve iş çevrelerindeki talep ve kurallarının, faktörlerinin, karşılıklı bağımlılık ilişkilerinin, rekabet şartlarının köklü biçimde değiştiğini ifade ederek, nüfusun hızla kent merkezlerinde toplandığını belirterek, "İstihdam tarım ve imalat kesiminden hizmet kesimine doğru kayma baş göstermiştir. Söz dağarcığımızda bulunan, ‘küçük olsun benim olsun’, ‘bizde ortaklık olmaz’, ‘ortak atın beli eğri olur’ gibi kültürel önyargılarımızın mutlaka kırılması gerekmektedir. Dünyanın gelişen ekonomileri ölçek ekonomisinin erişebilirliği ile küçük ve orta ölçekli yapının esneklik ve hızına dayanıyor. Bu nedenle kültürel ve inanç sistemimizde var olan birleşme, dayanışma, ortak iş yapma gibi özelliklerimizi öne çıkarmalıyız" dedi.

rustu-bozkurt.jpg

Ortaklık ve işbirliği kurarken dikkat edilmesi gereken hususlara da konuşmasında yer veren Bozkurt, önemli maddeleri şöyle sıraladı:

1-  Ortaklık kurmadan önce mutlaka daha önce ortaklık kurmuş ve başarısız olmuş en az beş kişiyle, başarılı olmuş en az iki kişiyle konuşun.

2-  Ortaklığınızı mutlaka yazıya dökün, mukavele yapmadan ortaklık yapamayın, oğlunuzla bile bir yabancıyla ortaklık yapıyormuş gibi mukavele ederek ortaklık yapın.

3- Ortaklık yaparken A,B ve C diye 3 ayrı planınız olsun işler iyi giderse ne yapmalı, kötüye giderse ne yapmalı, planlandığı gibi giderse ne yapmalı gibi bütün senaryoları hesaplayarak mukavele metnine yazın. Asla ve asla işler hep iyiye gidecekmiş gibi hareket etmeyin, ortaklığın sonlandırılmasının, işin tasfiye edilmesinin de nasıl olacağını ortaklık metnine ekleyin. Çünkü işin tasfiye edilmesi de kutsaldır.

Ortaklıkların bir moda değil ihtiyaç olduğunu vurgulayan Bozkurt, Türkiye’nin bir fırsatlar ülkesi olduğunu iyi sanayi altyapısının hepsinden önemlisi ise girişimci insan potansiyelinin bulunduğunu ve coğrafyanın erişebilirlik ve ulaşabilirlik ortamlarının her geçen gün arttığını belirterek,  Rize olmak üzere yapılacak işleri sıraladı.

risiaddan-degisen-dunya-piyasalarinda-rekabet-konferansi-4.jpg

 Akrabalarla kurulacak ortaklıklar hakkında bilgi de veren Bozkurt, ‘Akrabalarla ortaklıkta başarılı olabilmek için  “ihtimalleri” düşünüp, başında tartışıp, yapılması ve yapılmaması gerekenleri mutlaka yazılı hale getirin. Akraba, eş dost ile ye iç ama, alış veriş etme!” diyen bir kültürden geldiğimiz hep akılda tutulmalı. Kuruluş aşamasında, tanımlamalar netleştirildikten sonra ortakların eş ve çocuklarının katılacakları   şeffaf bir toplantıda  alınan kararlar ve gerekçeleri, atılan imzalar  onlarla mutlaka paylaşılmalı, kimseye, “….benim haberim yoktu”  bahanesi bırakılmamalı’ diye konuştu.

İşyerlerinde  “işini bilen danışman ve uzman çalıştırmayı”  bir mali yük olarak değil; bir fırsat olarak görülmesi gerektiğini söyleyen Bozkurt, ‘ Bir bilene sistemli danışma alışkanlığı, danışarak sonuç almanın yol ve yöntemlerine kafa yorunuz; başkalarının birikimden yararlanmanın en ucuz yol olduğunu unutmayınız. Ortaklık fikrinin başladığı andan, ortaklık süreci boyunca sistematik  “sorgulama toplantıları”  yapınız. Toplantılarda işyerindeki en alt kademedeki insanlarla en üst kademedeki insanlara kadar herkes özgür, açık ve net olarak düşüncelerini ortaya koyacak bir iklim yaratınız ki sizi geleceğe taşıyabilecek “işyeri kültürü” oluşabilsin şeklinde konuştu.

 “Değişen Dünya Piyasalarında Rekabetin Ön Şartı; İşbirliği, Güçbirliği ve Ortaklık” konulu konferansın açılış konuşmasını yapan RİSİAD Başkanı Mustafa Külünkoğlu da “Bugün dünya, ticarî, siyasî, kültürel vb. alanlarda, süratle büyük ölçekli olmanın geçerli olduğu bir döneme doğru kaymaktadır. Büyük ölçekli işleri de büyük ve güçlü işletmeler yapabilmektedir. Bunun sonucunda da küçük işletmeler hızla yok olmakta, büyük işletmeler ise varlıklarını sürdürmektedirler. Böyle bir ortamda işletmelerin rekabet edebilmeleri için güçlerini bir araya getirerek işbirliklerine gitmeleri zorunlu hale gelmiştir. Artık bırakınız küçük işletmeleri, bugün yıllık cirosu devlet bütçelerinden daha büyük olan şirketler bile işbirliğine, ortaklıklara imza atıyor.

mustafa-kulunkoglu.20130425200658.jpg

“Biz bir araya gelemeyiz, ortaklığı beceremeyiz” diye sık sık yakınırız ama bilerek veya bilmeyerek birçok konuda da işbirliklerine imza atarız. Aslında bizim Türk iş dünyası olarak işbirliklerini, ortaklıkları kurmada, becermede bir sıkıntımız yok. Biz ortaklıkların sürdürülmesi ve yaşatılmasında sorun yaşıyoruz. Kültürel değerlerimiz bizi ortak hareket etmeye, işbirlikleri yapmaya itiyor ama bunu sürdüremiyor, sonunu getiremiyoruz.” dedi.

Konferansın sonunda Belediye Başkanı Halil Bakırcı, Rize’yi hatırlaması için Yazar Rüştü Bozkurt’a organik çay ve altın işlemeli çay seti hediye etti.

risiaddan-degisen-dunya-piyasalarinda-rekabet-konferansi-5.jpg

risiaddan-degisen-dunya-piyasalarinda-rekabet-konferansi-2.jpg

risiaddan-degisen-dunya-piyasalarinda-rekabet-konferansi-1.jpg