Rıza Çalımbay'dan Açıklamalar

Rıza Çalımbay'dan Açıklamalar
Ç.Rizespor teknik direktörü Rıza Çalımbay, sezon sonu hedefleri, 6+0+4 kuralından, transferden, altyapıdan ve dört büyüklerin yaptığı transferlerden bahsetti.

Ç.Rizespor teknik direktörü Rıza Çalımbay SkyTurk360'tan Yıldız Yakar'a özel açıklamalarda bulundu. SkyTurk360'tan Yıldız Yakar'a konuşan Rıza Çalımbay 6+0+4 kuralından, transferden, altyapıdan ve dört büyüklerin yaptığı transferlerden bahsetti.

Yıldız Yakar: Ç.Rizespor’a baktığımızda lige iyi bir başlangıç yaptı, üç haftada altı puan topladı. Siz neler düşünüyorsunuz? Sizce Spor Toto Süper Lig’e nasıl başladınız?

Rıza Çalımbay: Genel olarak lige iyi bir başlangıç yaptık. Çünkü yeni bir takımız, yeni bir kadromuz var, on tane futbolcu arkadaşımız ikinci ligden gelen futbolcular geri kalan 15 oyuncularda transfer edildi. Bu kadroyu kısa sürede uyum sağlaması ve kaynaştırmak biraz zaman alıyor. Eksik arkadaşlarımızın olması da dezavantaj oluyor bizim için. Her şeye rağmen lige iyi başladık. Zor bir maç olan Gençlerbirliği maçı ile lige başladık karşımızdaki tecrübeli bir takımdı. Takımımızda Süper Ligi tanımayan arkadaşlar da vardı. Buna rağmen çok iyi mücadele ettik, güzel oyun oynadık. Zaman zaman antrenmanlarda sezon başı yaptığımız çalışmaları oyuna yansıttık. Zaman zaman hatalar yaptık ama önemli olan ilk maçı kayıpsız kapatmaktı ve bunuda başardık. Tabiki buradaki en büyük etken taraftarımızdı. Gerçekten mükemmeldiler. Sonraki hafta Trabzon ile oynadık. Belki de oynadığımız en iyi maçlardan bir tanesini kaybettik. Ama takımıma çok inanıyorum ve güveniyorum. Sonraki hafta iki tane yeni takım karşılaştı. K.Erciyesspor ile biz o da zor maçtı. Erciyesspor da iyi bir takımdı. İyi transferler yapmışlardı. Şu ana kadar kendi sahamızda kayıpsız geldik. Bizim için bir bir buçuk aylık bir süre yeterli olacak. Eksik ve sakat arkadaşlarımız gelince daha iyi bir duruma geleceğiz.

Yıldız Yakar: Siz daha önce de Ç.Rizespor’u çalıştırmıştınız. Daha önceki takımla şu andaki takıma baktığınızda neler görüyorsunuz?

-TRANSFERDE SIKINTI YAŞADIK. HİÇ BİR ANADOLU TAKIMI İSTEDİĞİ TAKIMI KURAMADI

Rıza Çalımbay: Daha önce de çalıştırdığım takım Süper Lig’de oynayan bir takımdı. Oyuncuların hepsi Süper Lig oyuncusuydu. Şimdiki dezavantajı ikinci ligden Süper Lig’e yeni çıkan bir takım ve yeni bir takım kurmak zorundasınız. Eskiden beş altı oyuncu almanız yeterliydi, şimdi on beş taneye yakın futbolcu aldık. O zamanki Ç.Rizespor ile şimdiki Ç.Rizespor’un arasındaki en büyük fark bu.Transferde sıkıntı yaşadık. Hiç bir anadolu takımı istediği takımı kuramadı. Galatasaray takımı bir oyuncuya 13 milyon euro verip alabiliyor ama belkide biz o parayla bir takım kuruyoruz. Fenerbahçe, Beşiktaş, Trabzonspor ile transfer konusunda boy ölçüşmemiz mümkün değil. Biz de kendimize göre en iyilerini almaya çalışıyoruz. Çok oyuncu buluyoruz. Bu oyunculardan bazılarını alamıyoruz maddi imkansızlıklar ya da başka nedenlerden dolayı. Üç büyükler gibi şansımızın olması mümkün değil. Şampiyonluğa baktığınız zaman en büyük favori de onlar gösteriliyor tabi bu çok doğal. Bizim de mücadeleyi bırakmadan çok iyi şekilde oynamamız gerekiyor. Kaliteli oyuncular her zaman fark yaratabiliyorlar. Biz de çok iyi çalışarak, mücadele ederek, iyi şeyler yaparsak sahada ve taraftarımızın da desteğiyle aynı şeyleri yapabileceğimize inanıyorum.

Yıldız Yakar: Ali Adnan’ı transfer ettiniz. Şu andaki 3 haftalık periyotta Ali Adnan’dan memnun musunuz? İleride büyük takımlara gönderme düşünceniz var mı?

Rıza Çalımbay: Ali Adnan gerçekten kaliteli bir oyuncu, çok mükemmel bir insan. Irak’lı sadece Arapça biliyor tek sıkınıtısı o bu yüzden de biraz sıkıntı yaşıyoruz. Eğer büyük takımlara gitseydi, yedek kalsaydı sadece öğrendikleri ile gidebilirdi. Biz de sürekli oynaması, eksiklerini gidermesi için iyi bir şans. Ali Adnan genç bir oyuncu ileride mutlaka büyük takımlara gidecektir. Bana göre birçok eksiği var onları düzelttiği takdirde hem Türkiye’de, hem Avrupa’da rahatlıkla oynayabilecek kapasitede. Çünkü bütün dünyada sol bek sıkıntısı var. Bize gelmesi onun için için avantaj.

Yıldız Yakar: Önümüzdeki sezonda Ç.Rizespor’un Avrupa kupalarına katılma hedefi var mı? Ç.Rizespor’u Avrupa Ligi’nde görebilecek miyiz?

-ŞU ANDA LİGE TUTUNMAMIZ ÇOK ÖNEMLİ

Rıza Çalımbay: Şu anda lige tutunmamız çok önemli. Daha sonra zaten Ç.Rizespor’un Avrupa kupalarına katılması gerekiyor. Ç. Rizespor’un çevresi var imkanları ve tesisleri mükemmel ama altyapısı bana göre yetersiz bunu düzelttikden sonra bana göre Rize mutlaka futbol şehri olur. Gerçekten iyi bir potansiyeli var. Sonuna kadar sahip çıkıp dikkatli planlı ve programlı hareket edilebilirse bence Avrupa’ya gitmemesi için hiçbir engel yok.

Yıldız Yakar: Milli Takıma gelecek olursak, şu anda Fatih Terim yönetiminde çalışmalarına devam ediyor. Abdullah Avcı’nın istifası sonrasında Fatih Terim hem Milli Takım’ın hem de Galatasaray’ın teknik direktörü oldu. Bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz?

Rıza Çalımbay: Fatih hoca açısından zor bir iş. Çünkü Milli Takım’da çok krıtik maçları var. Galatasaray’ın da çok kritik maçları var. Fatih Terim’in ikisinde de başarılı olması gerekiyor. Galatasaray’ın alacağı bir iki tane kötü netice Fatih hocayı yüzde yüz etkiler. Çünkü Galatasaray takımı hem ligde hem Avrupa’da hem de Türkiye Kupası’nda da mücadele edecek. Bunun için Fatih hocanın işi zor. Herkesin çok iyi şekilde hocaya yardımcı olması gerekiyor. Anadolu takımı çalıştırmış olsaydı bunu telafi edebilirdi. Sadece lig oynayacağı için daha kolay olurdu. Fatih hoca’nın alabileceği kötü sonuçlar hoca için sorun olabilir ki bu işi bekleyen insanlar da var. Bende 4 sene boyunca Mustafa Denizli ile Milli takımda çalışmıştım. Milli takım hepimizim gitmek istediği bir yer ve bizim için çok kutsal bir yer. Fatih hoca Milli Takım’da inşallah başarılı olur.

Yıldız Yakar: 2014 Dünya Kupası elemlerinde bu zorlu maçları geçip Brezilya’ya gidebilir miyiz sizce?

Rıza Çalımbay: Milli Takım’ın bu gruptan kesinlikle çıkacağına inanıyorum. Biz Hollanda ile bile kafa kafaya oynayabilirdik. Malesef istediğimiz gibi gitmedi maçlar. Kalan maçları iyi bir şekilde bitirirsek gitmemek için bir engel yok. Önemli olan herkesin inanması ve güvenmesi.

Yıldız Yakar: Kulüplere baktığımızda çok önemli transferler yaptılar. Şampiyonluk olarak hangi takımı yakın görüyorsunuz?

-DÖRT BÜYÜK TAKIMA BAKTIĞIMIZDA İNANILMAZ TRANSFERLER YAPTILAR

Rıza Çalımbay: Dört büyük takıma baktığımızda inanılmaz transferler yaptılar. Belkide son yılların en büyük transferlerini yaptılar. Hatta 6+0+4’ün çıkması takımlar için kötü oldu. Herkesin elinde bir sürü oyuncu kaldı, kadrolar iyice şişti. Buna rağmen çok iyi oyuncular alınıyor. İyi oyuncular bile yedek kalıyor. Biz onların yedeğinin yedeğini bile almakta zorlanıyoruz. Çok değişik ilginç bir lig yaşanıyor. Şampiyon kim olur konusunda şu anda konuşmak erken. Beşiktaş lige iyi başladı. Bana göre altı da üstü de olmayan bir lig yaşanacak.

Yıldız Yakar: Peki Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın CAS sonuçlarını nasıl değerlendirirsiniz?

Rıza Çalımbay: Bence bu konuda konuşmya gerek yok. Türk futbolu adına gerçekten üzücü bir şey. Beşiktaş takımının rakibini eleyip de gidememesi gerçekten üzücü. İnşallah bu son olur.

Yıldız Yakar: Ligin ikinci haftasında Trabzonspor ile mücadele ettiniz. Bu maçta Volkan Şen’e kötü tezahüretlar yapıldı. Volkan Şen de teknik heyetin izni olmadan sahayı terketti. Mustafa Reşit Akçay Volkan’a sahip çıktı fakat Trabzonspor Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu’nun yaptığı bir takım açıklamalar var. Siz bununla ilgili neler düşünüyorsunuz? Gözlemlerinizi paylaşabilir misiniz? Sizin oyuncunuza yapılsa tepkiniz nasıl olurdu?

Rıza Çalımbay: Aslında bu konu Türk futbolu adına belki de bazı şeylerin bitiş noktası olurdu. Benim gözlemlediğim kadarıyla kimse bu konuyu tam değerlendirmiyor. Bu konunun üstüne gitmek gerekiyordu. Her açıdan önemli bir şeydi. Maalesef kimse üstüne gitmedi, kesip attı. Bir kere hiçbir futbolcuya küfür edilmez. Futbolcu hiçbir zaman sahaya kötü oynamak için çıkmaz. O kadar kısa mesafeden küfür edilirse futbolcu bunu duyar, bundan etkilenir ve oyununu etkiler. Kesinlikle Volkan izinsiz çıkmadı, hatta beni değiştirin diye işaret etti. Ben çıkıyorum diyerek kendi kafasına göre oyundan çıkmadı. Volkan’a haksızlık yapılıyor. Benim oyuncum da olsa sonuna kadar korurum. Rakip takım taraftarı küfür etse etkilenmezsin daha da hırslanabilirsin ama kendi takımın taraftarı küfür ederse bundan etkilenirsin. Trabzon taraftarı her zaman oyuncusuna sahip çıkmışır. Belki o olay çıkmasa Volkan devam etseydi belki biz kazanacaktık.

Yıldız Yakar: Spor Toto Süper Lig’in dördüncü haftasında Gaziantep’le karşılacaksınız. Zor bir maç olacak gibi. Neler söylersiniz?

Rıza Çalımbay: Zor bir deplasman maçı olacak. Onlar da lige istediği gibi başlayamadı. Onlar da bu kötü gidişe son vermek için bizimle oynayacakları karşılaşmayı şans olarak görüyorlar. Hangi takım olursa olsun her maç zor. Ligin başları gerçekten zorlu, çünkü takımları tam tanımıyoruz . Bana göre 7. haftaya kadar her takım birbirini tanıma problemi yaşayacak. Daha sonrda kıran kırana bir lig yaşanacak.

Yıldız Yakar: Mevcut TFF’nin yönetim şeklini beğeniyor musunuz? Örneğin yabancı sınırlaması hakkındaki kararları ve diğer karalarını nasıl karşılıyorsunuz?

Rıza Çalımbay: Orada olan insanlar gerçekten kaliteli insanlar, futbolun içinde olan insanlar. Tabiki onlar da işin doğrusunu yapmaya çalışıyorlar. Sıkıcı üzücü olaylar oldu. Onlar da işin içinden çıkmak için bir uğraş veriyorlar. Bu olaylar bittikten sonra iyi şeylere kavuşacağımızı düşünüyorum. Yabancı sınırlandırması bu sene olmamalıydı. Önümüzdeki sene olması daha iyi olurdu.

Yıldız Yakar: Galatasaray’ın Şampiyonlar Ligi’ndeki rakiplerini nasıl değerlendiriyosunuz? Kupa gelir mi sizce?

Rıza Çalımbay: Çıkan takımlar gerçekten zor. Galatasaray’ın çıkmaması için bir neden yok. Kendi sahasındaki maçları kazanırsa grupdan çıkabilir.

Yıldız Yakar: Ç.Rizespor’un sezon sonu hedefleri nelerdir?

Rıza Çalımbay: Öncelikle ligde kalıcı olmamız gerekiyor. Uyum sürecini iyi atlatmamız gerekiyor.

Röportaj: Yıldız Yakar