Rize Baro Başkanı Av. Peçe: "Avukat İçin de Adalet!"

Rize Baro Başkanı Av. Peçe: "Avukat İçin de Adalet!"
Rize Baro Başkanı Av. Ümit Peçe, 5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla yayınladığı mesajda, adaletin avukatlar için de tesis edilmesi gerektiğini vurguladı ve meslekte karşılaştıkları zorlukları dile getirdi.

Rize Baro Başkanı Av. Ümit Peçe, 5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla Türkiye Barolar Birliği ve 81 baronun ortak açıklaması okuyarak, hukuk sistemindeki aksaklıklara ve avukatlık mesleğinin sorunlarına dikkat çekti. Aavukatların ekonomik, hukuki ve fiziki şiddetle karşı karşıya olduklarını belirten Baro Başkanı Peçe, “Avukat için de adalet” demek için Türkiye Barolar Birliği ile baroların 27 Nisan 2024 tarihinde Ankara’da gerçekleştireceği buluşmaya tüm avukatları davet etti.

Demokrasinin Temeli Adalet, Adaletin Teminatı Avukattır

Rize Baro Başkanı Peçe, 5 Nisan Avukatlar Günü münasebetiyle yaptığı açıklamada, avukatların önemini ve mesleğin karşı karşıya olduğu sorunları dile getirdi. Peçe, "Demokratik toplumun temel direği adalettir ve adalete erişimin güvencesi avukattır" dedi.

Avukat Olmadan Adil Yargılanma Olmaz

Peçe, avukatların sadece müvekkillerinin değil, savunma hakkının da temsilcisi ve hak savunucusu olduğunu vurguladı. "Avukat olmadan adil yargılanma olmaz" diyen Peçe, adil yargılanma olmadan da toplumsal barış ve güvenin tesis edilemeyeceğini, hukukun üstünlüğünün korunamayacağını kaydederek, “Savunma hakkının güvencesi olarak avukat, hukuk devletinin hayata geçirilmesini sağlar. Bizler, yüklendiğimiz bu onurlu görevi, kutsallığına yakışır şekilde özen, doğruluk ve onurla yerine getirmenin çabası içerisindeyiz.” dedi.

Güçlü Avukat İçin Güçlü Baro

Adalete erişim hakkı için güçlü avukata, güçlü avukat için de güçlü Baro'ya ihtiyaç olduğunu belirten Peçe, "Yurttaşın haklarının savunucusu avukat, avukatın savunucusu da Baro'dur" dedi. Peçe, Baro'nun sadece bir meslek örgütü olmadığını, aynı zamanda yurttaşların başta adil yargılanma olmak üzere tüm hak ve özgürlüklerinin takipçisi olduğunu belirterek, “Baro ve avukat zayıf düşerse, bundan en büyük zararı yurttaşlar ve hukuk düzeni görür.” diye konuştu.

Avukatlar Sorunlarla Boğuşuyor

Peçe, tüm bu öneme rağmen avukatların sosyoekonomik sorunlarla boğuştuğunu, avukatların sadece ekonomik değil, aynı zamanda hukuki ve fiziki şiddetle de karşı karşıya olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu: “Bunu dile getirmek için bugüne kadar hep ‘Güçlü Baro Güçlü Avukat’, ‘Herkes için adalet, adalet için avukat’ dedik. Ancak ülkemizde avukatların sosyoekonomik sorunları her geçen gün arttı. Mesleğimizin ve Baroların ekonomik sürdürülebilirliği tarihimizin en alt düzeyine inmiş durumdadır. Yalnızca ekonomik değil, aynı zamanda hukuki ve fiziki şiddetle de karşı karşıyayız. Avukatlar, müvekkiliyle özdeşleştiriliyor, yargılanıyor, darp ediliyor, yaralanıyor ve öldürülüyor.”

"Bugün 'Avukat İçin de Adalet!' diye haykırmak zorunda kalıyoruz" ifadesinde bulunan Peçe, yaşadıkları sorunların mesleğin icrasını imkansız hâle getirirken adaletin tesisi önünde de bir engel oluşturduğunu kaydetti.

27 Nisan'da Ankara'da Buluşma

Peçe, 27 Nisan 2024 Cumartesi günü Ankara'da "Avukat İçin de Adalet" demek, mesleğin sorunlarını bir kez daha haykırmak, şiddete ve ekonomik sorunlara karşı meslek onurunu ve emeğini savunmak için buluşacaklarını duyurarak, şunları kaydetti: “Türkiye’nin 81 ilinde, 190 bin avukatın kayıtlı olduğu meslek örgütleri olarak, avukat için adaletin sağlanmadığı bir 5 Nisan Avukatlar Günü daha geçirmeyi kabul etmiyoruz. Yurttaşların hak arama özgürlüğünün teminatı olan savunmayı temsil eden avukatlar, onların örgütlü gücü Barolar ve Türkiye Barolar Birliği olarak; 27 Nisan 2024 Cumartesi günü Ankara’da ‘Avukat İçin de Adalet’ demek, mesleğimizin çözüm bekleyen sorunlarını bir kez daha haykırmak, şiddete ve ekonomik sorunlarımıza karşı meslek onurumuzu ve emeğimizi savunmak için buluşuyoruz.

Adalet için sorumluluk yüklenen her avukatla birlikte, ‘avukat için de adalet’ mücadelesinde kararlılıkla ilerleyecek, onurlu meslek mirasımızı geleceğe taşıyacağız.”

5 Nisan Avukatlar Günü Mesajı

Peçe, 5 Nisan Avukatlar Günü'nde mesleğin sorunlarının çözümüne yönelik taleplerini bir kez daha kamuoyunun dikkatine sunarak, "Adalet için sorumluluk yüklenen her avukatla birlikte, 'avukat için de adalet' mücadelesinde kararlılıkla ilerleyecek, onurlu meslek mirasımızı geleceğe taşıyacağız" dedi.

Peçe, 5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla da mesleğin sorunlarının çözümüne yönelik taleplerini şu şekilde sıraladı:

  • Nitelikli bir hukuk eğitimiyle hem mesleğimizde hem de adalet hizmetlerinde niteliğin artırılmasını istiyoruz.
  • CMK Ücret Tarifesi’nin avukatın emek ve mesaisini karşılayacak düzeyde olmasını istiyoruz.
  • Yalnızca Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı değil, staj sonrasında Avukatlık Meslek Sınavı istiyoruz.
  • Mesleki faaliyetimizin temeli olarak yargı bağımsızlığının tesisini, hukukun üstünlüğü ilkesine uygun hareket edilmesini istiyoruz.
  • Avukata yönelik şiddetin son bulmasını, şiddet faillerinin en ağır yaptırımlarla cezalandırılmasını istiyoruz.
  • Mesleğimizin itibarının korunmasını istiyoruz.
  • Kamu avukatlarının özlük haklarının kanunla düzenlenmesini istiyoruz.
  • Stajyer avukatlar için Hazine’den karşılanan ücret istiyoruz.
  • Adli yardım ödeneklerinin artırılmasını istiyoruz.
  • Başta CMK ve adli yardım ödemelerinde olmak üzere, avukatlık hizmetleri için KDV indirimi istiyoruz.
  • Bağlı çalışan avukatların hukuki statülerinin güvence altına alınmasını istiyoruz.
  • Avukatlık mesleğinin iş alanlarının daraltılmasının önüne geçilmesini istiyoruz.
  • Avukatın tekel hakkını olduğu kadar yurttaşın adil yargılanma hakkını da ihlal eden hukuka aykırı faaliyetlere son verilmesini istiyoruz.
  • Kişisel verilerin korunması vb. gerekçelerle mesleki faaliyetlerimizin engellenmemesini istiyoruz.
  • Baroların gelirlerinin artırılmasını sağlayacak hukuki mekanizmaların hayata geçilmesini istiyoruz.
  • Yargının kurucu unsurları arasında eşitlik, savunma makamı için adil bir temsil gücü istiyoruz.

HABERE YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
1 Yorum