Rize Baro Başkanı Peçe’den 5 Nisan Avukatlar Günü Kutlaması

Rize Baro Başkanı Peçe’den 5 Nisan Avukatlar Günü Kutlaması
Rize Baro Başkanı Avukat Ümit Peçe, 5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Rize Baro Başkanı Av. Ümit Peçe, 5 Nisan 1958 yılından beri kutlanan Avukatlar Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, meslektaşlarının 5 Nisan Avukatlar Gününü kutladı.

Baro Başkanı Peçe, mesajında şunları kaydetti: “Günümüz koşullarında adalete erişimin birçok zorluğu yanında, haklı olmanın yetmediği, hakkını teslim alabilmenin ise bir avukat için bile zor olduğu hukuk sistemimizde vatandaşın hukuki himayesinin teminatı, hakkının tespit ve tescili için avukatların varlığı olmazsa olmazdır.

Oldukça zor bir mesleği icra eden, birey hak ve özgürlüklerinin savunulmasında, hakların korunmasında, hukukun üstünlüğünün var olmasında yılmadan çaba gösteren; demokratik, laik, sosyal ve hukuk devletinin devamının güvencesi olan meslektaşlarımın 5 Nisan Avukatlar Gününü kutlar, saygılar sunarım.”

AVUKATLAR GÜNÜ NE ZAMAN İLAN EDİLDİ?

Cumhuriyetin ilanından sonra ilk kez geniş bir katılımla 3 Ocak 1934 tarihinde İzmir’de “Türkiye Avukatlar Birliği” toplantısı yapılmış ve bu toplantıda 5 Nisan Avukatlar Günü olarak kabul edilmiştir.

3 Ocak 1964’de yapılan toplantıya baro başkanları ve temsilcileri katılmış ve tüm baroların tek bir çatı altında toplanması teklif edilmiştir. Bu tarihten 24 yıl sonra 5 Nisan 1958’de İzmir Ticaret Odası toplantısında iki gün süren tartışmalardan ve fikir paylaşımlarından sonra “Barolar Birliği”’nin kuruluş çalışmaları başlamıştır. Bu tarih ise daha sonra Avukatlar Günü olarak kutlanmaya başlanmıştır.

rize-baro-baskani-av.jpg