Rize Barosu’ndan Adli Yıl Açılış Töreni'ne Katılmayacak Barolara Sert Tepki

Rize Barosu’ndan Adli Yıl Açılış Töreni'ne Katılmayacak Barolara Sert Tepki
Rize Baro Başkanı Av. Ümit Peçe, Yargıtay Başkanlığı tarafından düzenlenecek Adli Yıl Açılış Töreni'ne katılmayacaklarını açıklayan barolara sert tepki göstererek, Rize Barosu olarak törene katılacaklarını söyledi.

Rize Baro Başkanı Av. Ümit Peçe, Yargıtay Başkanlığı'nın Cumhurbaşkanlığı külliyesinde gerçekleştireceği Adli Yıl Açılış törenine tüm Baro Başkanlarını davet etmesi dolayısıyla bazı baroların davete katılmamalarının aksine Rize Barosu'nun davete katılacağını söyledi.

Av. Peçe, yaptığı açıklamada, Yargıtay Başkanlığı'nın Cumhurbaşkanlığı külliyesinde gerçekleştireceği Adli Yıl Açılış törenine tüm Baro Başkanlarını daveti sonrası; İstanbul, İzmir, Ankara, Aydın gibi bazı baroların katılmama yönündeki basın açıklamaları üzerine Rize Barosu olarak açıklama yapma ihtiyacı duyduklarını kaydederek, "Bir kısım barolar, Adli yıl açılış töreninin tarafsız bir mekanda gerçekleştirilmesinin gerektiğini, Cumhurbaşkanlığı külliyesinde gerçekleştirilmesinin Yargı Bağımsızlığı ve tarafsızlığına gölge düşüreceğini ileri sürerek davete icabet etmeyeceklerini ifade etmişlerdir. 

Açıklama yapan baroların endişelerinin yargı bağımsızlığının zedelenmesi, tarafsızlığın yitirilmesi vs olduğunu düşünmüyorum. Zira aynı barolar kısa zaman öncesinde Türkiye Barolar Birliğinin aktif katılımı ile hazırlanan Yargı Reformu Strateji Belgesinde avukatlık mesleğinin yıllardır kangren olmuş birçok sorununa çözüm getirmesine rağmen, Adalet Bakanlığı ile el sıkışılmasına karşı çıkmış, Reform Belgesi küçümsenmiş, Barolar Birliği Başkanını siyasete teslim olmuş kişi olarak ilan etmişlerdir. " dedi.

rize-baro-baskani-umit-pece.jpg

Av. Peçe, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu'nun Adalet Bakanlığı ile yürüttüğü görüşmeler neticesinde mesleğin kangren olmuş sorunlarını çözme aşamasına getirdiğine ve bazı baroların bu tutumlarının bu sürece zarardan başka bir katkı sağlamayacağına vurgu yaparak, törene katılmayacak katılmayacak baroların tepkisinin anlaşılır bir durum olmadığını belirtti ve şunları kaydetti: "Mesleğin birçok sorununun çözüm aşamasına geldiği, özellikle Adalet Bakanımız Sn. Abdülhamit Gül'ün sorunların çözümünde gösterdiği irade ve fedakarlığı, Sayın Metin Feyzioğlu'nun mesleğin yıllardır hep konuşulan ancak bir türlü çözülemeyen sorunlarını Adalet Bakanlığı ile yürütülen karşılıklı anlayış ve müzakere ile çözüme kavuşturma aşamasına geldiği bir süreçte bazı baroların bu şekilde siyasi tavır sergilemeleri her şeyden önce mesleğin sorunlarının çözümündeki aktif sürece zarardan başka bir şey getirmeyeceği tüm meslektaşlarımın malumudur.

Geçmişte yaşanan birçok haksızlığa, Yüksek Yargı Makamında bulunanların askeri vesayet makamlarından brifing aldığı dönemde ses çıkartmayıp hukuktan hiç bahsetmeyenlerin bu dönem devletin başı olan Cumhurbaşkanlığı’nda gerçekleştirilecek törene bu denli tepki göstermeleri anlaşılabilir bir durum değildir.  

Anayasamızın 104. Maddesinde (Değişik: 16/04/2017): Cumhurbaşkanı Devletin başıdır. Yürütme yetkisi Cumhurbaşkanına aittir. 

Cumhurbaşkanı, Devletin başkanı sıfatıyla Türkiye Cumhuriyetini ve Türk Milletinin birliğini temsil eder; Anayasanın uygulanmasını, Devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını temin eder. 

Anayasamızdaki Devletin başı sıfatı ile devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını teminle görevli Cumhurbaşkanımızın da katıldığı Cumhurbaşkanlığı Kongre merkezinde yapılacak olan adli yıl açılış töreninin Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığına halel getirmeyeceğini, Rize Barosu olarak törene katılmayacakları yönünde basın açıklaması yapan baroların kararlarının hukuki olmayıp siyası ve kişisel kararlar olduğunu, Rize Barosu olarak törene katılacağımızı kamuoyuna saygı ile arz ederiz."

Öte yandan Türkiye Barolar Birliği (TBB) Yönetim Kurulunun da düzenlenecek Adli Yıl Açılış Töreni'ne katılacağı bildirildi.