Rize Belediye Bloklarındaki Yıkım Başladı

Rize Belediye Bloklarındaki Yıkım Başladı
Rize'de yürütülen kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında 1970'li yıllarda deniz dolgusu üzerine yapılan, kentin ticaretinin yüzde 30'unun gerçekleştiği ve korozyon nedeniyle tehlike arz eden "Belediye Blokları"nın yıkımına başlandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öncülüğünde Rize Belediyesi ve TOKİ ortaklığıyla kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamındaki yıkım çalışması öncesi Deniz Caddesi'nde tören düzenlendi.

Rize'de deniz suyundan kaynaklı korozyon nedeniyle risk taşıyan ve Rize ticaretinin önemli bir kısmını içerisinde barındıran, 15 yılı aşkın süredir yıkımı konuşulan belediye bloklarının yıkımına başlandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öncülüğünde Rize Belediyesi ve TOKİ ortaklığıyla kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamındaki yıkım çalışması öncesi Deniz Caddesi'nde düzenlenen törende konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Belediye Blokları olarak bilinen alanın 1970'li yıllarda denizin doldurulmasıyla yapıldığını hatırlattı.

Dönemin Belediye Başkanı Ekrem Orhon'un "Denizi kara, karayı para yapan adam" olarak tanındığını ifade eden Yazıcı, Rize'nin o dönemlerde bu projelerle çok konuşulduğunu söyledi.

AK Parti hükümetinin her türlü değişim ve dönüşüm projelerinin hedefinde insan olduğunun altını çizen Yazıcı, "Yaşam için çalışılan alanların güvenli olması gerekir. Bu mülahazalarla 5-6 yıldır konuşulan kentsel dönüşümü vuracağımız ilk kazma ile başlatmış oluyoruz." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'nin her yerindeki büyük projeleri yakından takip ettiğinin altını çizen Yazıcı, "Son Rize ziyaretinde yakın zamanda inşaata başlanacağı kendisine ifade edilmişti. Bugün bunu gerçekleştiriyoruz. Bu yıkımın, kentsel dönüşümün etaplarından en büyüğü mülk sahiplerinin olurunu, onların da katkılarını alarak fiiliyata geçmeleri için izin verdiler. O nedenle herkese ayrı ayrı teşekkür ediyoruz. Bu bir paylaşım ve güven işidir." ifadelerini kullandı.

708009-(1).jpg

Devletin ve belediyenin imkanları ölçüsünde gerekli desteği sağladığına işaret eden Yazıcı, "İnşallah belirlenen zaman içerisinde kentsel dönüşüm gerçekleştirilecek. Rize'ye, Rize'nin güzelliğine bir güzellik daha katacak. Burada can güvenliği açısından tehlike arz eden bu müşkülatı da ortadan kaldırmış olacağız." şeklinde konuştu.

Boş dükkanlarda duvarların ufalandığı görülürken, paslanmış inşaat demirleri de gün yüzüne çıktı. Bazı işletmelerde ise kolonların ve kirişlerin dükkana yapılan tadilatlar esnasında kesildiği ve kolonlara ciddi zarar verildiği de gözlerden kaçmadı. Tören ile başlayan yıkıma AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Rize Valisi Kemal Çeber, Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, AK Parti Rize İl Başkanı İshak Alim, Merkez İlçe Başkanı Burak Ak'ın yanı sıra ilgili kurum amirleri ve siyasiler katıldı.

Belediye Başkanı Rahmi Metin, yıkımın başlamasının ardından yaptığı açıklamada, "Yıkımda görüldüğü gibi ne kadar kolay demiri, çimentosu mukavemetini kaybettiğini izliyoruz. 23 dönümlük alan bir ay içerisinde tamamen yıkılmış ve taşınmış olacak. Biz bir ay sonra müteahhitle zemini açma, fore kazıkları çakma ile ilgili müsaade etmiş olacağız. Bir ay sonra burası yerle bir olmuş olacak. " dedi.

Metin, Rize'nin çehresinin değişeceğini, yeni yapılaşmanın kentin yöre mimarisine uygun planlanacağını sözlerine ekledi.

Şehrin en büyük ticaret merkezi olan ve deniz dolgusuna inşa edilen Belediye Blokları ve Doktorlar Sitesi'nde 23 dönümlük alanda 118 dükkan, 174 ofis ve 60 konut bulunuyordu.

rize-belediye-bloklarindaki-yikim-basladi.jpg

karadeniz-matbaasi-027.jpg