Rize Belediyesi “İklim İçin Kentler Deklarasyonu”nu İmzaladı

Rize Belediyesi “İklim İçin Kentler Deklarasyonu”nu İmzaladı
Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkilerini asgari seviyeye indirebilmek amacıyla hazırlanan “İklim İçin Kentler Deklarasyonu”nu Rize Belediyesi de imzaladı.

Rize Belediyesi, 24 belediye ile birlikte “İklim İçin Biz Varız” deklarasyonunu imzaladı. Belediyeler Paris İklim Anlaşması’nın küresel ısınmayı 1.5 derece sınırında tutma hedefine yönelik çalışmalarda bulunacaklarını taahhüt etti.

İklim krizinin kentlerde yaşanan en büyük sorunlardan biri olduğu gerekçesi ile Rize Belediyesinin de aralarında yer aldığı 24 belediye İstanbul’da İklim İçin Kentler Çalıştayı’nda buluştu. UN SDSN Türkiye, 350 Türkiye ve Yerel İzleme Araştırma ve Uygulamalar Derneği ortak girişimi ile gerçekleştirilen organizasyon, 5 Aralık’ta açıklanan ortak deklarasyon ile sona erdi.

24-belediye-iklim-icin-biz-variz-dedi-0053.jpg

Deklarasyonda belediyeler iklim değişikliği eylem planları hazırlama, sürdürülebilir ulaşım, yenilenebilir enerji ve ekolojik tarım uygulamalarına öncelik verme, iklim değişikliği ile mücadele eden sivil toplum kuruluşlarını ve kurumları destekleme, imar planlama süreçlerinde iklim krizinin etkilerini önceliklendirme sözü veriyor.

Basın toplantısında, hazırlanan deklarasyon kamuoyu ile paylaşıldı ve imzacı 24 belediye, Paris Anlaşması’nın 1.5 derece hedefinin gerçekleşebilmesi için belediyeler olarak üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getireceklerini ve somut adımlar atacaklarını taahhüt etti.

Deklarasyonda ortaya konulan diğer taahhütler ise şöyle ifade edildi: Bilimsel veriler ışığında, uluslararası standartlara uygun veri toplama yöntemleri kullanarak karbon salımlarını azaltmak ve iklim krizine karşı uyum politikalarını hayata geçirmek için İklim Değişikliği Eylem Planlarını hazırlayacaklar. Yaşanabilir bir gelecek için kentlerde sürdürülebilir ulaşım, yenilenebilir enerji ve ekolojik tarım uygulamalarına öncelik verecek. İklim değişikliği ile mücadele eden yerel, ulusal ve uluslararası kurumları, girişimcileri, kooperatifleri ve sivil toplum örgütleri desteklenerek işbirliklerine dahil olunacak. Hem kentlerde risk altında bulunan yurttaşlara hem de kentlerin altyapısını korumak için imar planlama süreçlerinde iklim krizi ve etkilerini önlemeyi önceliklendirecek. Paris Anlaşması’nın ortaya koyduğu vizyon çerçevesinde, 2030 yılına kadar küresel ısınmayı 1.5 derece sınırında tutmak için üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirecek.

Rize Belediyesi ile birlikte deklarasyona imza veren belediyeler ise şöyle: "Adana Büyükşehir Belediyesi, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Aydın Büyükşehir Belediyesi, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Erzurum Büyükşehir Belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bolu Belediyesi, Edirne Belediyesi, Tunceli Belediyesi, Acıpayam Belediyesi (Denizli), Tepebaşı Belediyesi (Eskişehir), Avcılar Belediyesi (İstanbul), Bağcılar Belediyesi (İstanbul), Beşiktaş Belediyesi (İstanbul), Kadıköy Belediyesi (İstanbul), Sarıyer Belediyesi (İstanbul), Sultanbeyli Belediyesi (İstanbul), Bornova Belediyesi (İzmir), Çiğli Belediyesi (İzmir), Karşıyaka Belediyesi (İzmir), Fethiye Belediyesi (Muğla), Çerkezköy Belediyesi (Tekirdağ) ve Bodrum Belediyesi (Muğla)".

24-belediye-iklim-icin-biz-variz-dedi-53.jpg