Rize Belediyesinden Kurban Bayramı ve Kurban Kesimi ile İlgili Duyuru

Rize Belediyesinden Kurban Bayramı ve Kurban Kesimi ile İlgili Duyuru
Rize Belediyesi, Kurban Bayramı öncesi ve sonrası ile ilgili gerekli tedbirlerin alındığını ve kurban satış ve kesim hizmetlerinin Boğaz Mahallesinde bulunan çok katlı hayvan satış ve kesim alanında yapılacağını bildirdi.

Rize Belediyesi, yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla Covid -19 tedbirleri kapsamında tüm tedbirlerin alındığını ve Kurban Bayramı’nda vatandaşların kurban ibadetlerini rahat bir şekilde yerine getirebilmeleri için Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin’in talimatları ve 2021 yılı Rize kurban hizmetleri komisyon kararları doğrultusunda bu yıl da gerekli hazırlıklarının yapılıp tedbirlerin alındığını bildirdi.

Rize Belediyesinden yapılan açıklamada, kentte bu yıl kurban satış ve kesim hizmetlerinin belediyenin kontrolü altında Boğaz Mahallesinde bulunan çok katlı hayvan satış ve kesim alanında yapılacağı, farklı yerlerde satışlara izin verilmeyeceği ve vatandaşların kesim için randevu almaları gerektiği kaydedilerek, “Çok katlı hayvan satış ve kesim alanı dışında hayvan satışı kesinlikle yapılmayacaktır. Vatandaşların, kesim alanından faydalanması için Rize Belediyesine başvuruda bulunup randevu alması gerekmektedir. Kesimler veteriner hekim gözetiminde uzman kasaplar tarafından gerçekleştirilecektir. Vatandaşlar, konu hakkında istek ve şikayetlerle ilgili olarak 444 50 53 numaralı telefonu arayabilecektir.“ ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, Kovid-19 tedbirlerinin uygulanacağı pazar alanının Belediye ekipleri tarafından sürekli dezenfekte edildiğine yer verilerek, hayvan satışlarında maske, eldiven, sosyal mesafe kurallarına dikkat edilmesi gerektiği ve kurban satışlarında el sıkışmaların yapılmaması gerektiği tavsiyelerinde bulunularak, “Vatandaşlar kurbanlığını alıp pazarda fazla vakit geçirmeden evlerine gitmeli. Kurban satanlar da bu kurallara uymalıdır. Kesim günü hisse sahipleri haricindeki kişiler kesim alanına alınmayacak kesimi takip eden süreci de kesim bölgesi dışında bekleyeceklerdir.” denildi.

Rize Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü yetkililerince kurban alımında dikkat edilecek hususlara da yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi: “Kurbanlık olarak alacağınız hayvanın yaşını doldurup, doldurmadığına bakmak gerekir. Büyükbaş hayvan alacaksanız süt dişleri düşmüş 2 yaşını bitirmiş, 3 yaşından gün almış olması, küçükbaş hayvan alınacaksa 1 yaşını doldurmuş 2 yaşından gün almış olması gerekir. Kurban edilecek hayvanı, sağlıklı, azaları tam ve besili olması hem de sağlık bakımından önem arz eder. Sağlıklı hayvanların belirgin özellikleri vardır; Besili sığırlarda gövde her yönden dolgun görünümde, butlar yuvarlak, omuzlar geniş, vücut çıkıntıları belirsiz, deri yumuşak ve elastiki, bakışları canlı kıllar ince ve parlaktır. Ayrıca, göz, burun, ağız, meme ve arkasında anormal akıntılar, bacak ve ayaklarında topallık, deri ve memelerinde hastalık belirtisi şişkinlik, renk değişimi ve yara bulunmamalı. Hayvan varlığının devamı açısından damızlık değeri olan hayvanlar kesilmemeli öncelikle erkek hayvanlar kurban olarak tercih edilmelidir. Çeşitli bölgelerden getirilen kurbanlık hayvanların küpeli olması, büyükbaş hayvanların pasaportu, küçükbaş hayvanların nakil belgesi ve/ veya Veteriner Sağlık Raporu aranmalıdır. Bu belgeler hayvanların getirildiği kaynağın ve hayvanların sağlığının güvencesi niteliğindedir.”

zavendikli-mustafa-yildiz-hoca-efendi-kuran-kurslari-kurban-bagisi-013.jpg