Rize Bezi İstanbul'da Rağbet Görüyor

Rize Bezi İstanbul'da Rağbet Görüyor
Ümraniye Belediyesi, meslek edindirme kursları kapsamında düzenlediği Rize Bezi (feretiko) ve cam süsleme atölyeleri ile geçmişten gelen kültürü gelecek nesillere aktarıyor.

Ümraniye Belediyesi tarafından düzenlenen meslek edindirme kurslarında sanat ve zanaat, Ümraniyelilerin elleri ile can bulmaya devam ediyor. Ümraniye Belediyesi Kültür Merkezleri’nde Ümraniyeliler; giyim, makine nakışı, el sanatları, ahşap rölyef, modelistlik, ebru, tezhip, minyatür, resim ve cam süsleme kurslarında, uzman hocalar eşliğinde eğitim görüyor.

Bu kapsam da Ümraniye Belediyesi, Osmanlı'dan günümüze kadar gelen Rize Bezi (feretiko) atölyeleri ile yöresel bir kumaş olan Rize bezini ilk defa kendi sınırları dışındaki bir dokuma atölyesinde devam ettiriyor.

01.20130903140313.jpg

HEDİYELİKLER CAM BÖLÜMDE HAYAT BULUYOR

Düzenlenen cam atölyelerinde de kurs öğrencilerinin çalışmaları belediyeye ait hediyeliklik cam bölümünde hayat buluyor. Fabrikadan ham haliyle alınan cam objelerin, tezhip hocalarının bilgisayar ortamında çizdiği özel tasarım desenler, obje üzerine ölçülendirilerek ploter çıktısı alınıyor. Desenler itinayla ayıklandıktan sonra obje üzerine giydiriliyor ve kumlama tekniğiyle camın üzerine işlenen desenler altın yaldız ve platinle renklendiriliyor. Obje üretime hazır hale geldikten sonra pişmek üzere yüksek derecede cam fırınına veriliyor. Atölyede her bir obje nadide bir eser haline geliyor.

aa.20130903140045.jpg

Öte yandan Namık Kemal Kültür Merkezinde Kurulan Cam Atölyeleri Meslek Edindirme Kursları, kursiyerlerin yoğun talebine cevap vermeye devam ediyor.

FERETİKO NEDİR?
Eski dönemlerde toprağa ekilen kendir bitkisinin el emeğiyle işlenip dokunmasıyla başlayan feretiko, ilk dokunduğu yıllarda sadece giyim alanında kullanılırken günümüzde çeyiz sandıklarının ve evleri süsleyen dekoratif örtülerin vazgeçilmezleri arasındadır.