Rize Çayı Enflasyon Sepetinde

Rize Çayı Enflasyon Sepetinde
Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK), enflasyon sepetini güncelledi.

2012 yılında enflasyon sepetinden 9 ürün çıkarken, sepete yeni giren veya kapsamında değişiklik yapılan ürün sayısı 12 oldu. Sepetten çıkan ürünler arasında modem, internet aylık ücreti, VCD, kamera, elde yıkama için çamaşır deterjanı, 5 cc'lik enjektör yer alırken, sepete yeni giren ürünler arasında katı meyve sıkacağı, 2000 cc otomobil, araba yıkama ücreti, duş jeli, ayran ve bulaşık makinesi için detarjan bulunuyor.

TÜİK Başkanı Birol Aydemir, TÜİK Merkez Binası'nda bir basın toplantısı düzenledi. TÜİK'in tanıtımı için hazırlatılan "tanıtım filmini" basın mensuplarına izlettiren Aydemir, filme ilişkin basın mensuplarının görüşlerini aldı. Toplantıda TÜİK Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Nilgün Dorsan "Gelecekte Nasıl Bir TÜİK Göreceksiniz" başlıklı bir sunum yaparken, Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Şennur Onur, "Ürettiğimiz İstatistikler Uluslar arası Standartlara Uyumlu mu? Başlıklı sunum gerçekleştirdi. Sosyal Sektörler ve Araştırmalar Dairesi Başkan Vekili Enver Taştı'nın "İşgücü İstatistikleri Nasıl Hazırlanıyor" başlıklı sunumunun ardından Fiyat İstatistikleri Grup Sorumlusu Cengiz Erdoğan "Enflasyon Nasıl Hesaplanıyor" başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Cengiz Erdoğan'ın yaptığı sunumda, 2010 yılında enflasyon sepetinde yapılacak güncellemelere de yer verildi. Buna göre 2012 yılında endeks sepetinin kapsamı ve ağırlık yapısı güncellendi. Tüketimde önemini yitiren mal ve hizmetlerin sepetten çıkartılarak, önem kazananlar sepete dahil edildi. Endeks sepetinin kapsamı ve ilerleyen dönemlerde önem kazanan mal ve hizmetlerin belirlenmesinde toplam harcamanın 1/1000 oranı dikkate alındı. Madde tanımları yenilendi.

-15 GIDA ÜRÜNÜ İÇİN AYLIK FİYAT DERLEME PERİYODU 4'DE YÜKSELTİLDİ-

15 adet gıda ürünü için aylık fiyat derleme periyodu 2'den 4'e yükseltildi. Dönemler arası çok az fiyat değişimi gösteren 78 madde için fiyat derleme periyodu ayda 1'e indirildi. 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Endeksi'nde iki dönemden dört döneme çıkarılmış madde çeşit listesi şöyle:

"1- Dana Eti (kuşbaşı)

2-Koyun-kuzu Eti (kemikli parça)

3-Tavuk Eti (baget)

4- Tavuk Eti (göğüs)

5- Tavuk Eti (bütün)

6-Süt (uzun ömürlü)

7-Yoğurt (normal)

8-Beyaz peynir (tam yağlı)

9-Yumurta

10- Margarin (Paket-Sade)

11-Ayçiçek yağı

12-Zeytin (siyah)

13- Toz şeker

14- Çay (Kamelya veya Rize Turist)

15- Çay (özel)

-AĞIRLIKLAR, MADDE DÜZEYİNDE OLMAK ÜZERE 2012'DEN İTİBAREN İNTERNETTE YAYINLANMAYA BAŞLANACAK-

Ağırlıkların madde düzeyinde olmak üzere 2012'den itibaren internette yayınlanmaya başlanacak. Cari dönem fiyatları, ay içinde derlenen tüm fiyatların geometrik ortalaması alınarak hesaplanacak.

-SEPETE GİREN ÜRÜNLER-

2012 yılında sepete yeni giren veya kapsamında değişiklik yapılan madde sayısı 12 oldu. Sepete yeni giren veya kapsamı değişen maddeler şöyle:

"Ayran (1 litre); katı meyve sıkacağı; bulaşık deterjanı (bulaşık makinesi için tablet); araba yıkama ücreti; duş jeli; otomobil (2000 cc); otoban geçiş ücreti (2012 yılında 12 çeşit ile temsil edilecek. 2 yeni çeşit eklendi); şehirlerarası tren ücreti (2012 yılında 20 hat ile temsil edilecek. 1 yeni hat eklendi, 4 hat çıktı); uçak ücreti (2012 yılında 64 hat ile temsil ediliyor. 10 yeni hat eklenmiş, 1 hat çıkmış); cep telefonu görüşme ücreti (233 çeşit ile temsil ediliyor. 5 yeni çeşit eklenmiş, 1 çeşit çıkmış); özel televizyon aidatı (2012 yılında 12 çeşit ile temsil ediliyor. 11 çeşit eklenmiş, 5 çeşit çıkmış); magazin ve dergi (2012 yılında 8 çeşit ile temsil ediliyor. 1 yeni çeşit eklendi, 1 çeşit çıktı.)"

-SEPETTEN ÇIKANLAR-

2012 yılında sepetten 9 madde çıkarılacak. Bunlar şöyle:

"Üzüm yaprağı; erkek palto; ampul (şeffaf); çamaşır deterjanı (elde yıkama için); enjektör (5 cc'lik); kamera (bilgisayar için-Webcam); VCD; internet aylık ücreti (Tt-Net-Çevirmeli); modem (ADSL)."

-ÖRNEKLEME AŞAMASI-

Enflasyon endeksinde örnekleme aşamasında da değişikliğe gidildi. 2011 yılında 445 madde, bin 154 madde çeşidi üzerinden yapılan örnekleme 2012 yılında 444 madde, bin 169 madde çeşidi olarak güncellendi. 81 il merkezinde 74 ilçede örnekleme çalışmaları sürecek. Geçen yıl 27 bin işyeri, 3 bin 993 konut, 375 bin fiyat üzerinde yapılan enflasyon endeksinin, 2012 yılında işyeri, konut ve fiyat sayılarının Ocak ayı sonunda sabitlenmesi planlanıyor.