Rize Çayı Markalaşamadı

Rize Çayı Markalaşamadı
TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Rize çayının tüm üstün yönlerine rağmen markalaşamadığına dikkat çekti.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde yürütülen projeyle çayın verimliliğini ve ihracattaki payını arttırmak için Rize'de kurulacak olan Çay Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin temel atma töreni yapıldı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ile TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Rize’nin Çayeli ilçesi Musadağı köyünde, AB hibesi ile inşası planlanan Rize Çay Araştırma ve Uygulama Merkezi Temel Atma Töreni’ne katıldılar.

"ÇAY"A TEKNOLOJİK YATIRIM

Çayın verimliliğini ve ihracattaki payını arttırmayı amaçlayan proje kapsamında, söz konusu merkez için 10 milyon avro yatırım yapılacak. Yeni teknoloji ve araştırma yöntemlerinin uygulanmasıyla çay işleyen KOBİ'lerin rekabet güçleri, özellikle kalite ve ürün standartları açısından yükseltilecek, sektörde işbirliği ve koordinasyon sağlanacak.

Karadeniz çayı dünya pazarına açılacak

Rize Çay Araştırma ve Uygulama Merkezi, işleme ve paketleme tesisiyle KOBİ'lerin altyapı ve teknolojiye erişim problemlerini çözecek. Eğitim ve danışmanlık hizmetleriyle de çay üreticileri, daha verimli üretim ve pazarlamayı öğrenecek. Proje kapsamında Rize çayının markalaşması için yurt içi ve dışında tanıtım faaliyetleri gerçekleştirilecek.

Talep gören farklı çay çeşitleri üzerine çalışmalar yapılarak sağlanacak ürün çeşitliliğiyle dünya çay pazarında Türkiye'nin payı arttırılacak. KOBİ'lere AR-GE ve inovasyon konularında katkı sağlanacak.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından Rekabetçi Sektörler Programı çerçevesinde yürütülen projenin, 36 ayda tamamlanması bekleniyor.

Rize Ticaret ve Sanayi Odası, Rize Ticaret Borsası, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi girişimi ile hazırlanan proje kapsamında, yüzde 80’lik bölümü AB fonlarından hibe olarak desteklenen Rize Çay Araştırma ve Uygulama Merkezi Temel Atma Töreni’nde konuşan TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı seçilmesini hatırlatarak, “Rizeli hemşehrilerimi tebrik ediyorum. Tarihimizde ilk defa Cumhurbaşkanımız kim olsun diye halka soruldu halkımız da kendi iradesini ortaya koyarak cevaplarını verdiler. Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan Türkiye Cumhuriyetinin 12. Cumhurbaşkanı seçildi. Ülkemize ve milletimize hayırlı uğurlu olsun.”dedi.

rize-cay-arastirma-ve-uygulama-merkezi-temel-atma-toreni-1.jpg

RİZE ÇAYI MARKALAŞAMADI

Hisarcıklıoğlu Rize çayının tüm üstün yönlerine rağmen markalaşamadığına dikkat çekip, “Rizeli kardeşlerim müthiş bir hazinenin üzerinde oturuyor. Dünyada üzerine kar yağın ve ilaç kalıntısı bulunmadan üretimi yapılan tek çay bitkisi Doğu Karadeniz Bölgesi’nde. Eksiğimiz şu; malımızı marka yapamadık. En büyük sıkıntımız bu. Çayımızı marka yapamadım. İlaç kalıntımız yok. Kar altında üretimi yapılan tek çay bizde. Buna rağmen çayımızı bir dünya markası haline getiremedik. Kazanç burada. Eğer çayımızı marka yaparsak , nasıl tüm Türkiye Rize çayını tanıyorsa aynı şekilde tüm dünyaya da tanıtırsak o zaman kazanmaya başlarız. Kazanç o zaman gelir. Marka yaptığın zaman 1’e 10 fazla alıyorsun.”dedi.

RİZELİLER KAYSERİLİLERİ GEÇTİ

Hısarcıklıoğlu, geliştirilen Rize Çay Araştırma ve Uygulama Merkezi projesi ile Rize’de odaların bir koyup 10 destek aldığını belirtip, “Bu projeyi inceledim. Gördüm ki bizim Rizeli kardeşlerimiz Kayserili hemşehrilerimi geçmişler. Nereden anlıyorsun diye soracak olursanız. Projeye bir koymuşlar 10 almışlar. Bir’e 10 dünyada nerede alacaksın böyle bir şeyi. Bundan dolayı odalarımıza, bu projesi şehre kazandırdıkları için teşekkür ediyorum.”dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı yaptığı konuşmasında temeli atılan proje ile Türk çayının markalaşacağını ve kalitesinin artacağını ifade edip, “Bu projenin sahibi Bilin Sanat ve Teknoloji Bakanlığı. Paydaşları; Rize Ticaret ve Sanayi Odası, Rize Ticaret Borsası ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi. Burada gerçekleştirilecek olan ünitelerde; siyah çay, organik çay, beyaz çay üretim ünitelerinin yanında pazarlama için teknolojik paketleme üniteleri olacak. Çayın niteliğini ve kalitesini arttırmak, damak tadını oluşturmak, içecek türlerini başkalaştırmak için araştırmaların yapılacağı bir modern laboratuvar bulunacak. Böyle önemli bir fabrikanın temellerini atıyoruz.”dedi.

Konuşmaların ardından projeye verdiği katkılarından dolayı Bakan Yazıcı ve Hisarcıklıoğlu’na teşekkür plaketleri verildi. Katılımcılar birlikte düğmeye basarak projenin temeline ilk harcı döktü.

rize-cay-arastirma-ve-uygulama-merkezi-temel-atma-toreni-2.jpg