Rize Dağ Horozuna Hazırlanıyor

Rize Dağ Horozuna Hazırlanıyor
Rize'nin İkizdere ilçesi haziran ayındaki dağ horozuna hazırlanıyor.

Rize’nin İkizdere Belediye Başkanı Hasan Kösoğlu ve Anzer (Ballıköy) Köy Muhtarı Keleş Demir, İkizdere’de yapılacak turizm çalışmaları hakkında Rize İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Hocaoğlu ile görüş alışverişinde bulundular.

Ziyarette konuşan Rize İl Kültür Turizm Müdürü İsmail Hocaoğlu, Sivrikaya Köyü Yaylası’nın Kuş Gözlemciliği için koruma altına alındığını hatırlatarak “Dağ Horozu Doğu Kafkaslar’a özgün bir kuş türü. İkizdere ilçemiz bunu sahiplendi. İlçe için güzel bir turizm aktivitesi. Her geçen yıl daha çok ilgi çekiyor. Avrupa’dan ve özellikle İngiltere ile Almanya’dan bir çok kuş gözlemcisi Dağ Horozu’nu görüntülemek için Sivrikaya köyümüze geliyor ve iki hafta kadar konaklıyorlar. Dağ Horozu neslini korumalıyız. Köylülerimiz ve yerel halk bu konuda çok hassas. Haziran ayının son 15 gününde gözüken Dağ Horozu bilimsel olarak ele alınmalıdır’ dedi.

dag-horozu-rize-ikizdere.jpg

İkizdere Belediye Başkanı Hasan Kösoğlu ise “İkizdere’de doğal değerlerimize sahip çıkıyoruz. Gerek Dağ Horozu gerek Anzer Yayla Bal Şenliği gördüğü ilgiden de anlaşılacağı gibi çevreyi koruyarak, doğal hayata zarar vermeden yapılıyor. Sivrikaya köyümüzün yaylasında Haziran ayında gözüken Dağ Horozumuzu yöre insanı sayesinde koruyoruz” diye konuştu.

ismail-hocaoglu-hasan-kosoglu-keles-demir.jpg

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nin Dağ Horozu neslini korumak ve gerekirse üretimini arttırabilmek için araştırma yapmalarını isteyen Ballıköy Köy Muhtarı Keleş Demir ise “Bu kuşun neslinin artmasını istiyoruz. Biz yöre halkı ile birlikte Dağ Horozu’nu bırakın öldürmeyi yakalanmasını dahi engelliyoruz. Bu yaylaya köylülerden izin olmadan bir yabancı şahıs rehber olmadan giremez. Bizler Dağ Horozu’nu uluslararası Kuş Gözlemciliği şenlikleri kapsamında değerlendirmek istiyoruz. Geleneksel hale getirdiğimiz Anzer bal ve Yayla Şenliği’nde Turizm Müdürlüğümüzün desteğini istiyoruz. Anzer köyümüz ilçeye en uzak köylerden birisi. Son köy ve Bayburt’a en yakın köydür. Anzer Şenliği’nde şenlik haftası boyunca yaklaşık 10 bin insan ağırlanıyor. Köyümüzde maalesef turistik tesis yok. Ev pansiyonculuğunu geliştirmek istiyoruz. Bu konuda köylülerimize yön gösterici olacak pilot çalışmalar yapılmalıdır. Termal konusunda yayla yolu üzerindeki sıcak suyun gün yüzüne çıkmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.